vrijdag 24 februari 2012

jij en je geld

Omdat Sander en ik nog flink wat geld moeten sparen voor onze bruiloft, ben ik eergister aar de bibliotheek geweest om wat boeken te halen. Een van de boeken was Jij en je geld van Julie Stav. Dit boek omschrijft 5 manieren om met geld om te gaan aan de hand van 5 'types' mensen. In de Metro besloot ik alvast maar wat te gaan lezen in dit boekje en een dag later had ik het al helemaal uit; het leest dus erg vlot weg.

In het boekje worden de volgende types omschreven:
* De diva, die flink wat geld verdient, maar nóg meer geld uitgeeft, omdat ze vindt dat ze dat verdient.
* De wereldverbeteraar: geeft makkelijker geld uit aan anderen en aan goede doelen dan aan zichzelf. Kan hierdoor in de problemen raken.
* De levensgenieter, die vooral geld uitgeeft aan de leuke dingen in het leven en niet echt plannen maakt voor de toekomst.
* De onderzoeker, die nooit keuzes kan maken omdat er altijd dingen moeten worden onderzocht. Hierdoor loopt ie goede aanbiedingen mis.
* De hamster, die allerlei 'geheime' spaarpotjes heeft en hierdoor zichzelf de kans ontzegt om rente te trekken over zijn geld. En ook eigenlijk denkt dat ie nooit genoeg geld heeft en dus blijft sparen, sparen, sparen...

Ik herken mezelf vooral in de hamster. Al ben ik wel zo verstandig dat ik mijn geld op een spaarrekening heb staan en niet in een potje ergens in huis bewaar. Dat zou ook stom zijn...
Soms voel ik me ook wel een diva of een levensgenieter. Vooral rondom de bruiloft; ik vind gewoon dat ik een heel mooie bruiloft verdien... Tegelijkertijd hoeft dat ook niet veel geld te kosten. Dus dat diva-gedrag is eigenlijk helemaal nergens voor nodig...

In welk type herkennen jullie je (enigzins)?

4 opmerkingen:

 1. Grappig, ik herken mezelf wel in de onderzoeker.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Momenteel in geen enkele, maar laten we zeggen dat ik een levensgenieter ben, dat ben ik nog steeds, ik let nu alleen op hoeveel of dat het kost.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan mezelf denk ik niet in een hokje stoppen maar over low budget geniet bruiloften kan ik wel wat zeggen. Onze bruiloft kostte 7000 gulden. We hebben een selectie gemaakt van locaties waar we zouden willen trouwen en de goedkoopste gekozen. Dat was een raadhuisje in een kustplaatsje waar we vaak wandelden, uit eten gingen en wat goed te bereiken was voor iedereen. Wat ook prettig was dat er maar 30 gasten in konden. Voor het huwelijk zelf hebben we dus onze beste vrienden en ouders/grootouders en broers/zussen gevraagd. Daarna met dat gezelschap heerlijke bruidstaart gegeten bij één van de ouders. Taart was gemaakt door sociale instelling http://www.raphaelstichting.nl/fermento/ niet zo goedkoop als een taart bij de bakker (een normale dan) wel zo lekker en met goede ingrediënten en lang niet zo duur als een stapel bruidstaart. Lekkere feestelijke rosé champagne er bij. Daarna gingen we rustig naar het strand voor een receptie voor de hele grote familie en alle collega's en studiegenoten. Daar werden hapjes geserveerd en daar hebben we met broers/ zussen en beste vrienden en ouders gegeten en met grand dessert was het 23 uur dat we naar huis gingen ndat we op het strand nog geluksballonnen de lucht in hebben gelaten. Ik was 5 mnd zwanger dus op een feest met dansen zaten we niet te wachten en op deze manier hebben we zo'n mooie dag met zulke mooie herinneringen gehad. Echt genieten. Mij maak je ook niet blij me harde muziek, veel drank en feesten.

  Mn schoonmoeder heeft de foto's gemaakt en die zijn ook heel mooi geworden. Ik ben wel 's morgens bij de kapper geweest die mn haar heeft opgestoken en eerder al voor een proefkapsel. Manlief had een mooi pak en ik had een stikduur boeket uit een catalogus die overigens heel mooi paste bij jurk en locatie (met orchideeën en schelpjes er in verwerkt> strand).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik herken mezelf ook het meest in de hamster, hoewel mijn potjes bij Moneyou staan en dus wel degelijk rente opleveren. Maar ik heb van alles wel wat; ik heb op zich een goed salaris, ik onderzoek veel dingen voor ik ze koop, ik probeer mijn geld alleen uit te geven aan dingen waar ik ook plezier van heb en ik geef makkelijker geld aan anderen uit dan aan mezelf.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)