woensdag 26 oktober 2016

Wintertijd: jeeee of nee?

Komend weekend gaat de wintertijd weer in en gaat de klok een uur achteruit. Hierdoor is het dan voor je gevoel 7 uur, maar op de wekker staat pas 6 uur. Heerlijk een uurtje extra slapen, dus! Behalve als je heel jonge kinderen hebt; die trekken zich niks aan van zulke onzin! En als je pech hebt staat je peuter om 5 uur naast je bed in plaats van om 6 uur. ;) Vandaar dat wij de afgelopen weken al hebben geprobeerd om Tobias' ritme wat aan te passen.

Standaardtijd
De wintertijd is eigenlijk de 'gewone' standaardtijd. Zomertijd is destijds ingesteld om ervoor te zorgen dat er stroom zou worden bespaard, omdat de zon dan 's morgens minder vroeg op is en 's avonds blijft het dan juist langer licht, waardoor je dan minder vroeg het licht aan hoeft te doen. Toch is dit tegenwoordig alweer achterhaald en schijnt het eigenlijk helemaal niet te besparen.

Jetlag door tijdverschuiving
Als je dan ook nog eens bedenkt dat veel mensen er erge last van hebben als de tijd wordt verzet, dan zou ik zeggen: laten we gewoon standaard naar één tijd toegaan. En aangezien het in de winter toch wel lang donker is, ongeacht of de klok een uur wordt opgeschoven, zou mijn voorkeur er dan naar uitgaan om hem gewoon op de zomertijd te houden. Dan is het 's morgens tenminste niet extreem vroeg licht!

Aan de andere kant blijft het dan in de winter wel extreem lang donker, wat dan misschien weer niet bevorderlijk is voor mensen met een winterdepressie. Hmm...

Hoe dan ook: wat mij betreft maken ze gewoon een keuze voor één van de twee tijden en houden we dat gewoon zo!

Wat vinden jullie?! Laat het weten in de reacties of in de poll :)

9 opmerkingen:

 1. Wat mij betreft wordt het met onmiddellijke ingang afgeschaft!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Laat de klok maar zo staan.. Ik weet tussen oktober en maart precies hoe laat het is. Met 55/65 minuten marge. Zomers zit ik er zelden meer dan 5 minuten naast.

  Voor de rest, ik haat het ls het om half vijf donker is. Half zes heb ik al een schurfthekel aan. En sochtends, ben ik zo vroeg weg, dan zie ik nog geen daglicht.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Afschaffen wat mij betreft. Dat schoksgewijs opschuiven van tijd ontregelt steeds mijn biologische klok.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De meeste mensen zijn er tegen maar het grote geld economie ziet euro's.
  Dus word er niet naar jan met de pet geluisterd!
  Wanneer eigenlijk wel?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. afschaffen! elke x weer gedoe met de kinderen met slapen.. hebben ze eindelijk een fijn ritme, verandert t weer! uurtje langer? voor ouders niet... extra vroeg in t donker beneden... :( elke dag kwartiertje later naar bed vind ik geen optie omdat ze dan de hele week een slaaptekort opbouwen.. moeten er wel vroeg uit voor school ??

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Terug naar de Amsterdamse tijd, d.w.z. veertig minuten vroeger dan de wintertijd. In de winter komt de zon om 8:00 uur op en gaat om 16:00 uur onder. De kinderen en jongeren hoeven dan niet in het donker van en naar huis te fietsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. heerlijk juist die lange zomeravonden met veel licht, kan ik lekker buiten sporten en eten. Ik hoef niet terug naar alleen maar wintertijd, is het s ochtend al om 4;30 licht in de zomer en dan slaap ik liever (en de kinderen ook). Mijn kinderen passen zich overigens makkelijk aan aan het neiuwe regime.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik weet eigenlijk niet wat ik er van vind. Mijn man vindt dat het moet worden afgeschaft. Maar mij maakt het eigenlijk weinig uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wég met de zomer/wintertijd verschuiving. Zeker met kinderen is het hel.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)