zondag 18 augustus 2013

Change of plans...

Wij hebben besloten dat we voorlopig niet meer extra gaan aflossen aan de hypotheek. :(

We zijn er namelijk net achtergekomen dat we meer rente betalen over Sanders studieschuld dan dat we betalen op de hypotheek (als we met de HRA rekenen). Dus als we geld 'overhebben' kunnen we dat beter steken in het versneld aflossen van de studieschuld dan in het aflossen van de hypotheek.

We balen wel als een stekker dat we er nu pas achterkomen dat die rente zo hoog is. Al een hele tijd konden we niet inloggen op Digid omdat Sander zijn telefoon kwijt was... Ik wilde al een poosje in die gegevens kijken, maar zonder SMSje kun je niet inloggen bij DUO....

Aan het eind van dit jaar gaan ze trouwens de rente van de studieschuld herzien... Laten we hopen dat dit in ons voordeel zal zijn.... In elk geval zullen we voorlopig dus even geen extra aflossingen op de hypotheek doen, maar op de studieschuld.

Overigens vind ik het systeem dat ze er bij DUO op nahouden echt ontzettend crappy! Het is totaal niet transparant en erg onduidelijk. Rente en studieschuld worden op één hoop gegooid.... Het is dus totaal niet duidelijk hoeveel je aan rente betaalt en hoeveel je nu daadwerkelijk aflost. Elke maand stijgt het bedrag met de rente en daalt het met de aflossing.... Ja, da's logisch, maar de manier waarop DUO daarover informeert is ronduit slecht. Ik kan nu niet eens een mooie ticker maken :(

Hoe dan ook: let the games begin!! We lusten de DUO net zo rauw als onze hypotheek!

6 opmerkingen:

 1. Oh zoooo herkenbaar! Wij ergeren ons ook te pletter aan de slechte informatievoorziening van DUO. Mijn vriend houdt de boel zelf in een excelbestandje bij, want op de website wordt je er niet wijs uit.
  Succes met aflossen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Succes en fijn dat je er nu achter bent gekomen. Fijn dat de maandlasten van de DUO sculd gaan dalen, waarschijnlijk ook nog eens harder dan die van de hypotheek. Je zou toch een ticker kunnen betalen met het bedrag dat ze nu van je willen hebben en dan elke maand dit bedrag naar beneden bijwerken? Dus na je betaling extra storting inlossen en dan kijken wat er vanaf is gegaan van de schuld?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beter dat jullie er nu achter komen dat de rente zo hoog is dan helemaal niet. Door onduidelijkheid van DUO het het gewoon onoverzichterlijk.

  Goed idee om hier meer te gaan aflossen, succes ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo! Heb nog niet eerder op jullie blog gereageerd, maar ik zag het onderwerp Duo en ik voelde al mijn frustraties weer boven komen :-)

  Ik had ook een hoge rente (4,17) en deze is begin dit jaar opnieuw beoordeeld naar 0,6%. Het goede nieuws is dus dat het geld op de spaarrekening keer oplevert ;-).

  Ik zou dus nog even wachten met geld overmaken naar de DUO, het kan heel goed zijn dat de rente nu wel ongunstig is, maar na de herziening wel erg laag is. Jullie hebben dan het geld afgelost, terwijl het dan toch goedkoper geweest zou zijn om de hypotheek af te lossen. Ik heb een aantal jaar wel extra afgelost op de DUO, maar toen ik zag dat de rente erg laag kwam te staan ben ik daarmee gestopt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. (Sorry, reageren op de ipad gaat niet zo goed, dus hier deel twee).
  Ik los nu extra af op de hypotheek. Omdat dit nu toch weer gunstiger is. Doordat ik in het verleden extra heb afgelost op de duo, en de rent nu zo laag is ismijn maandbedrag met 75,- per maand afgenomen. Dit verschil zet ik nu op een aparte spaarrekening opzij. Over vijf jaar, na weer een herziening van de rente bekijk ik of ik dit extra wil aflossen of niet.

  Je zou wel het geld van de extra aflossing apart kunnen zetten, en dan in januari bekijken wat je doet. Het kan de moeite waard zijn om even af te wachten tot januari.

  En de communicatie met DUO is trouwens een nachtmerrie, pfff.

  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij Duo kun je wel elke maand zien wat de schuld is, ik ben dat nu aan het opschrijven en aangezien ik weet wat ik maandelijks betaal zie ik ook hoeveel ik aflos en hoeveel rente ik betaal (maar omslachtig blijft het wel ja). Ik heb trouwens een heel gunstig rentetarief, dus ik los vrij veel af. Bij jullie valt die renteherziening vast heel positief uit!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)