donderdag 20 juni 2019

Staycation: 10 tips voor een geweldige vakantie thuis

De exotische bestemming vliegen je om de oren, maar steeds meer mensen beseffen zich dat het vakantiegeld ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden. Zij kiezen ervoor om thuis te blijven en een staycation te houden. En dat kan óók hartstikke leuk zijn!

 

Waarom een staycation?

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kunt kiezen om een staycation te houden:
Omdat er geen geld is om een vakantie te bekostigen - niet iedereen heeft geld om een vakantie te betalen. In plaats van verder de schulden ingaan kiezen steeds meer mensen er daarom voor om thuis te blijven.
Om geld te besparen - sommige mensen hebben wél geld om op vakantie te gaan, maar beslissen om tóch thuis te blijven, om het geld dat ze hiermee uitsparen ergens anders in te steken. Bijvoorbeeld een nieuwe keuken, het aflossen van de hypotheek of sparen voor een beter pensioen
Omdat het beter is voor het milieu - sommige mensen reizen liever niet teveel, om de co2 uitstoot te verminderen. Ze blijven thuis, omdat ze niet met de auto of het vliegtuig weg willen.
Om de massa te ontlopen - terwijl iedereen op vakantie is, is het heerlijk rustig in je eigen buurt. Om optimaal tot rust te komen hoef je dus helemaal niet ver weg te gaan!
In 2021: Omdat corona roet in het eten gooit voor vakantie. Soms is een staycation noodgedwongen. 

10 tips voor een geweldige staycation

Om een fijne vakantie in eigen huis te hebben, kun je de volgende voorbereidings-tips vast gebruiken:
 • Zorg ervoor dat alle huishoudelijke klusjes zoveel mogelijk zijn gedaan vóór de vakantie thuis begint. Zo kun je direct beginnen met vakantie vieren als het eenmaal zo ver is
 • Zorg er ook voor dat de tuin lekker opgeruimd is, zodat je (indien mogelijk) lekker in de tuin kunt zitten om te zonnen, barbequen en misschien zelfs een zwembadje neer te zetten.
 • Behandel een thuis-vakantie net zoals een echte vakantie. Als je tijdens je vakantie altijd een stapel boeken meeneemt, dan kun je die ook in huis halen voor je staycation.
 • Omdat je geen reistijd hebt en geen tent hoeft op te zetten/spullen hoeft uit te pakken kun je direct beginnen met genieten van je vakantie. Hierdoor heb je minder tijd nodig om in de vakantiesfeer te komen en je dus met een kortere vakantie toe kan. Dit betekent dat je bijvoorbeeld 3 keer een losse week staycation kunt houden, verspreid over het jaar. Zo hoef je nooit meer een jaar te wachten voor je weer op vakantie mag. Wat een luxe eigenlijk, he?
 • Ga van tevoren bij de VVV langs om informatie te krijgen over de streek waar je woont. Het zal je verbazen hoeveel musea, boerenmarktjes, festivals en andere leuke dingen er in de omgeving te doen zijn, die je anders helemaal niet zou weten.
 • Breng je laptop en werktelefoon naar je familie toe. Het is verleidelijk om elke dag je mail te checken, als je toch thuis bent.  Dit zorgt ervoor dat je het werk niet kan loslaten en dat is natuurlijk zonde van de vakantie!
 • Bedenk van tevoren een lekker weekmenu en haal alle boodschappen alvast in huis. Dit mag voor de vakantie best wat luxer dan gewoonlijk. Bijvoorbeeld met lekkere afbakbroodjes voor het ontbijt en zalm als avondeten.
 • Omring je ook wat betreft verzorging met luxe. Haal een lekker maskertje in huis en organiseer een dagje een thuis-spa met een superlange baddersessie en een massage van je partner.
 • Een staycation is ook voor kinderen leuk. Er zijn altijd wel andere kinderen thuis tijdens de vakantie, waar ze mee kunnen spelen. Logeerpartijtjes, kamperen in de eigen tuin en eindeloze watergevechten zijn leuke activiteiten voor kinderen.
 • Laat op je werk niet weten dat je thuis bent tijdens je vakantie. Dit voorkomt dat collega's je toch gaan bellen over allerlei problemen. Je kunt van tevoren zeggen dat je een last minute gaat boeken. Na je vakantie zeg je gewoon dat je niks leuks kon vinden en daarom thuis bent gebleven.
Nu staat niets je meer in de weg om een geweldige vakantie te hebben zonder reisstress en mét een hoop geld dat je anders kwijt was geweest. Veel vakantieplezier!

8 opmerkingen:

 1. Mijn kinderen vonden het niks, thuisblijven in de vakantie. Hoewel ik het fijn vond dat iedereen lekker in z’n eigen bed kon slapen en ruimte had, en een vaatwasser etc voelde het toch een beetje gek. Ondanks vele dagjes weg vonden ze het sneller saai, helaas. Dus dat doen we voorlopig niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goede tips! Voor mij gelden reden 2 en 3. Ik vind het niet nodig om elk jaar weg te gaan, en als ik ga, dan hoeft het al zeker niet elke keer een verre vakantie te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kom thuis maar moeilijk los van de dagelijkse dingen. Dan sta ik weer brood te smeren voor iedereen en gaan we naar drukke dure (pret) parken. Nee, zolang het kan gaan we op vakantie. Liefst naar Griekenland. Vinden de puber dochter en jongvolwassen zoon ook heerlijk. Helaas zijn de meeste vrienden van de kinderen weg in de zomer.
  Mocht het financieel niet meer kunnen dan zijn je tips zeker goed bruikbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb tijdens de basisscholperiode een paar staycations gehouden vanwege een ziek kind, met picknicken op het grasveld even verderop, kamperen in de tuin, een weekje Belgisch, Duits, Frans eten en films uit die landen kijken. Heel erg leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke tips. Wij zijn ook wel eens thuis gebleven. Alleen dat er dan voldoende kinderen thuis zijn klopt helaas niet altijd. Veel kinderen hebben gescheiden ouders en dan zijn ze met een beetje pech eerst met de ene ouder en dan met de andere ouder op vakantie. Die keer dat we thuis leven was er 6 weken lang echt niemand om mee te spelen.
  Wij deden toen ook echt wel leuke dingen hoor maar vonden wel dat t moeilijker loskomen is van het alledaagse als je thuis blijft.
  Met name het feit dat ook dingen doorgaan als ouders die spontaan langs komen, buren die komen praatje maken.
  Dus ik ben fan van weggaan ☺️.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heb je geen geld voor een 'ver weg' vakantie, dan kun je ook overwegen om te gaan wildkamperen. Dat is gratis en kan ook in Nederland. Je moet wel van avontuur houden. https://geengeld.blogspot.com/2019/06/gratis-kamperen-in-nederland.html

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 3 jaar geleden ook heerlijk thuis gebleven. woonden net in dit huis. echt genieten van de speeltuin voor t huis , t zwembad in t dorp of andere zwembaden in de buurt, pretpark in de buurt etc. heerlijk. huishoudelijke klusjes van te voren doen is geen optie met 2 kids.. stofzuigen, afwas, opruimen, toilet, alles gaat gewoon door ;) maar wordt een stuk minder vies als er geen 5 opvangkindjes rondlopen doordeweeks ;) dus wel minder huishoudelijke klusjes als ik niet werk (hooguit wat meer handdoeken in de was :p) we vonden t heerlijk! maar genieten ook van simpele sta caravans in nederland, ander pretpark, andere omgeving, klein huisje dus weinig schoonmaken, heerlijk :) zou het niet elk jaar willen (als t moet is t wat anders) omdat ik al thuis werk dus al heel erg veel thuis ben met de kids

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tip voor gezin met kind(eren): Leuke dingen lijst maken net voor en in eerste week vakantie. Met items die volgens 't kind leuk zijn, die volgens mama leuk zijn en die volgens papa leuk zijn. Met meerdere kleuren werken. En dan steeds kijken welk item er aangepakt kan worden. Lijst vorig jaar bevatte o.a. punten als buiten spelen, ijsje eten, met water kliederen, knutselen, boekjes lezen, naar zwembad, picknicken, buiten eten.... 's Avonds werd er fanatiek gevinkt hoeveel leuke dingen we die dag gedaan hadden door dochter (toen 4). Wat ons betreft aanrader: stimuleert het bewust genieten enorm. W.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)