donderdag 6 juni 2019

Tandartsangst overwonnen?

Afgelopen dinsdag moest ik naar de tandarts om een gaatje te laten vullen. Ik ben erg bang voor de tandarts, dus normaal gesproken neem ik altijd een verdoving; sterker nog, in het systeem staat dat ik een dubbele dosis mag. Dit geeft me namelijk wat meer rust om me toch enigszins te ontspannen als ik bij de tandarts ben.

Nu had ik vorige maand toevallig ook al een gaatje, en toen heb ik voor het eerst geprobeerd om tijdens de behandeling een geleide meditatie te gebruiken. Namelijk deze:
Ik heb echt serieus nog nooit zo relaxed in de tandartsstoel gelegen als die keer. Ik stond er ook echt verbaast van hoe snel het eigenlijk klaar is, als je gewoon ontspant en je overgeeft aan de behandeling. Normaal gesproken lijkt het echt een eeuwigheid te duren, namelijk. Maar dat komt dus puur door de angst, blijkbaar.

Het is de vorige keer zelfs zó goed bevallen dat ik het deze keer aandurfde om zonder verdoving te gaan. Zelfs de tandarts zei het: dat we dit ooit nog mee zouden maken had ik echt nooit verwacht. Maar blijkbaar ben ik nu dan toch over mijn tandarts-angst heen aan het komen. En zonder verdoving is me enorm meegevallen, het was erg fijn om niet de halve dag met een gevoelloze lip rond te lopen en ook de napijn van die prik kon ik missen als kiespijn.

Zijn jullie ook bang voor de tandarts (geweest)? En hoe heb je dat eventueel opgelost?

7 opmerkingen:

 1. Ohja zeker, ik heb een super lieve tandarts maar vrienden zullen we nooit worden haha, al laat ik tegenwoordig wel een verdoving plaatsen en blijf ik rustig zitten ik ben en blijf gewoon een angst haas.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn zeg! Dat maakt echt een verschil!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh knap van je, ik wil absoluut een verdoving met boren, ik vind het 1 van de ergste pijn die er is, maar helaas of gelukkig heb ik mega veel kanaalbehandelingen gehad, waardoor er veel zenuwen uit zijn, en zodoende geen verdoving meer nodig heb;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. heeeeel herkenbaar!! ik weet ondertussen dat de angst komt door mn orthodontist van vroeger. die zei nooit wat hij ging doen en ik mocht ook niet half overeind in de stoel zitten om te kijken wat hij ging pakken (om zo zelf te verzinnen wat hij die dag ging doen.. happen, ringetjes plaatsen.. hij zei niets.. bizar... ) hierdoor had ik geen vertrouwen in de ortho en dus ook niet in tandartsen.. nu weet ik dus dat ik minder angst heb als ik de tandarts vertrouw.. dus een kwestie van klik en gevoel.. ik geef altijd aan dat ik angstig ben en als daar goed mee om gegaan wordt, lijkt de angst te verdwijnen.... helaas zitten we bij een praktijk (samenwerkende tandartsen, een landelijk "bedrijf" ) waar de tandartsen nog wel eens wisselen.. wist ik niet toen we er patient werden.. dom dom dom met angst.. nu zit er al een jaar een nieuwe en ik durf er dus niet naartoe.. weer angst voor t onbekende... t kan meevallen maar(en dat is t nadeel van fb.. ) ik lees allerlei berichtjes van mensen die een goede tandarts zoeken omdat de nieuwe daar tegenvalt.. het is persoonlijk dat weet ik.. maar toch.. maar ik denk dus ook sterk aan overstappen odmat ik een vaste tandarts wil ipv steeds wisselend... maar goed, herkenbaar dus de angst en ook het aandurven van behandelingen, zelfs zonder verdoving.. ik ging vertrouwen op de tandarts, als hij zei dat het zonder kon durfde ik zonder verdoving..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel begrijpelijk hoor. Het is toch een vertrouwensband die je met een tandarts opbouwt he? Ik heb nu al zo'n 16 jaar dezelfde tandarts, ik ben zelfs van praktijk gewisseld toen hij wegging en een eigen praktijk is gestart. Mijn vader en zus trouwens ook, dus dat zegt wel wat.... We zijn gewoon erg tevreden over onze huidige tandarts.

   Verwijderen
 5. Wat fijn dat die meditatie zo goed hielp zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gelukkig heb ik een (abnormaal - volgens mijn tandarts) hoge tandheelkundige (in ieder geval) pijngrens. Ik heb voor het eerst verdoving gehad bij de kaakchirurg toen mijn verstandskiezen eruit geboord (was het maar trekken...) moesten worden. Nou die prikken kan ik doorgaans missen! Vooral die laatste in mijn verhemelte, en de tweede behandeling weet je dat die gaat komen... Nee, geef mij maar een beetje boren voor een gaatje dat vind ik beter te doen dan die verdovingsprikken!

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)