woensdag 26 april 2017

Zinnige en onzinnige uitgaves - vicueuze cirkel

Gister hebben Sander en ik de financiën eens samen doorgenomen en bekeken welke uitgaves we zinnig vonden en welke niet. Eerlijk gezegd: het was echt enorm confronterend! Eigenlijk geef ik als enige enorm veel geld uit aan dingen die niet nodig zijn.

De afgelopen maand(en) merk ik dat ik langzaamaan steeds meer wegzak in een negatief gevoel. Ik voel me nutteloos, minderwaardig en eenzaam. Ik vind het allemaal helemaal niet leuk om de hele dag thuis te zijn. Ik wil graag onder de mensen zijn. Maar veel mensen in mijn omgeving werken gewoon, dus grote gedeeltes van de week ben ik dan toch alleen thuis.

Waar ik voorheen nog wel vaak mijn eigen gang kon gaan, omdat Tobias veel zelf speelde en ook nog wat meer sliep, is het nu dus gewoon hele dagen bezig zijn om manieren te bedenken om Tobias te vermaken. Hij heeft het ook niet echt meer naar zijn zin thuis. Voor hem is het ook enorm wennen om opeens weer veel meer alleen te moeten spelen, omdat hij nu in plaats van 16 uur per week nog maar 7,5 uur per week naar de opvang gaat. Daarnaast is hij ook enorm eraan toe om naar school te gaan. Dat merk ik overal aan. En dan duurt een half jaar nog enorm lang voor hem.

Ik word hier echt niet gelukkig van. En daar voel ik me dan weer schuldig over, want waarom kan ik nou niet gewoon genieten van het moeder-zijn?

Maargoed. Door deze gevoelens wil ik dus het liefst constant van huis zijn. Naar binnenspeeltuinen, pannenkoekenhuisjes, mama-cafés.... Alles om maar weg te zijn van huis. Want buitenshuis zijn andere kindjes om mee te spelen. En ben je even in een andere omgeving, waar alles opeens wél leuk is (lijkt!). Maar dat kost klauwen met geld. Geld dat we momenteel eigenlijk willen sparen. Geld dat we straks niet meer hebben. Tenzij ik een nieuwe baan vind.

Het is een cirkeltje waar ik momenteel maar niet uit lijk te komen. De PMDD trekt me ook steeds meer mee dat negatieve cirkeltje in. Ik wil het niet, maar het gebeurt tóch.

Ik wil hier niet meer over zwijgen. It's just too much. En vaak gaat het beter als ik mijn zoektocht en strubbelingen deel. Want dan heb ik opeens een publiek, waar ik beter mijn best voor wil doen. Mensen die me motiveren om het beter te doen (in elk geval een poosje!). Dus ja.... Durf ik op publiceren te drukken? Ja, ik doe het gewoon!


18 opmerkingen:

 1. Wat goed van je dat je er zo open over schrijft. Hou vol hoor!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Supergoed van je dat je je zo kwetsbaar durft op te stellen! Het moederschap is niet alleen masr leuk. Niets is alleen maar leuk. Misschien kun je vaker naar gratis plaatsen als kinderboerderij, speeltuintje, park waar wel veel kinderen komen? Zelf eten en drinken mee en lekker socializen met andere ouders. Een gevoel van eenzaamheid is bleeeeh en zorgt ervoor dat je je steeds slechter voelt over jezelf... Dussss... schop onder den derriere, warme jas en stevige schoenen aan en erop uit; eendjes voeten of zo! Succes! 💕

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat vervelend dat je zo in een negatieve spiraal zit. Probeer het allemaal eens anders te bekijken. Je hebt nog zoveel ondanks dat je je baan niet hebt. En ik snap dat het eenzaam is thuis, maar je hoeft niet naar 'dure' plekken te gaan. Speeltuinen en kinderboerderijen genoeg. Lekker picknicken ergens? Probeer in contact te komen met andere thuisblijfmoeders en plan zo af en toe een speelochtend.

  Misschien kan je vrijwilligerswerk gaan doen omdat je je zo nutteloos voelt?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gewoon van je hart geen moordkuil maken, dat is het allerbeste.
  Natuurlijk is het balen als het leven niet zo loopt zoals je het graag zou willen. Maar ook dat hoort bij het leven. Iedereen maakt die periodes mee. Ik krijg de indruk dat je jezelf ook veel oplegt.
  Geloof mij, jij vindt wel weer een leuke baan. En je "mag" nog tot je honderste of zo gaan werken :).

  Ook al voelt het nu heel negatief voor jou het komt ECHT allemaal weer goed.
  Zijn er in jullie buurt geen speeltuinen, kinderboederijen of zo die gratis zijn? Of waar een abonnement niet zo duur is?
  Je lekker met Tobias actief bezig zijn en je houdt de kosten in de hand. Eten en drinken kun je van thuis meenemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kan hij niet wat meer uurtjes naar de opvang? Als hij het daar naar zijn zin heeft, is dat toch prima. En dan heb jij ook wat meer tijd voor jezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Stoer dat je dit deelt. En wat naar dat je er zo mee worstelt.
  Misschien gaat get wat beter als jullie straks lekker naar buiten kunnen. Naar de speeltuin, park, kinderboerderij etc. Kost minder en het buiten zijn kan ook helpen. Je bent zoals je bent en als ik zo lees ben je een hele lieve mama voor Tobias.
  Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ging vaak naar de mac donald. Nam ik koffie en de kinderen in de ballenbak.
  Ook was er een hele grote schoenenzaak met een ballenbak.
  Daar ging ik ook gewoon een uurtje naar toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik fiets veel met mijn kleintjes. Buitenspelen doen we ook. Verzinnen zij een spelletje waar ik aan mee doe. Het helpt dat ze met meer zijn, zo vermaken ze zich ook wel zonder ons.
  Maar toen ik alleen oudste had was ik ook veel met haar bezig. Wandelen, diertjes zoeken in het park, naar de bieb enz. Kostte geen drol, maar wel altijd leuk.
  Vergis je niet, het is nog maar even dat Tobias thuis is. Daarna begint het grote loslaten. En kijk je met weemoed terug op deze tijd.
  Ik heb er nog geen zin in dat B in november naar school moet. En S een jaar later...
  Niet dat ik bang ben me te vervelen, maar wel om los te gaan laten.
  Dat heb ik bij F als heel heftig ervaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Is het geen optie dat Tobias naar de peuterspeelzaal gaat ipv naar het kinderdagverblijf. In mijn woonplaats kunnen de peuters 3 ochtenden of 3 middagen naar de peuterspeelzaal gaan en hier is het in ieder geval niet duur en een vast bedrag voor iedereen per maand. Jij zou dan in die tijd bijvoorbeeld ergens vrijwilligerswerk kunnen doen, is erg nuttig en voldoening gevend, en ook nog tijd voor jezelf hebben om dingen te doen en te ondernemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zou het mischien iets voor jou zijn om vrijwilligers werk te gaan doen,
  Het heeft mij enorm uit mijn dal gehaald, en juist vrijwilligers zijn zo hard nodig in deze tijd.
  Je zou taalcoach kunnen worden, dan help je analfabeten, en of vluchtelingen bij het leren vd Nederlandse taal
  Vrijwilligster bij de bieb , echt super leuk!
  Speelotheek,
  Bejaardentehuizen staan ze vaak te springen om vrijwilligers ,
  Ik denk echt dat het je een enorme genoegdoening kan geven
  Heel veel succes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Misschien ook op zoek naar andere moeders die in dezelfde situatie zitten en samen op een zelfde dag of dagdeel iets ondernemen samen het mooie weer komt er aan en park en openbare speeltuinen zijn gratis. Neem zelf drinken mee. Doe dit minimaal twee keer per week met andere moeder en kind of spreek af in grotere groep. Ga ook samen naar het zwembad en koop alleen een ijsje en geen snacks. Als je deze moeders beter kent kun je ze ook weleens vragen om op te passen zodat Tobias ook eens zonder jou bij andere mensen speelt en zo kan jij ook eens op andere kinderen passen leuk voor Tobias. Ik zelf ging ook vaak het huis uit en soms geef je inderdaad meer geld uit dan je aanvankelijk wilde. Ik zou als ik jou was hier niet te zwaar aan tillen, het is niet eenvoudig om hele dagen met een kind alleen te zijn en alles maar leuk te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik kan je wel wat tips geven die niets kosten. Ook al woon ik niet in je buurt, maar ik neem aan dat dit ook bij jou zal zijn.
  De bieb, de kids kunnen er zitten of lezen. Gratis.
  Intratuin. Spelen in ballenbak. Gratis.
  Buitenspeeltuin. Gratis.
  Bos. Gratis.
  Fietstochtjes maken. Gratis.
  Ik heb het nooit zo ervaren dat ik me eenzaam voelde.
  Misschien kan Tobias een morgen naar de peuterspeelzaal totdat hij 4 jaar wordt.
  Heel veel sterkte en succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Fijn dat je blog hier misschien bij kan helpen. Al is het maar omdat je het even "hardop zegt".
  Ik duim voor je dat je gauw een leuke baan vindt! En voor de tussentijd zijn al de nodige tips gegeven hoewel het soms lastig toepassen is als je in zo'n neerwaartse spiraal zit. Zet 'm op!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ach balen dat het zo gaat! Niet leuk zeg, maar ik snap het wel.
  Mocht je nog een tip willen: Ik probeerde wel koffiedates te doen met andere mensen met kinderen. Bij hen of bij ons thuis. Goedkoop en gezellig.
  Niet iedereen werkte op dezelfde dag dus dat kon ik afwisselen. En schoonmaken ofzo in huis, of boodschappen/de was deed ik gewoon met m'n kind erbij. Doe jij het maar in de wasmachine. Deur dicht en druk maar op het knopje. Wil jij deze plastic bekers afdrogen etc? Hierdoor heb ik nu een heel behulpzaam mannetje, en nu hij groter is vind ik dat echt handig.
  Ik vond juist ook een uitlaatklep in bloggen, misschien jij ook?

  Hebben jij en Sander een plan bedacht om dit aan te pakken?
  Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Bedankt om ook je negatieve gevoelens te delen. Het is fijn om ook eens iets anders te lezen dan enkel: 'happy,happy, joy, joy'.
  Ja ik kan me voorstellen dat het niet fijn is om hele dagen thuis te zijn als niemand van je vrienden/familie thuis is. Dat moet enorm lastig zijn.
  Ik maakte de laatste jaren een paar goede vrienden bij door spullen te verkopen. Daar kwameneen paar leuke mensen op af en die horen nu bij mn beste vrienden (en ze zijn ook thuis, net als ik) :-)
  Mn beide meisjes gaan naar school maar ik ben hele dagen thuis met ons zoontje van 2. Wat mij helpt is om elke dzg ff naar buiten te gaan. Mn zoontje heeft dat even hard nodig als ik, merk ik :-) vaak brengen we een bezoekje aan een kringloopwinkel of het parkje in de buurt. De vrijdag is het in ons stadje markt, en daarprobeer ik ook af en toe heen te gaan.
  Voor de rest schaam ik me er niet voor om hem ook regelmatig eens voor een film te zetten als ik mn eigen werk moet doen.
  Elke week spreek ik ook wel af met 1 of 2 vriendinnen. Soms bij mij huis, soms bij hen. Zoontje vind het fantastisch om hun konijntjes en poesjes/kippen te bezoeken! En het is ook goed voor zn sociale vaardigheden om ook andere mensen te ontmoeten, want hij blijft wel elke dag bij mij.
  Met andere kindjes afpsreken is voor mn zoontje nog te vroeg, maar kan bij jou misschien werken?
  De uitjes die ik net beschreef kostenniet veel geld maar maken de week ook voor mn zoontje leyk.
  Hopelijk kom je snel uit je negatieve spiraal!
  Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Alles adviezen om naar gratis dingen te gaan en eten en drinken meenemen heb je zelf ook alvast wel bedacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Is er geen speelotheek bij je in de buurt, vaak zijn er ook andere kindjes waar mee gespeeld kan worden, bibliotheek activiteiten kosten vaan ook (bijna)niets. In de bieb kan je ook "inspiratie" boeken vinden waar vele tips in staan voor uitjes met een beperkt budget, denk aan kidsgidsen, boeken van Marieke Henselmans, Nederland voor nop. Ook leuk om knutselhoekjes te lenen en samen te gaan knutselen (kindje uitnodigen). En ik niet of er bij jou een moedercentrum zit maar daar hebben ze ook vaak gezellige (klets)koffieochtendjes waar de kids samen spelen.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)