woensdag 4 september 2013

Goede gewoontes om stroom te besparen

Sander en ik houden wekelijks de stroommeter bij om te kijken of we niet teveel stroom verbruiken. De afgelopen week was het stroomverbruik opeens flink toegenomen (nouja, flink... normaal verbruiken we zo'n 3 kwh per dag en nu 4, maar da's toch een toename van 25%!), dus gingen we eens kijken waar dat aan kon liggen....

de boosdoener was vrij snel gevonden: onze felle kamerlamp met 10 lampjes van 40 watt erin. De laatste tijd is Sander druk bezig met een legpuzzel van 1.000 stukjes en als hij daarmee bezig is staat vaak dat grote licht aan. We hebben nu dus een aantal dingen verandert om te kijken of we de stroomrekening weer naar beneden kunnen krijgen:

* Ten eerste hebben we onze avond-indeling omgegooid. De laatste tijd gingen we elke keer na het eten een wandeling maken en daarna ging Sander nog even puzzelen. Omdat het dan al donker is, moest het grote licht aan. Nu hebben we dat dus omgegooid; na het  eten éérst een uurtje puzzelen en daarna een wandeling maken. Zo puzzelt hij in het licht en wandelen we in de schemering, waardoor je trouwens ook heerlijk tot rust komt voor het naar bed gaan ;)
* Ten tweede puzzelt Sander nu als het donker is geworden met een klein tafellampje op tafel. Zo heeft hij genoeg licht, maar hoeft niet direct die enorme lamp aan die zoveel stroom kost.
* Ten derde gaan we sinds kort ook wat eerder naar bed. Half 10/10 uur in plaats van half 11/11 uur. Dat uurtje extra slaap bevalt ons erg goed, eigenlijk en het bespaart ook weer stroom ;)

Nemen jullie snel actie als je ziet dat het stroomverbruik omhoog gaat?

11 opmerkingen:

 1. Moet jij eens opletten wat er met je meters gebeurd rond de bevalling en kraamtijd ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 4 kw elektriciteit op één week tijd ? Hoe doe je dat om zo'n laag verbruik te hebben ? liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, dat had ik inderdaad verkeerd neergezet... moest per dag zijn ipv per week!!

   Verwijderen
 3. Volgens mij heb ik nog veel te leren :).
  Dat één lamp dan zo'n verschil kan maken!
  Ik ben benieuwd of jullie plannen inderdaad helpen.
  KB

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben vorig jaar onze spaarlampen en spots vervangen door ledlampen. Aangezien ik al jaren onze meterstanden van energie wekelijks noteer, kon ik voor en na hele goed met elkaar vergelijken. Wij stonden versteld dat het vervangen van de bestaande lampen door leds zo'n besparing in elektriciteit opleverde.

  Ledlampen zijn in aanschaf duur maar door het lagere verbruik en de lange levensduur betalen die leds zich zeker terug.

  Wij vervingen vorig jaar ook onze koelkast door ene met invertorsysteem en ook die vervanging uitte zich in een lager verbruik.

  We zijn bezig met renovatie van de badkamer en hebben een warmtepompboiler besteld ter vervanging van onze 30-jaar oude elektrische boiler. Die was nog niet stuk maar zal zijn beste tijd wel gehad hebben. Volgens alle info die ik verzamelde omtrent warmtepompboilers is het verbruik daarvan heel wat lager of bij een klassieke elektrische boiler. De warmtepompboiler zal worden ingesteld dat die enkel kan werken gedurende de nachturen zodat we genieten van het voordeligere daltarief. Afwachten of dergelijke boiler effectief zoveel minder verbruikt en of hij de meerprijs tov een gewone boiler waard is.

  Ik bak elke week in één oven 8 broden (twee baklagen van 4 broden naast elkaar)en benut daarna de ovenwarmte om eventueel een ovenschotel, pizza, lasagne te bereiden of taart of cake te bakken. Mijn oven heeft dan al zijn temperatuur zodat ik minder energie verbruik voor die andere bereidingen. Bakken, strijken doe ik zowiezo enkel gedurende het nachttarief en ik 'plan' zelfs onze menu's rekening houdend met het nachttarief in het weekend. We eten hoogstens één keer per 3 maand frietjes en die keren 'mik' ik in het weekend. Bereidingen die ik wil gratineren, maak ik enkel in het weekend omdat de benodigde elektriciteit goedkoper is.liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. het scheelt ook sinds ik als ik de wekker van mijn dochter uit zet op de dagen dat ze bij haar vriend is en ook zet ik tegenwoordig mijn computer en beeldscherm helemaal uit als ik ze niet gebruik. het zijn toch ook de kleine dingen die best wel een verschil maken als je er consequent op let.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou ook voor een LED-lamp gaan.

  En oja, de kraamtijd: instrueer je kraamverzorgende dat je niet voor 3 t-shirtjes de wasmachine aan wil!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het lijkt mij dat je tijdens de kraamtijd wel belangrijkere zaken aan je hoofd hebt dan het stroomverbruik.... tenminste hoop ik..sorry hoor.. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik was zelf ook alleen volle trommels (of een bijna volle als het anders nog te lang ligt omdat we weinig was hebben van die kleur) maar in mn kraamtijd heb ik me er echt niet druk om gemaakt. dat ene weekje... ik wou gewoon genieten en dat is gelukt :)
  Gretha

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik houd het op dit moment wat minder in de gaten. In de winter ben ik meestal wel gespitst op gas, maar nu speelt er zoveel, dat ik daar de aandacht wat minder voor heb. Hopelijk verandert dat weer, want het is beter om halverwege actie te ondernemen, dan uiteindelijk met een onverwacht hoge rekening geconfronteerd te worden.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...