woensdag 3 juli 2013

Vraagje over hypotheek versneld aflossen (tips nodig)

Misschien kunnen jullie me helpen met een 'brandende vraag'  over onze hypotheek.

Wij hebben, zoals vele van jullie wel weten, een lineaire hypotheek. De hypotheeksom is in het begin gedeeld door 360 (het aantal maanden in looptijd) en elke maand lossen wij braaf 1/360e deel van de hypotheeksom af. Hierdoor dalen de maandlasten elke maand een klein beetje, omdat de rente daalt.

Nu hebben we inmiddels in een half jaar tijd 1500 euro extra afgelost. Als we nu alleen nog maar de verplichte aflossingen zouden doen, zijn we dankzij de extra aflossing al 2,5 maand eerder klaar dan gepland. Maar eigenlijk zou het ons beter uitkomen als de verplichte aflossing gewoon werd bijgesteld.... Scheelt toch weer (op dit moment) €4,24 per maand in de vaste lasten... Elke maand dat de aflossing op dat hoge bedrag blijft staan, gaat het meer schelen, omdat de looptijd ook steeds korter wordt... Al is dit een kwestie van centen, niet van euro's ;)

Nu zegt de bank dat een extra aflossing bij een lineaire hypotheek altijd tot een looptijdverkorting leidt, en nooit tot een lastenverlichting... Iemand enig idee of dit klopt? Of is dit alleen de policy van onze bank??

12 opmerkingen:

 1. Hoi Daantje,

  Bij het aangaan van onze lineaire hypotheek werd verteld dat je bij een extra aflossing de keuze kunt maken tussen looptijdverkorting of lastenverlaging. De hypotheek loopt pas 2 weken, dus die eerste extra aflossing moet nog plaats gaan vinden. Ik denk dat je dit in de omschrijving van je storting moet aangeven. Onze hypotheek loopt bij Rabo.
  Het lijkt me logisch dat je de keuze dus gewoon zelf kunt maken.

  Succes!
  Groetjes, Kim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks! Wij zitten ook bij de Rabobank, dus dat zou dan gewoon moeten kunnen!! Vreemd dat ze dan zeggen dat het niet kan... Ga ik het toch nog even verder uitzoeken :)

   Verwijderen
 2. Volgens mij klopt dat wel, mijn broer had dezelfde en zijn verhouding rente/aflossing werd door extra aflossingen gewoon steeds anders. Dat was ook Rabobank...

  Aan de andere kant; wij lossen regelmatig af op de aflossingsvrije hypotheek en kregen daarvoor wel een brief of we bij het overmaken van de aflossing even aan wilden geven of we gingen voor looptijdverkorting of lastenverlichting, terwijl dat voor aflossingsvrij weer totaal niet logisch zou zijn, maar voor lineair wel een mogelijkheid is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad wel heel bijzonder. Een aflossingsvrije hypotheek heeft geen einde, dus je kan de looptijd ook nooit verkorten met een aflossing.

   Verwijderen
  2. Nee, en in feite maak je 'm automatisch korter, omdat je niet meer hoeft te betalen als de schuld afgelost is. Een einddatum is altijd korter dan 'oneindig'. Ik vond het zelf ook heel vreemd, zo'n aanwijzing zou je dus veel eerder verwachten bij lineair.

   Verwijderen
 3. In het verleden, dus weet niet of dit nog steeds zo is, was het zo zoals Kim schrijft. Je kiest voor een van beiden. Ik vermeld maandelijks dat het gaat om lastenverlaging. (ook Rabo)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wie is "de bank"? Is dat een meneer/mevrouw achter de balie? Is dat een hypotheekadviseur van de bank? Is dat een specialist?
  Niet alle baliemedewerkers weten alle details van alle producten (en dat vergeef ik ze best), en zoeken dan informatie op de interne computer van de bank. Doorvragen zou dus best wel eens kunnen helpen om aan het antwoord te komen dat je wilt.
  Al is 4 euro per maand niet zoveel om daar uren aan te spenderen??

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Daantje,

  belangrijk is dat je de voorwaarden van de hypotheek eens leest. De ene bank gaat bij extra aflossingen uit van de openstaande som na de extra aflossing; aan de hand daarvan wordt de maandlast berekend. De andere (en waarschijnlijk ook jullie bank) houdt vast aan de hoofdsom en laat het maandbedrag hetzelfde, met dien verstande dat de looptijd verkort wordt..
  Omdat je schreef dat jullie een lineaire hypotheek hebben ligt het dus voor de hand dat de maandlast gelijk blijft maar de looptijd korter wordt.
  Mocht je nog vragen hebben meld je dan even op het blog zodat ik je kan mailen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks!! Wij hebben inmiddels de voorwaarden er even bijgepakt en inderdaad, bij onze hypotheekvorm kun je alleen looptijdverkorting krijgen. Maar als de rente afloopt over 10 jaar kunnen we het wel laten wijzigen eventueel... dan ligt het eraan hoe de rentestand op dat moment is of we dat ook gaan doen, denk ik.

   Verwijderen
 6. Daantje, mag ik vragen hoe lang jullie hypotheek loopt? Ik ken gevallen dat voortijdig aflossen kostenloos is, mits binnen een bepaalde termijn..

  Tot slot nog een ezelsbruggetje:

  Lineair is als een lineaal, loopt altijd gelijk door..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben onze hypotheek nu een half jaar en de totale looptijd is 30 jaar. Waar we dus al 3 maanden 'vanaf gesnoept' hebben met de extra aflossingen die we tot nu toe hebben gedaan :)

   Verwijderen
 7. Hallo Daantje,

  In aansluiting op mijn eerdere berichtje heeft inmiddels onze eerste extra aflossing plaatsgevonden (jippie!). Echter, ik ben vergeten (dom!) aan te geven dat het een lastenverlaging betreft in plaats van een looptijdverkorting. Nu was er dus meteen een looptijdverkorting ingezet. Ik heb hierover gebeld en de Rabobank gaat dit nu herstellen. Ik heb mijn voorwaarden gelezen en daarin staat hetzelfde als bij jou. Lineaire aflossing = looptijdverkorting. Maar blijkbaar kan het dus toch omgezet worden. Ik hoop voor je dat het jou ook lukt, want het scheelt toch weer!

  Succes!
  Groetjes, Kim

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)