woensdag 22 mei 2019

5 manieren om je vakantiegeld goed te besteden

Volgende maand komt het vakantiegeld er voor veel mensen weer aan. Een groot gedeelte gebruikt dit geld natuurlijk om op vakantie te gaan, maar er zijn ook andere manieren om je vakantiegeld goed te besteden. Wij hebben 5 dingen voor je op een rijtje gezet!

Vakantiegeld

Vakantiegeld wordt bij veel bedrijven traditioneel in mei of juni uitbetaald. Het vakantiegeld bedraagt minstens 8% van je jaarloon. In sommige gevallen is het meer; dit staat dat speciaal in het CAO genoemd. Natuurlijk gaat van het vakantiegeld nog wel belasting vanaf, waardoor het bedrag soms wat kan tegenvallen. S
ommige bedrijven betalen maandelijks een extraatje, waardoor je dan helaas geen grote 'verrassing' krijgt vlak voor de zomervakantie. Daarentegen heb je dan wel maandelijks iets meer te besteden!

Wat kun je doen met het vakantiegeld?

Natuurlijk kun je het hele bedrag uitgeven aan een leuke vakantie, maar er zijn ook andere opties voor de bespaarders onder ons:

1. Sparen

Rond de periode dat het vakantiegeld binnenkomt hebben banken vaak leuke acties waarbij je bijvoorbeeld een hoger rente-percentage over het geld ontvangt. Ook worden er wel eens cadeaubonnen weggegeven of schenkt de bank geld aan een goed doel als je jouw vakantiegeld bij hen stalt.

2. Schulden aflossen

Door het vakantiegeld te gebruiken om schulden af te lossen profiteer je het hele jaar van lagere maandlasten. Bovendien ben je dan sneller van je schulden af en is het ook gewoon een fijn gevoel om minder of geen schulden te hebben. Schulden aflossen met je spaargeld is dus zeker een goede overweging.

3. Je huis energiezuiniger maken

Een andere manier om je maandlasten te verlagen met je vakantiegeld is door het te gebruiken om je huis energiezuiniger te maken. Je kunt hierbij denken aan grote maatregelen zoals zonnepanelen, maar ook kleinere aanpassingen kunnen al zorgen voor een lager verbruik.

4. Een moestuin maken

Wat is er nou leuker dan lekker verse groentes eten uit je eigen tuin?! En je slaat direct twee vliegen in 1 klap: je hebt met een moestuintje namelijk ook nog eens een leuke tijdsbesteding tijdens de zomervakantie. Dus merk je niet eens dat je niet op vakantie bent. ;)

5. Uitgeven aan een staycation

Door thuis te blijven tijdens je vakantie bespaar je enorm veel geld aan de kosten voor een hotel of uit eten gaan. Dat geld kun je natuurlijk dan ook gewoon weer uitgeven aan superleuke uitstapjes! In plaats van in een hotel zitten en 1 keer een duur uitstapje te doen kun je ook vanuit huis 5 keer naar pretparken, dierentuinen etc.

7 opmerkingen:

 1. Hier gaat het geld op aan vakantie 😊.
  (De link naar 10 tips voor een staycation werkt niet)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor het doorgeven. Ik ben bezig met het overzetten van alle artikelen, dus soms gaat dat inderdaad even mis. Ik heb het weggehaald

   Verwijderen
 2. Wij gaan met onze 2 pubers twee weken naar Kreta. De reis betalen we van het vakantie geld van man. Ikzelf laat me wat extra uitbetalen in juli, ben ambtenaar met individueel keuze budget, waar vakantie geld onderdeel van is. Voor de kosten ter plaatse. Van een thuis vakantie krijg ik stress.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij gaan er ook altijd van op vakantie. En in sommige jaren gebruikten we een stukje van het vakantiegeld nog om extra af te lossen.
  Nu de kinderen groter worden, een keertje op kamp gaan, we verplicht in de dure periode op vakantie moeten en een weekendje weg hebben gehad gaat het geld gewoon helemaal naar vakanties eigenlijk. Dus dat aflosgeld moet ergens anders vandaan komen. (oa belastingteruggaaf en extra online inkomsten)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij lossen 700 Euro af, waardoor we op een mooi rond bedrag uitkomen op onze hypotheek. Verder verbouwen we nu de keuken, dus het andere stukje gaat naar de buffer. Dit is onze tweede zomer in dit huis en hebben nog geen behoefte om op vakantie te gaan, met de mooie omgeving hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goede ideeen! Ben benieuwd of de Rabobank dit jaar weer met een actie komt. Weet jij al wat je met het budget gaat doen?
  Groetjes Gina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hier gaat t standaard op de spaarrekening en wordt het automatisch voor verschillende doelen gebruikt.. duo versneld aflossen (ik wil er zsm vanaf.. ook al is manlief t er, terrecht, niet mee eens :p) aanvullen buffer na aanschaf zonnepannelen in februari (zo goed als weer aangevuld, ging veel sneller dan verwacht) beleggen doen we maandelijks net als sparen dus ook dat gaat "vanzelf". geld krijgt dus geen specifiek doel. sowieso vorige maand de vakantie al geboekt, dus die is sowieso al betaald ;) mn mans vakantiegeld krijgen we altijd al begin mei, ivm 4 wekeijks salaris verschuiven de betaaldata steeds in mei altijd in t begin van de maand (in juli of aug 2x salaris !! ideaal!! ook dat gaat gewoon naar de spaar en wordt verdeeld) ik ben zzper dus heb geen vakantiegeld (en ook geen betaalde vakantiedagen dus in sept altijd een erg karig inkomen.. )

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...