vrijdag 8 december 2017

PMDD update: menstruatieverlof

De afgelopen maanden / weken merk ik dat het langzaamaan steeds beter met me gaat. Ik heb minder last van de PMDD klachten en zit lekkerder in mijn vel. Wat opzich heel wonderlijk is, aangezien de winter meestal niet mijn beste periode is. Dus dat het nu zo goed met me gaat, dat zegt heel veel!De cognitieve therapie die ik heb gevolgd voor de PMDD klachten heeft vast geholpen, maar er is nóg iets waarvan ik denk dat het nog veel meer heeft geholpen. Twee personen die ik echt ontzettend dankbaar ben, omdat ze zoveel doen voor vrouwen met PMS / PMDD zijn Peter de Vroed en Anke Verhagen. Zij schreven samen het boek Men-struatie - de grote ontkenning en Sander en ik zijn naar een lezing van hen geweest. Sander ging onder protest, maar volgens mij is hij uiteindelijk ook wel heel blij dat we hierheen zijn gegaan.

Een van de tips die in dit boek staan is om rust te nemen rond / tijdens de menstruatie. Hierdoor zou je minder klachten ervaren. Bloedverlies zou minder worden en ook psychische klachten zouden verminderen. Ik had er weinig vertrouwen in, moet ik eerlijk zeggen, maar we besloten het te proberen. In September heb ik de pil 2 dagen doorgeslikt, waardoor ik voortaan in het weekend ongesteld ben, zodat ik in die periode rust kan nemen en alle verantwoordelijkheden voor huishouden, koken en opvoeding op die dagen op Sander kan laten rusten.

Het verschil bleek echt fenomenaal: de eerste maand voelde ik me direct al een stuk relaxter. De klassieke PMDD-symptomen waren er nog wel, maar in veel mindere mate. Een maand later was het verschil nóg groter en afgelopen maand ben ik tijdens mijn PMDD periode naar de Ikea geweest zonder stress, irritatie of tranen. En dat klinkt misschien als een kleinigheidje, maar geloof me: voor iemand met PMDD kán dat echt een enorme opgave zijn. Iets dat ik normaal gesproken dus ook uit de weg zou gaan in deze periode, maar nu was dat dus echt niet nodig!

Natuurlijk zullen er vast ook andere factoren meespelen. Onder andere meer rust en regelmaat doordat Tobias naar school gaat. Maar ik heb toch het idee dat mijn 'menstruatieverlof' om het zo maar te noemen het meeste heeft toegevoegd aan dat het nu beter met me gaat.

2 opmerkingen:

 1. Bij mij zijn de klachten meer lichamelijk dan psychisch (al vind mijn man mij wel een draak soms).
  Ik voel mij grieperig en ik heb buikpijn en daardoor merk ik dat het juist helpt om wél te gaan werken.
  Door te bewegen houd ik de boel beter op gang en is mijn buikpijn minder en sneller over.
  Daarbij weet ik mij op mijn werk beter te gedragen dan thuis, ik loop daar toch met een 'masker' op.
  Maar zoals met zoveel dingen; de ene mens is de andere niet.
  Fijn dat dit voor jou zo goed helpt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. fijn dat je iets hebt gevonden dat helpt!
  (zou niet eens weten hoe ik dat moet doen.. elke x zomaar vrijnemen van mn werk is geen optie nl :p maar rustig aan doen kan ik dan wel weer met mn werk ;) voordeel van eigen baas zijn )heb geen pmdd maar merk wel dat ik een extreem kort lontje heb bepaalde dagen, meer rond mn eisprong merk ik nu ik geen spiraal meer heb. maar door er bewust van te zijn lukt t ook beter om me in te houden en idd lief voor mezelf te zijn. peuters zijn nou eenmaal peuters en mn oudste zal altijd dr buien hebben, maar ze verdienen altijd een mama en gastouder die haar best doet geduldig te zijn ipv ontploft om niets :p

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...