dinsdag 20 maart 2012

psychologeld

Omdat ik deze week niet veel te doen heb, behalve opruimen en lekker op mijn dakterras wat boeken lezen, heb ik deze week het boek Psychologeld gelezen. Dit boek is nog niet zo lang geleden uitgekomen en eigenlijk vanaf het moment dat ik er wat over las in de krant leek het me al een interessant boek. Het gaat erover hoe wij stoppen met denken als we beginnen met uitgeven. Mensen denken rationele beslissingen te maken, maar doen dat heel vaak niet. Interessant gegeven! Dus ik had al direct hoge verwachtingen van dit boek.De eerste hoofdstukken waren een feest der herkenning. Een hoop gekkigheidjes die ik bij mezelf en bij anderen waarneem worden in dit boek haarfijn beschreven. Waarom lenen mensen bijvoorbeeld geld, terwijl ze nog geld op hun spaarrekening hebben staan? En waarom geef je een briefje van 100 moeilijker uit dan 10 briefjes van 10? Na het lezen van dit boek heb ik op deze én nog meer vragen een antwoord. Sommige dingen had ik niet eens zelf bij stilgestaan dat het zo stom is hoe ik redeneer. Terwijl ik toch best goed met geld om kan gaan.

De latere hoofdstukken gingen wat meer in op dingen als beleggen, waardoor ik mezelf er iets minder in herkende. Dit maakte het niet minder interessant om te lezen, maar wel iets minder leerzaam. Maar dat deert niet; wie weet heb ik er later nog wat aan!

Kennen jullie dit boek?

4 opmerkingen:

 1. ik ken het boek niet maar ben wel nieuwsgierig geworden, misschien eens bij de bieb kijken of ze hem hebben

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi,
  heb direct het boek bij de bieb gereserveerd. Het is nog in bestelling, dat is wel vaker met een nieuw boek. Ik heb inmiddels geleerd dat een nieuw boek pas 3 maanden na de start van de verkoop in de bieb komt. Dus afwachten wanneer het er is. Ben zelf ook over geld aan het lezen en mijn interesse is dus zeker gewekt!
  Dank voor de tip!
  Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ken het boek niet, maar het lijkt me best interessant (onder het mom van 'studie onderzoek' zelfs...)
  Maar dat je een briefje van een groot bedrag minder snel uitgeeft, wist ik al van mezelf. Waardoor ik regelmatig gewoon een briefje van €50 in m'n portemonnee heb zitten als ik ergens bij goedkopere winkels ga rondneuzen. De kans dat ik dan iets koop, is kleiner.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat klinkt inderdaad als een interessant boek, leuke tip! Ik ben zelf meer van de zekerheden, dus stukjes over beleggen vind ik inderdaad ook niet zo heel erg spannend, maar hoe mensen denken over geld (of niet denken), wel!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)