vrijdag 1 september 2017

Op bezoek bij de school van Tobias

Vanmiddag zijn we bij het nieuwe schoolgebouw van de school van Tobias wezen kijken. Een paar weken geleden blogde ik er al eens over: de school die we voor Tobias hebben uitgekozen is tijdens de zomervakantie verhuisd en er gingen 4 leerkrachten en de directeur weg. Dit riep natuurlijk een hoop vragen bij ons op.

Vandaag konden we een kijkje gaan nemen in het nieuwe gebouw. Het is nog niet helemaal afgekomen tijdens de vakantie, maar ik moet zeggen dat het er allemaal wel erg goed uitzag! Een stuk ruimer dan het vorige gebouw én de hele school zit nu in één gebouw, terwijl er voorheen een dependance vestiging was.

Wat de leerkrachten betrof: 2 leraren zijn met pensioen gegaan. Maar deze leerkrachten bleken sowieso niet meer voor de klas te staan, maar meer een taak achter de schermen te hebben. Eentje is dichterbij huis gaan werken en een was toe aan een nieuwe uitdaging na 15 jaar bij deze school gewerkt te hebben. Dus dat vond ik ook een goede verklaring.

Kortom: ik ben helemaal gerustgesteld! Als het goed is krijgen we binnenkort een uitnodiging thuis waar  in staat wanneer Tobias mag komen wennen.

By the way een grappig detail: op de school waar Tobias heen gaat is het beleid dat ze gezond eten, dus het tussendoortje moet fruit zijn en verplicht water drinken in plaats van pakjes appelsap.... Toevallig kwam dit vandaag ook in het nieuws, dat sommige ouders hier niet blij mee zijn. Ik kan het eigenlijk alleen maar toejuichen dat de school er zo instaat! Hoe staan jullie hierin?

14 opmerkingen:

 1. Wij kregen vroeger niet anders mee. Ik weet alleen dat we op woensdag twee soepstengels mee kregen. Een traktatie! Wij voeden zoon ook zo op. Krijgt bij ons thuis eigenlijk nauwelijks iets anders dan water en melk. Dus ik sta er wel achter. 😊

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan niet zo goed tegen de steeds verdergaande "bemoeizucht" van de school. Ik bepaal als moeder graag zelf wat ik mijn kinderen mee naar school geef. Mijn kinderen snoepen doordeweeks thuis niet en dan zou ik ze niet af en toe een koekje mee mogen geven in de pauze? Ik heb het dan niet over een grote gevulde koek, maar over een sultana of een liga die ze af en toe mee krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben op zich blij met het beleid want het past bij ons maar begrijp de reactie van Ilse ook wel. Bij ons krijgen de kinderen fruit en water mee, fruit is verplicht (maar ook onze eigen keuze) en over drinken wordt niks gezegd behalve dat het geen wegwerpverpakking mag zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen wegwerpverpakkingen vind ik ook een goede. Dat zal toch wel flink schelen in de afvalberg! Stel dat er 100 kinderen op school dan geen pakje drinken meenemen, dan scheelt dat per week al 500 verpakkingen!!

   Verwijderen
 4. Ik vind het heel fijn dat er schoolbeleid is, dat is bij ons niet zo. Als ouder kies ik ervoor om mijn dochter water mee te geven, maar dat is voor haar toch wel erg moeilijk omdat de andere kinderen chocolademelk, pakjes drinken met leuke plaatjes erop etc. krijgen. en tussen de middag witte bolletjes, krentenbolletjes en allerlei 'gezonde' koekjes, terwijl zij volkorenbrood, groente en fruit mee krijgt. Als traktatie wordt er regelmatig een lolly, zakje chips, een grote cupcake of iets dergelijks gegeten. De school wil het niet verbieden en laat de kinderen alles maar opeten wat wordt getrakteerd maar 'adviseert de ouders om iets gezonds mee te geven, maar we kunnen ze niet dwingen'. Daar baal ik van, want ik wil niet dat mijn dochter om 10 uur chips of een cupcake eet en vervolgens amper lunch omdat ze nog vol zit van het zakje chips.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, daar zou ik inderdaad ook niet blij van worden. Al denk ik dat Tobias dan alsnog gewoon zijn brood zou opeten, hij kan namelijk flink eten!

   Bij de peuterspeelzaal hebben ze het beleid dat gezonde traktaties direct mogen worden opgegeten. Ongezonde worden meegegeven aan de ouders, zodat die zelf kunnen bepalen of én wanneer de traktatie wordt gegeten.

   Verwijderen
 5. Er wordt, terecht-of-onterecht, heel veel verwacht van onderwijzers. Behalve pure kennis bijbrengen willen ouders dat ze de kinderen manieren, omgangsvormen,regels etc. bijbrengen of godsdienstlessen geven anders staan de ouders meteen op de drempel van het lokaal om hun gal te spuien! De regels, alleen water en fruit, vind ik een hele goede en zal voor alke kinderen beter zijn. Kijk maar 'ns rond op het speelplein bij een basisschool. Kinderen van 5,6 jaar en ouder die nu al veel te dik zijn! En kinderen die extra voeding moeten hebben kunnen dat thuis bij het ontbijt, eventueel lunch en diner thuis krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij onze school is water verplicht, maar voor de lunch mag je wat anders meegeven. Verder stimuleren ze gezond eten door regelmatig een lesprogramma te verzorgen met informatie over gezond eten en bewegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het goed dat ze dit gaan invoeren. Het zou nog beter zijn als de overheid zou zorgen voor fruit op elke school, zodat dit gewoon overal gelijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wegwerpverpakkingen voor drinken en tussendoortjes mogen bij ons niet en gezond is wel de norm maar lang niet iedereen houdt zich daar dus aan. In de klas van jongste moeten de kids zelf drinken meenemen. Hij krijgt van ons wat suikervrij sap mee (aangelengd met heel veel water) omdat hij anders echt onvoldoende drinkt. En soms thee. In de klas van de jongste schenkt de juf kraanwater bij drinkmomenten. De jongste is daar niet heel blij van maar norm is norm. Hij heeft wel vaak dorst na school dus vermoed dat hij onvoldoende drinkt (en dat is dus bespreekpuntje met de juf). Met traktaties doe ik altijd gezond. Dat doet lang niet iedereen. Maar er is zo veel mogelijk dat het echt geen belemmering hoeft te zijn (en ja dan sta ik dus wel om 5 uur op om het voor te bereiden want iets suikervrijs blijft wel minder lang lekker0

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik blijf het belachelijk vinden dat de school gaat bepalen wat je kind drinkt of eet. Je moet er toch niet aan denken dat het bedrijf waar je werkt ook gaat bepalen wat je mag eten of drinken. Ik vind dit een rare beweging en ik vind dat ieder zelf moet weten wat zijn/haar kind eet of drinkt. Daar is iedere ouder zelf verantwoordelijk voor en niet de school!
  Wat traktaties betreft vind ik dat een ander verhaal. Daarin bepalen andere ouders wat jóuw kind eet. Dat de school daarin ingrijpt, zou ik logischer vinden. Ik neem aan dat jullie school daarin dan ook een beleid heeft? Dat zou anders wel heel dubbel zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens. Vooralsnog bepaal ik als ouder wat mijn kind eet en drinkt.

   Het lijkt me het best als iedereen niet zo hysterisch doet. Ik dronk nooit water en weinig fruit vroeger. Ik heb altijd mt 34/36, omdat ik verder gewoon normaal gezond eet met af en toe een snoepje.

   Zo ook mijn dochter, een slanke meid van tien die met een pakje en een mini-krentenbol prima functioneert. Thuis drinkt ze af en toe een lichte ranja en verder thee. Ze eet ook gewoon snoep af en toe of een beetje chips, naast ongebrande noten en gezonde maaltijden.

   Je wordt niet dik van je tien-uurtje, maar van de rest van de crap die drukke ouders tegenwoordig serveren. Of van die zogenaamde superfood die toch niet zo gezond of mager blijken.

   Volgens mij moeten we vooral weer eens normaal doen.

   Verwijderen
 10. Ik heb eens gevraagd wat ik mijn dochter die nu 40 is wat zij meekreeg naar school en dat was niets, ze dronken er schoolmelk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. fijn dat de school zo goed bevalt!
  weer een stresspuntje minder :D

  en wat betreft fruit.. ik eet mt de opvangkids ook smorgens fruit dus ben bij dat t bij ons op school ook verplicht gezond moet zijn smorgens. dochter neemt vaak appel of komkommer mee, zoontje banaan. geen strijd thuis dat ze wat anders mee willen, ze weten niet beter

  wel mogen ze zelf drinken kiezen. zie t probleem niet zo.

  wel snap ik dat ouders opeens protesteren bij veranderingen ;) vooral als we het zelf niet in de hand hebben. mens eigen denk ik :p ook al is t gezond.. :p

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...