dinsdag 15 november 2011

de duurste maand van het jaar

November/december is de duurste maand van het jaar. Ik denk dat dit voor veel mensen zo is. Toen ik nog bij mijn ouders woonde, merkte ik er niet zoveel van, maar ik schrik er nu al van hoeveel kosten er allemaal bij komen kijken!

Extra vervoerskosten:
We gaan in december twee keer naar Friesland en één keer naar Flevoland. Dat is een aardig bedragje dat we kwijt zijn om in de trein te zitten. Helaas is zo'n weekendkaart niet rendabel, omdat we al met 40% korting reizen en ook niet op één dag heen en weer gaan.

Extra elektriciteitskosten:
Één ding is zeker: vanaf 1 december zet ik mijn kerstboom neer! Maar zo'n extra snoer met lichtjes zal natuurlijk wel tot wat extra verbruik aan elektriciteit leiden. Dan maar proberen om op andere manieren stroom te besparen in december. Ik ben een echt kerstmeisje. Ik wil gewoon graag dat het gezellig is rond deze dagen!

Extra kosten aan cadeautjes:
We vieren Sinterklaas twee keer. Een keer bij Sanders vader én een keer bij zijn moeder. Voor beide festiviteiten hebben de families gezegd dat je rond de 20 euro aan cadeautjes 'moet' kopen. Om eerlijk te zijn vind ik dat écht een beetje teveel, maarja... Als dat traditie is bij hun, dan moet je jezelf toch een beetje aanpassen. Ik vind het zelf niet veel meer met Sinterklaas te maken hebben. Ik geef eigenlijk alleen maar 20 euro uit voor verjaardagen van mijn ouders en zusje. Andere verjaardagen hooguit 10 euro, en voor Sinterklaas geven we bij ons thuis meestal hooguit 7,50 uit. Het gaat tenslotte toch om de gezelligheid, niet om het uitgeven van veel geld.... Sorry, ik moest er even over mopperen....
Naast de cadeautjes voor Sinterklaas hebben we dan ook nog Kerstmis, bij mijn ouders thuis. Daar worden ook weer cadeautjes gegeven. We kopen dan allemaal een cadeautje voor iedereen. Dus daar reken ik ook nog eens op 20 euro per persoon extra. Dit komt dan ook nog eens neer op 100 euro erbij!

Extra kosten aan eten:
Ook met het eten met Kerst wil ik wel wat bijzonders doen. Tenslotte is dit onze eerste Kerst samen! Dus daar zullen ook wel wat extra kosten aan zitten!
Natuurlijk probeer ik ook om mezelf nu alvast voor te bereiden op de dure tijd in december. Ik heb de volgende plannetjes bedacht:
- Ik probeer wat bij te verdienen via internet, via sites als Zinngeld. Hier heb ik toch al 20 euro meer verdient in de loop van de tijd. En ze betalen al uit vanaf 5 euro, dus dat is ook wel fijn!
- Ik ga kijken of ik wat extra kan gaan werken.
- Ik probeer creatief om te gaan met de dingen die ik heb; mogelijk kan ik zelf cadeautjes maken of cadeautjes die ik zelf niet gebruik weggeven.
- Sander en ik verkopen onze boeken via bol.com (dit geld gaat trouwens naar een spaarrekening, komt niet op mijn eigen rekening terecht, dus dat telt niet echt)

Hoe proberen jullie om te gaan met de dure decembermaand?

8 opmerkingen:

 1. Voor ons is dit ook een dure maand. Met vijf kinderen en een sinterklaasfeest gaat het hard… Gelukkig kan ik veel tweedehands scoren op Marktplaats en Bol.com.

  Dus dat is mijn manier: tweedehands kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier valt het mee, wij vieren de dingen met z'n tweetjes en ik probeer me altijd meer te richten op extra aandacht, dan extra spullen. Kerstversiering heb ik nog genoeg. De kachel staat natuurlijk wel hoger, dat merk je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ssssst ben van de kop in het zand steken.. Nou, voor 5/12 ben ik bijna klaar. Daarom was ik deze maand al failliet. En met kerst willen we weg. Waarschijnlijk een arrangement in de stayokay. Dat houdt het beheersbaar. Maar heb ook nog de nodige verjaardagen in het vooruitzicht dus dat hakt er ook in.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij trekken lootjes met de familie (1 X) voor 15 euro, en we kopen voor de kleinste iets van 50 euro ongeveer, de kinderen die niet geloven doen mee mee de lootjes en krijgen van ons een kleiner kado, dat accepteren ze vrij gemakkelijk (valt me op..).
  Ik vind het niet nodig zoveel geld uit te geven voor de schijn..
  Het eten, zowel met Sint als Kerst, delen we. Iedereen maakt iets. Dat scheelt in de kosten! Met kerst doen we een dag bij mijn ouders en een dag chillen (mijn schoonouders leven niet meer), en bij chillen hoort makkelijk eten, kliekjes of patat of zo (hoe chic!!)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Check even je kast of je toevallig niet nog VVV bonnen of boekenbonnen hebt liggen. Scoor er iets van en pak het leuk in. Een beetje sneu voor de gulle gever misschien maar je hoefde er zelf niets voor te betlaen en nood breekt wet. Overigens eenk oud collega van mij gaf de VVV bonnen gewoon weer door op iemands verjaardag.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind december de drukste, maar niet de duurste maand van het jaar. Maar ik ben dan ook écht geen kerstmeisje. Geen kerstboom, als er al extra verlichting komt (omdat mijn vriend wel een kerstjongen is ;-) ), zijn het LED's. Verder maak ik een deel van de cadeautjes zelf, voor de gekochte hebben we een vrij laag maximumbedrag per persoon. Want inderdaad, helemaal met je eens als je zegt dat het om de gezelligheid gaat :-) (ook al ben ik dan geen kerstmeisje)

  Een soort van Secret Santa lijkt mij heel leuk: zo heeft iedereen iets gegeven en gekregen, wat ook kan betekenen dat je voor dat ene cadeautje dan iets meer kan uitgeven zodat het geen nutteloze brol is ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als kadootjes heb ik altijd zelfgemaakte jam staan en maak ik ook bv pindarotsjes of dadelbonbons, leuke verpakking doet de rest.
  Voor oma ofzo maak ik advocaat.
  Verder koop ik het hele jaar door afgeprijsde leuke dingetjes die ik in de kadootjesmand doe. Van familie en vrienden weet je wel wat hun smaak is en kan je prima vantevoren iets kopen.

  Groet Creanda

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wij hebben de sint met ons vieren gevierd (twee volwassenen en twee kids van 8 en 10) en hadden besloten dat ieder gezinslid voor elk ander gezinslid maximaal 5 euro per persoon uit mocht geven. De kunst was dus om zo creatief mogelijk een heleboel kadootjes te kopen (vooral zoonlief vind het belangrijk dat er veeeeeeeel uit te pakken is). Het is geweldig gelukt, originele leuke dingen en iedereen is binnen het afgesproken bedrag gebleven en toch hadden we een enorme berg. Zelf hebben we voor allebei de kids nog een mooi boek erbij gekocht en het feest was compleet. Ik vind het absurd om veel geld bij dit soort feesten uit te geven, het gaat vooral om de lol en de gezelligheid samen mijns inziens :-) Dus wat mij betreft heb je terecht gemopperd hoor!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...