woensdag 7 november 2018

Nieuwe rente voor de studieschuld

Volgend jaar wijzigt het rentepercentage van onze studieschuld. We betalen nu 0,8% en we gaan naar 0,0%. Omdat we met automatische incasso betalen krijgen we elke maand zo'n 70 cent "korting" wat dus met dit rente-percentage zou betekenen dat we er eigenlijk geld op toe krijgen de komende jaren.

Dan rijst natuurlijk wel de vraag: blijven we (extra) aflossen? Wij mogen in principe het aflossen 5 jaar stilzetten; omdat we komende 5 jaar geen rente betalen kost ons dat niets. Aan de andere kant: na die 5 jaar staat de schuld er dan nog steeds en moet ook gewoon nog steeds afgelost worden. We kunnen niet in de toekomst kijken of we tegen die tijd zullen balen van de keuze die we nu zouden maken.

Daarom hebben we de keuze gemaakt dat we de schuld toch gewoon zullen blijven aflossen. Over zo'n 2 jaar zijn we er dan helemaal vanaf en hebben daarna elke maand honderd euro die we dan weer kunnen gebruiken voor extra sparen of aflossen van de hypotheek, maar we zijn dan wel van die verplichting af en hebben vanaf dat moment elke maand €100 extra over die we kunnen besteden aan wat we op dat moment maar belangrijk vinden.

Welke keuze zouden jullie hierin maken?

13 opmerkingen:

 1. aflossen op de hypotheek levert meer op

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zou ook op de hypotheek beginnen met aflossen aangezien dit meer oplevert. Al weet je natuurlijk ook niet wat de rente op de studielening blijft doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Puur rekentechnisch is hypotheek aflossen handiger, sterker nog aflossen op PL is nog beter en durf je risico's te lopen beleggen.
  Je kan ook denken aan investeren in zonnepanelen, dan wel je zorgpremie 1* per jaar betalen.
  Kortom als je gaat rekenen is het aflossen van je studieschuld het minst interessant.

  Echter:
  Maar het is vooral een gevoelskwestie.
  Waar voel je je beter bij?
  Waar wordt je blij van?
  Wat vind jij belangrijk?

  Ik zelf heb gekozen voor zonnepanelen, hetgeen een besparing is en minder CO2 geeft.

  Succes met je keuze.

  Gr John

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zonnepanelen hebben we al :)

   Maar mijn gevoel zegt eigenlijk dat ik wel blij zou worden van de hypotheek aflossen, alleen dan zit het geld in de stenen en moeten we die studieschuld over 5 jaar alsnog aflossen en dan balen we r misschien van...

   Verwijderen
 4. Aflossen omdat dat goed te overzien is. Misschien is het iets gunstiger om hypotheek meer af te lossen maar een schuld wel is ook een fijn gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zou beginnen met de kleinste schuld aflossen en dan zo door naar de volgende, incl het bedrag wat je aan de kleinste schuld afgelost had.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Volgens mij heb ik dit dilemma al eerder voorbij zien komen en toen koos je ervoor voorrang te geven aan de kleinste schuld omdat je daar het eerste vanaf bent, toch?


  Ikzelf ben wat rationeler van aard. Ik heb het aflossen van mijn studieschuld nooit versneld maar altijd gekozen voor aflossingen op de hypotheekschuld vanwege de hogere rente. Zo heb ik bovendien mijn huis goed kunnen verkopen, dit jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey ja klopt, alleen hadden we gehoopt dat ht binnen de periode mt deze rente helemaal afgelost zou zijn, dus nu met deze veranderde situatie twijfel ik weer een beetje, maar Sander vindt dat we het toch echt eeerst moeten aflossen...

   Verwijderen
 7. Ik zou kiezen om de hypotheek af te lossen omdat het meer oplevert.
  Maar ik kan heel goed begrijpen dat je de kleine 'behapbare' schuld liever eerst aflost, omdat het een fijner gevoel geeft. Als je lekker je schouders eronder wilt zetten en een klapper wilt maken moet je dat vooral doen.

  Als je echt kijkt naar de kosten, kun je beter die 100 Euro per maand gaan aflossen op de hypotheek.
  Wat je ook kiest, ik hoop dat je er niet voor kiest om de komende 5 jaar die 100 Euro extra uit te geven want dat zou pas echt verlies zijn! ;)

  Hoe hoog is de studieschuld nu nog? Eerder hield je het bij volgens mij?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zou geloof ik aflossen op de studieschuld. Lastig dilemma. Misschien iedere maand om en om? Haha, dalen beide schulden, ook een leuk gezicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dus het gaat om circa 2400 euro? Gewoon aflossen. Ben je er eindelijk klaar mee!

  Dat heeft mijn vriend ook een paar jaar geleden gedaan. Heerlijk, klaar, geen gezeur meer. (Geen brieven meer en automatische afschrijving meer).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. herkenbaar!! wij zitten al een paar jaar op 0,12% we betalen nu ongeveer 0,39 rente deze maand en krijgen idd 77 cent korting dus "winst" van 38 cent... wij lossen nog steeds extra af omdat ik er vanaf wil

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gevoelsmatig wil ik dingen altijd zo snel mogelijk afhandelen en schulden al helemaal. Dus dan zou je zeggen gewoon doorgaan met de studieschuld. Maar als je over 2 jaar klaar bent, uitgaande van 100 euro per maand en nu 5 jaar een rente van 0,0% hebt..begin ik mij af te vragen, kan dat bedrag om af te lossen per maand ook naar beneden? Zou je 4 jaar (dus binnen die 5 jaar) 50 euro per maand kunnen aflossen? Ik weet dat niet want ik heb geen ervaring met een studieschuld (verkeer in de extreme luxe van wat je niet hebt opgebouwd ook niet hoeft af te lossen..met dank aan mijn ouders) . Maar in dat geval kun je de fictieve andere helft dan besteden aan andere dingen zoals de hypotheek. Maar nogmaals ik weet er verder geen bal van..

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)