maandag 7 november 2011

dag 2: afval

Het thema van vandaag is ‘afval’. We proberen zo min mogelijk afval te produceren.

’s Morgens bespreken Sander en ik hoe onze dag er vandaag uit zal gaan zien. Ik heb de afgelopen weken al een aardige ‘afvalkit’ opgebouwd; op mijn werk staan al een mok en een mes klaar, en een broodtrommeltje en boodschappentas meenemen is ook al vaste prik. Als extraatje neem ik een gebaksvorkje mee; ik had namelijk uit betrouwbare bronnen vernomen dat er gebak wordt getrakteerd. Verder zal ik komende week heet water drinken in plaats van thee… theezakjes moeten tenslotte ook geproduceerd worden en ik vind heet water drinken ook lekker!

Sander is wat afval op het werk betreft een bofkont. Bij hem op het werk is milieubewust omgaan met afval allang een issue. Er wordt weinig geprint en de lunch wordt altijd genuttigd van stenen borden. Ook worden er aardewerken bekers gebruikt. Enige minpuntje is dat er een afwasmachine wordt gebruikt, wat weer stroom verbruikt… maar toch; al die plastic bekertjes hebben denk ik een grotere impact dan de hele dag dezelfde mok gebruiken en eens per dag in de afwasmachine afwassen.

Op het werk ging alles prima, tot een uurtje of half 11. Ik had een beker heet water op mijn bureau staan en stootte die om, over mezelf heen. Dus dat werd spoelen met koud water… ik voelde me enorm triest toen ik al dat koude water door het afvoerputje heen zag spoelen. Daar gingen al mijn besparingen van gister, zo door het afvoerputje heen! Bovendien moest ik mijn bureau droogmaken met papieren doekjes; ik heb het nog geprobeerd met mijn sjaal, maar toen bleek dat er ook een blauwe vlek op het bureau zat van een boekje dat had afgegeven, ben ik daarmee gestopt. Dit was wel even het dieptepunt van de dag… maarja, shit happens! En ik ga die natte zakdoekjes maar niet mee naar huis nemen, tenslotte is dit gewoon overmacht!

Hoogtepuntje was het gebak. Dankzij mijn eigen vorkje en het deksel van mijn broodtrommeltje, dat ik als bordje gebruikte, heb ik toch weer wat afval kunnen besparen. Bovendien heb ik de No Impact Week hierdoor onder de aandacht kunnen brengen bij mijn collega’s. Dat is een puntje voor de de dankbaarheidslijst die we vanaf vandaag gaan bijhouden!

5 opmerkingen:

 1. Wat een pech.. hopelijk heb je er geen brandblaar aan over gehouden!
  Succes verder, groet, Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Joh dat komt helemaal goed je moet je ook niet overal schuldig om voelen... Je eigen aandeel verminderen waar je kan, en mensen bewust maken is al zo veel beter dan hersenloos doen wat iedereen doet!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. He, koelen ter voorkoming van brandwonden is zeker geen verspilling...!
  Gewoon noodzaak. Leuk dat jullie allebei zo betrokken zijn..
  Samen sta je sterk tenslotte..!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat balen zeg! Maarat soort dingen gebeuren helaas :( hebben jullie op het werk geen handdoek/theedoek? Ms een ideetje. Succes vandaagmet de volgende stap!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Balen van dat hete water maar heb je je niet bezeerd?
  Verder ben je er wel heel goed mee bezig zeg, petje af!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)