zaterdag 10 maart 2012

i-ratrace

Gister las ik in de krant dat mensen massaal hun I pad 2 op Marktplaats zetten, omdat de Ipad 3 er alweer aan zit te komen. Een paar maanden geleden had ik al een discussie met Sander hierover; hij wilde heel graag een Ipad, maar ik vroeg me toen al af wanneer de Ipad 3 uit zou gaan komen. Tenslotte is Apple heel goed in geplande veroudering... Dat blijkt wel weer.

Het lijkt wel een ratrace: mensen kopen een apparaat, maar zijn daar maar heel kort blij mee. Want voor je het weet komt er alweer een nieuwsbericht dat er een nieuwere is. Dit geldt voor mobieltjes, laptops en eigenlijk alle apparaten waar mensen een status aan ontlenen. Zodra het apparaat veroudert is, voelen mensen zichzelf blijkbaar ook veroudert en begint het al snel weer te kriebelen om een nieuwere versie te kopen. Het is net een wortel die aan een stokje hangt voor de ezel... Je bent nooit in staat om écht en blijvend tevreden te zijn...

En ondertussen moet er toch ergens een enorme stapel afgedankte apparaten liggen... Maar die zien wij nooit.

Ik ben blij dat ik niet zo gevoelig ben voor de invloed van nieuwe apparaten. Hoe zit dat bij jullie?

8 opmerkingen:

 1. Ik had een aantal maanden geleden een nieuwe mobiele telefoon nodig. Ik had de mijne laten vallen en de speaker was dus kapot. Ik heb een mobiele telefoon om vooral bereikbaar te zijn voor onze klanten, maar niet omdat ik zelf zoveel bel, laat staan sms. Hoef ook geen duur toestel met allerlei toeters en bellen. Heb het meest eenvoudige toestel zonder abonnement bij de Makro gekocht. 25 euries ofzoiets. Als ik dan bij mijn dochter op school kijk, waar de moeders en de vaders elkaar de ogen uit staan te steken met weer het nieuwste van het nieuwste, dan denk ik bij mezelf, mwah, mijn toestel is wel niet het meest bijzondere, maar het doet wel wat ik wil en dat vind ik het belangrijkste.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb me eigenlijk nooit iets aangetrokken van mijn omgeving, maar met dit al helemaal niet. Ik heb genoeg vrienden die in de electronica en IT sector werken en daardoor regelmatig leuke nieuwe speeltjes heb. En dan kijk ik er naar en probeer het even en dan vind ik het inderdaad even leuk. Maar eenmaal thuis vind ik mijn ouder laptopje ook gewoon heerlijk, omdat alles is zoals ik het graag wil. Inmiddels al bijna 5 jaar lang (en hopelijk nog een hele tijd) Ik doe niet zo aan nieuw als het oude nog werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Och ik ben zo blij dat het me niks interesseerd. Ik vind Wordfeud heel leuk nu proberen mensen in mijn omgeving me over te halen een IPad of zo'n telefoon te laten kopen("gun jezelf toch eens wat", alsof ik iets tekort kom...). Ik ben toch Gekke Gerretje niet dat ik voor zo'n spelletje een ding van € 300 ga kopen??? Nu speel ik het af en toe op een Ipad van een vriendin, is even leuk maar niet genoeg om diep in de buidel te tasten....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier valt het wel mee, ik heb de iPad 1 en daar ben ik nog steeds heel blij mee. Natuurlijk is het leuk als je ook een camera hebt (iPad 2) of wat anders (iPad 3?), maar ik ben superblij met mijn iPad 1, die ik letterlijk dagelijks gebruik (en gekregen heb). En qua telefoon of computer oid vind ik het alleen maar vervelend om te moeten wisselen, omdat het altijd een tijd duurt voor je alles op de nieuwe weer even goed hebt lopen op de andere.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. O, mijn twee jaar oude computer voelt nog steeds als een nieuwe, ook al zijn er al hele letters en sommige half van het toetsenbord afgesleten. Ik koop pas nieuw als de oude het niet meer doet. En wat dat betreft sta ik wel voor een dilemma. Want mijn telefoon functioneert wel goed, alleen is het geluid zo schel dat ik in elk gesprek wel een paar keer moet vragen wat er aan de andere kant gezegd wordt. Toen mijn twee jarige abonnement afliep vond ik alle aanbiedingen van telefoon en abonnement te duur, dus toen heb ik voor een sim only verlenging gekozen. Maar dan ga ik ook niet de duurste van het duurste kopen, maar wel een met een qwerty toetsenbord!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb niets, maar dan ook niets met apparaten. Ik zit dit dan ook een typen achter een desktop-computer van 9 jaar oud. Werkt nog prima hoor,voor wat ik er mee wil doen. Ik kocht vorige week uit noodzaak een nieuwe mobiel, waar je alleen maar mee kan bellen en sms-en. Ik erger me dood aan mensen die de hele dag met hun smartphone als verlengde van hun arm rondlopen. Elk vrij momentje zitten ze naar dat ding te turen.
  Manlief heeft wel een Apple laptop en zou een iPad ook wel leuk vinden, maar als we het dan ook over hebben ziet ie zelf ook wel in dat het alleen maar een speledingetje is/wordt wat alleen maar stroom kost. Dus voorlopig wordt ie echt nog niet gekocht (zei ze hoopvol, want mannen...... ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben voorlopig nog in mijn nopjes de Ipad2, hoor. Ik hunker niet naar het volgende ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die gadget madness vind ik zo'n onzin! Ik heb er helemaal niks mee. Ik laat mezelf ook wel eens op de verkeerde manier definiëren, maar hippe gadgets zijn daar geen onderdeel van. ;)

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)