vrijdag 14 juni 2019

Gehoorbescherming voor kinderen

Tobias houdt van heel veel dingen, maar van één ding is hij absoluut geen fan: harde geluiden! Naar de kermis gaan vindt hij bijvoorbeeld erg leuk, maar na 10 minuutjes is hij dan overprikkelt door al die luide geluiden. Zeker als er dan ook nog eens opeens een drumband op de kermis blijkt te staan, zoals de laatste keer het geval was. Dan merk ik echt dat hij het liefst zo snel mogelijk weg wil uit zo'n situatie, terwijl hij tegelijk ook heel graag naar de kermis toe wilde. Het harde geluid verpest het dan echt voor hem. 

We merken ook wel een beetje dat hij hierdoor bepaalde situaties uit de weg wil gaan. Zo is hij dol op vervoersmiddelen, maar wil hij niet bij Schiphol gaan kijken omdat het geluid van de vliegtuigen te hard is. Terwijl hij de vliegtuigen zelf wel heel erg gaaf vindt. 

Daarom hebben we gister gehoorbescherming voor hem gekocht. Dit haalt het geluid niet helemaal weg, maar dempt wel een heel stuk. En hij is er erg blij mee:


Morgen gaan we naar de Efteling en kunnen we gelijk eens proberen of het ook echt werkt. Vorig jaar wilde hij een aantal attracties niet proberen vanwege het lawaai, dus ik ben benieuwd hoe dat dit jaar zal gaan dan. 

In sommige gevallen wordt gehoorbescherming voor je kind zelfs vergoed door een aanvullende verzekering. Dus als je erover denkt om dit aan te schaffen loont het de moeite om dit ook even te bekijken.

Hebben jullie er wel eens over nagedacht om zoiets aan te schaffen voor je kind of misschien zelfs voor jezelf? 

7 opmerkingen:

 1. Ik vermijd eigenlijk plekken met veel kabaal. Maar als dat geen optie is, is gehoorbescherming misschien inderdaad wel een oplossing!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ikzelf heb altijd oordopjes bij me. Ik ben audiosensitief dus ik heb ze hard nodig. In de sportschool, op de markt, in het cafe of restaurant: eigenlijk overal waar teveel mensen zijn en/of teveel lawaai is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja onze beide kinderen hebben een soortgelijke geluidsdemper gehad. Voor in de klas bij dochter en voor harde geluiden bij zoon. Later gebruikt(e) hij oordopjes die je ook bij concerten gebruikt. Vallen minder op.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toen ik een vliegreis had heb ik oordopjes aangeschaft voor de drukverschillen omdat ik snel last van oren heb.
  Werkte ook prima als demping en nu gebruik ik ze in de sportschool waar het ook vaak veel te hard staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben er voorzichtig mee. Onlangs bleek ook weer uit onderzoeken (oa van Autisme Centraal) dat blokkeren en demppen van herrie je hersenen niet leert om om te gaan met onverwachte geluiden en dat je steeds meer terugvalt op de oorkappen. Prima voor af en toe, bij een concert ofzo, maar voor de rest adviseer ik je ook om je goed in te lezen.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zal vast voor sommige kinderen gelden, maar wij zullen sowieso die oorkappen niet overal mee naartoe gaan nemen, dus dan denk ik dat het wel meevalt. Maar bedankt voor de tip, ik vind het wel interessant om hier wat over te lezen inderdaad

   Verwijderen
 6. Wat "grappig" ik had dit stukje afgelopen vrijdag gelezen.

  Zaterdag was ik bij het concert van Guus Meeuwis en ik zag veel tieners met deze oorbeschermers lopen! Was goed om te zien! :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)