vrijdag 22 december 2017

Waarom ik geen goede voornemens voor 2018 heb

Aan het eind van het jaar is traditioneel de periode waarin veel mensen goede voornemens of doelen voor het komende jaar voor zichzelf bedenken. Zoals vaste lezers wel weten ben ik zelf ook een enthousiaste doelenmaker, maar voor 2018 sla ik even over.

Afgelopen jaar zijn er veel dingen gebeurt in ons leven. Ik ben therapie gaan volgen voor de PMDD. En ik heb een nieuwe diagnose gekregen die verklaart waarom ik elke keer vastloop in mijn leven. Dwangmatige persoonlijkheidsstoornis. In het (heel) kort houdt dit in dat ik (vooral in tijden van stress!) heel erg teruggrijp op controlerend gedrag: ik stel regels voor mezelf, maak lange lijsten van eisen waar ik aan moet voldoen en ben enorm streng voor mezelf, om maar het gevoel te hebben dat ik ergens nog controle over mijn leven heb.

Nu ik me meer bewust ben van dit patroon probeer ik mezelf hierin af te remmen. Ik moet al genoeg van mezelf, dus ik heb geen extra goede voornemens nodig om mezelf allerlei doelen te stellen. Het enige waar ik een uitzondering voor maak is mijn lijst met 52 boeken die ik heb opgesteld, maar ook daar heb ik wel even over na moeten denken. Maar uiteindelijk heb ik besloten dat ik dit wél wil gaan doen, omdat ik van deze lijst het gevoel heb dat het me plezier geeft en dat het geen 'moetje' is en dat er ook geen controledrang bij komt kijken.

Kortom: je zou kunnen stellen dat mijn goede voornemen voor dit jaar is om goed in de gaten te blijven houden of ik niet dwangmatig / obsessief mezelf ergens opstort. ;)

8 opmerkingen:

 1. Dat lijkt me een uitstekend voornemen. Zelf doe ik niet aan goede voornemens eerlijk gezegd.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wijs besluit dan! fijn om te weten wat er is denk ik ? zodat je er rekening mee kan houden juist ipv tegen je demonen te vechten is t soms beter om er vrede mee te leren hebben.. (makkelijker gezegd dan gedaan ;) )

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een goed voornemen voor jou!
  En een fijn jaar toegewenst natuurlijk....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is een mooi besluit dat hopelijk veel ruimte in je hoofd en leven oplevert.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel moedig!! Want het lijkt me niet makkelijk om je drang naar lijstjes maken op te geven. Ik hoop dat het je veel oplevert! Hele gezellige kerstdagen gewenst!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, het is best lastig. Ik merk nu bijvoorbeeld dat ik ook alweer enigzins dwangmatig word wat de 52 boeken betreft. ik heb een aantal boeken liggen waar ik van mezelf dus echt pas in 2018 in mag beginnen, want challenge. Gaat eigenlijk nergens over. Ik denk dat ik morgen maar eens in de biografie van Freddie Mercury ga beginnen, gewoon om dit te doorbreken haha ;)

   Verwijderen
  2. Zou ik ook doen! Gewoon lekker beginnen in dat boek en maling hebben aan je neiging tot dwangmatigheid (en het lekker niemand zeggen, nog leuker ;-))

   Verwijderen
 6. Moedig van je om dit te delen.
  Zo'n leeslijst zou voor mij, die helemaal niet dwangmatig is, al teveel zijn. Ik kijk wel graag naar de stapel die ik nog wil lezen en alleen al daaraan beleef ik plezier wat ik allemaal nog mag lezen.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)