donderdag 15 augustus 2013

Ik wil een inbouwhaard! (nesteldrang)

Toen wij dit huis voor het eerst zagen, had het voor mij één heel groot voordeel. Iets waar ik direct verliefd op werd. Namelijk een open haard! Ik heb altijd al een open haard willen hebben, dus ik vond het geweldig. Ik begon ook al gelijk te fantaseren over al het geld dat we zouden besparen, omdat we geen verwarming meer aan hoefden te doen... Nou, dat was dus een foute aanname!

Open haard klinkt misschien heel warm en cosy, en opzich is het dat ook, als je er vlakbij zit... Maar voor de rest van de kamer heb je toch écht nog wel de verwarming nodig!
Bovendien spettert een open haard ook best wel, wat ertoe leidde dat we in maart een gaatje in onze band hebben gebrand door een rondvliegend stukje brandend hout. En met een brandgaatje in de bank kan ik wel leven, maar er moeten geen brandgaatjes in ons mannetje komen straks!! Dus er moet wat veranderen!

We hebben eerst gekeken voor een haardscherm, dat beschermt tegen de spettertjes. Maar een nadeel hiervan vond ik dat die haardschermen vrij lelijk zijn én eigenlijk al het zicht op het vuur ontnemen! Dus ging ik eens verder zoeken en kwam op de term 'inbouwhaard'  uit: een soort glazen doos die in de haard wordt ingebouwd en waar je dan je fikkie in kan stoken....

Alleen: een haardscherm kost zo'n €100 en een inbouwhaard kosten zo'n ehmz.... 20 keer zoveel! Oeps!!

Natuurlijk praat ik dat voor mezelf weer helemaal goed, want die €2.000 hebben we natuurlijk zo terugverdient * kuch kuch *:
- Het warmte-rendement van een openhaard is 10% en van een inbouwhaard rond de 65%. Dat zullen we dus zeker wel gaan merken aan de verwarmingskosten!
- Geen gaatjes meer in de bank, dus onze spullen gaan langer mee
- Geen stof en rook in de woonkamer, dus je hoeft niet elke keer te stofzuigen na het aanzetten van de haard
- De verbranding in een inbouwhaard is vollediger dan in een open haard, dus zullen we minder hout nodig hebben
- Een inbouwhaard is zó gezellig, we hoeven dan de hele winter niet meer de deur uit om andere gezellige dingen te gaan doen en houden daardoor dus ook geld over

Klinkt heel redelijk allemaal toch? ;) Nu Sanderlief nog overhalen.... Maarja, die heeft geen last van nesteldrang-hormonen, dus dat zal nog wel ff lastig worden... Helpen jullie mee?? ;)

9 opmerkingen:

 1. Wij hebben al meer dan 15 jaar een houtkachel en stoken die in de winter vanaf een uur of 5. Hout kopen we bij een houtboer in het dorp die het thuisbezorgd. Voor zo'n €300,- (8 kub hout) hoeft de verwarming nauwelijks aan. Hout stoken heerlijk.
  Mathilde

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ehm, maar zo'n ding wordt wel heet hoor, en dat straks met een kruipende baby. Oh jee, dat helpt niet echt hè ;-S Maar zoietszou ook wel wat voor bij ons zijn, we hebben dus ook een open haard waar je niks aan hebt, alleen maar stank vind ik dus. Verschil is wel dat wij dit van tevoren al wisten, daarop kochten we het huis ook niet. Hier ook altijd nog de wens voor wat anders, maar ook mijn man is nog niet overtuigd van een houtkachel. Ik vind het ook wel veel geld, tel daar nog een keer je hout bij op, dan vraag ik me af hoeveel jaar je moet stoken om de prijs eruit te krijgen. Maar mooi is het wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha succes bij het overhalen van Sander :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Onze oudste liet vorig jaar een inbouwhaard installeren en is er zééééééééééééééééér tevreden over. Het was wel een dure investering (circa 8000 euro) maar volgens onze dochter, is dat bedrag op een paar jaren tijd terugverdiend doordat er minder gas moet verstookt worden.Het is een systeem met warmterecuperatie en een ventilator die de warme lucht terug in de kamer blaast (veel meer dan dat weet ik er niet van maar 't is in elk geval iets speciaals) Voorbije winter heeft ze de benedenverdieping zo goed als volledig warmgestookt met die open haard(ze wonen in een zeer ruime villa en beneden zijn alle ruimtes open) en de CV-ketel sloeg zelden aan. Zij werken vooral met gratis hout dus gekregen gekapt hout, gratis hout van palletten, afbraakhout..... Via tweedehandssites raken dochter en schoonzoon wel altijd aan gratis brandhout van mensen die maar al te blij zijn dat ze van dat hout verlost zijn. Voordien stookten ze met een gewone open haard maar ze hadden ook meerdere keren vuurgensters die op het tapijt vlogen en gaten maakten ondanks dat er een haardscherm voor stond. Als de haard niet brandde, hadden ze ook vaak last van tocht die door de schouw kwam. Met die inbouwhaard is dat probleem van de baan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inzethaarden kun je ook heel goed tweedehands kopen hoor! Ook bij een winkel.
  Een kwaliteitshaard koop je al rind de 350 euro.

  Want waarom zou je een nieuwe kopen?

  Kijk en dan heb je dat argument over het terugverdienen ook eerder onderuit geschoffeld... Succes met de hormonen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kan het me helemaal voorstellen! Wij hadden in ons oude huis een gewone open haard, en hebben nu een houtkachel. Qua warmte is een kachel veel beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De moeder van mijn vriend heeft een houtkachel. Dat is veel lekkerdere warmte dan van de verwarming aan zetten vind ik. Dus ik zou het wel weten. Het hout valt meestal wel goedkoop of gratis ergens de krijgen.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Volgens mij zijn er allerlei zeer zuinige alternatieven op dit gebied, kijk bijvoorbeeld eens op www.de12ambachten.nl onder "stralingswarmte" dat geeft wellicht nog meer inspiratie.
  Succes met de hormonen!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)