donderdag 21 november 2013

Baby-besparingen

Sorry, alweer een blog over borstvoeding! Het is niet alsof ik bij de borstvoedingsmaffia ben toegetreden, maar ik ben gewoon zo ontzettend blij dat het zo goed gaat nu. Twee weken geleden zei de lactatiekundige nog dat ik voorlopig niet hoefde te proberen om Tobias aan de borst te krijgen…. en kijk eens waar we nu staan!

Ons mannetje heeft vanmorgen om 10 uur zijn laatste fles gehad! Sindsdien zijn we helemaal 'overgestapt' op borstvoeding. Tot nu toe gaat dat eigenlijk vrij goed. Ik was bang dat ik het belastend zou vinden, maar het is echt veel fijner om borstvoeding te geven dan om af te kolven en daarna een flesje te geven. Het kost misschien wel wat meer tijd en Sander kan het voeden nu niet meer van me overnemen als ik moe ben, maar het gevoel is echt enorm anders, veel positiever… :)

Een andere angst was dat Tobias niet genoeg binnen zou krijgen. Deze angst heb ik nog steeds wel enigszins, maar ik probeer me daar overheen te zetten. Als hij hongerig zou zijn, zou hij de hele boel bij elkaar krijsen, lijkt me… Hij komt nu wel wat sneller weer drinken dan met de fles, maar dat komt ook omdat moedermelk makkelijker verteerbaar is dan kunstvoeding…. Daarentegen valt ie vaak alweer in slaap als ie bijna uitgedronken is. Dan is het even 'loskoppelen' en terug in bed leggen….

De keuze voor borstvoeding heb ik gemaakt in verband met allergieën die zowel aan mijn kant als aan Sanders kant een vrij grote rol spelen. Borstvoeding schijnt hier een preventieve werking tegen te hebben, dus dat was voor mij wel een motivatie om door te gaan. Daarnaast is het gratis. Ook altijd mooi meegenomen. Al zal het wel even duren voor ik die dure kolf heb terugverdient, terwijl ik die niet meer zo vaak hoop te gebruiken….

Een andere mogelijke besparing is het overgaan op wasbare luiers. Vandaag is er een proefpakketje met 'reizende luiers' van Pandababy aangekomen bij ons. Die mogen we twee weken proberen. Als ze goed bevallen, ga ik zo snel mogelijk een starterspakket  bestellen, zodat we er zo lang mogelijk profijt van hebben. Het schijnt dat je de kosten van zo'n pakket er vrij snel uit hebt… Of dit klopt ga ik komende weken testen. Gelijk leuk voor een artikeltje voor Positief Besparen :)


19 opmerkingen:

 1. wat heerlijk om te lezen! super dat het toch lukt terwijl het zo moeizaam ging. en zoals met alles bij kids.. volg je gevoel ;) dat heb je gedaan en nu gaat t een stuk beter. super dus!! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Succes met de borstvoeding!
  Een van de grootste voordelen vond ik destijds dat je het altijd bij de hand hebt, dat het altijd de juiste samenstelling en temperatuur heeft, dat het troost en lichaamscontact in een is en vooral dat je niet hoeft te wachten als je kindje honger heeft.

  En inderdaad: het is gratis en dat is ook een zeer groot voordeel :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat fijn zeg dat het nu toch lukt! Super!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat fijn dat het zo goed gaat. Ik vond borstvoeding geven zelf echt altijd ideaal. En ik heb ook heus mijn borstontstekingen wel gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier ook drie keer geprobeerd zelf te voeden. De eerste keer mislukte omdat ikzelf aan het herstellen was na de bevalling (erg veel bloed verloren en een heel laag hb) waardoor de productie niet op gang kwam. De volgend keren wel gevoed tot anderhalf jaar en tot twee jaar. Wat mij bijbleef is dat het zo makkelijk is omdat je het altijd bij de hand hebt. Let er wel op dat het consultatiebureau je niet gek maakt. Ik had nooit erg veel voeding (daarom mislukt ook de eerste keer) maar de kinderen deden het er goed op. Zolang als ze alleen BV kregen zaten ze op de onderste gewichtscurve en dat was volgens het CB niet goed en ik moest daarom maar bijvoeden Ik heb dat nooit gedaan omdat ik wist als ik begin met bijvoeden dan loopt de BV zo terug en heb ik niets meer. Ik keek gewoon naar mijn kinderen en zolang ze tevreden waren en groeiden ging ik door met BV. De gerwichtsgroei verliep dan gewoon volgens de onderste curve de lengte via de bovenste curve. Het waren dus magere kindjes die het verder prima deden. Ze hebben dit trouwens goed ingehaald want nu steken ze een kop boven mama uit en zijn drie brede gespierde kerels die het goed doen op school.
  Wat ik hiermee wil zeggen laat je niet gek maken door het consultatiebureau jij kent je kind het beste en weet of hij het goed doet.
  Ook heb ik toen stoffen luiers gebruikt alleen was er toen nog niet zoveel keus in de voorgevormde. Vond het wel fijn om ze te gebruiken en heel zeker voor drie kinderen en besparing.
  Moeder van drie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh fijn zeg! Heerlijk dat je hem zelf kan voeden. Dat is toch wel een heel rijk gevoel :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Daantje, Wat super voor je dat het zo goed gaat met het zelf borstvoeding geven ipv afgekolfd. Goed van je dat je je eigen koers vaart. Hierboven reageerde een moeder van drie en haar verhaal over het CB en hun groeicurves...zo herkenbaar. Ik heb mijn eigen koers gevaren. Mijn kinderen zijn nu eenmaal qua gewicht onderin de curve, maar ze groeien gewoon goed en eten goed. Ze zijn happy. Dat focussen op een curve gebaseerd op kinderen met name gevoed met KV...Tja.
  Fijn zo'n positief bericht...enne een goede kolf kan altijd handig zijn hoor! groetjes, Loes (moeder van een dochter van 6 jaar en een dochter van 8 jaar)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat fijn dat het nu zo goed gaat! Ik hoor ook altijd veel positieve verhalen over borstvoeding. Als het niet kan, dan kan het niet, maar als het wel kan, dan is het mooi meegenomen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fijn dat het zo goed gaat! Maar borstvoeding is niet helemaal gratis, want de moeder eet en drinkt meer. Nibud heeft daar bedragen bij bedacht :-).
  Om ook nog even op het cb terug te komen: weet dat die curves een keer in de zoveel jaar veranderen en ze dan meestal naar boven worden bijgesteld. Blijf naar jullie ventje kijken: plast hij voldoende, is regelmatig helder wakker en zit goed in zijn vel: gewoon zo doorgaan.
  Ik ben door verhuizingen bij 3 verschillende cb's geweest en er zit veel verschil in. Met name de oudere artsen en verpleegkundigen die zelf ook moeder zijn hadden de beste tips en ideeen voor mij. Maar ook zij moeten zich aan protocollen hoeden en adviezen volgens de laatste richtlijnen geven (die volgend jaar weer anders zijn). Soms helpt het dan om naar hun persoonlijke mening te vragen, levert soms verbluffend andere adviezen op :-).

  WG

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fijn hoor dat het nu zo goed gaat met de borstvoeding! Ik vind alleen de opmerking van de lactatiekundige wat....apart. Heb je ook al op dragen-en-voeden.nl gekeken?

  Over je wasbare luiers: ik vind Pandababy echt niet fijn voor kleintjes. Mijn dochter had deze aan toen ze 8 maanden was, dan zit het veel beter.
  Maar uitproberen kan natuurlijk altijd! Tip: bij babybum.nl zijn de Rumparooz nu in de aanbieding voor 16,95 euro per stuk. Maar hier geldt wederom: verkijk je er niet op. Vaak zijn wasbare luiers pas na een half jaar of 8 maanden prettiger om te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Fijn dat het zo goed gaat. Ik wilde gisteren al reageren, maar je blog maakte iets te veel los. Ik voel me nog altijd schuldig om het feit dat het mij niet geluktis. Het was een slechte wisselwerking deze keer, maar alle feiten ten spijt, schuldig voel ik me toch. Mijn zoon verdient ook bv en dat hij nu al naar de dietiste moet ivm kma voelt al helemaal niet goed. Je hebt niks aan dit verhaal, behalve misschien: wees dankbaar dat het jou wel lukt, het is niet zo vanzelfsprekend als men vaak denkt. Ga zo door! Groet Kopka

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voel je zeker niet schuldig hoor :( Ik heb zelf ook echt heeeeel veel momenten gehad dat ik wilde opgeven. Borstvoeding is inderdaad absoluut niet vanzelfsprekend en het is óók niet 'een kwestie van doorzetten', zoals sommige mensen zeggen…. er zijn echt tal van redenen om te stoppen die echt niet zijn op te lossen met doorzetten!!

   Verwijderen
  2. Je bent een lieverd! Dikke knuffel terug!
   Groet Kopka

   Verwijderen
  3. Ik weet hoe dit voelt ook ik heb dit soms nog over mijn eerste ondanks dat het een stevige gezonde knul is. Helaas was er door al het bloedverlies volgens mijn lichaam geen keus mogelijk er was geen energie voor melkproductie alles ging naar mijzelf toe (HB daling van meer dan 5 punten). Toch steekt het soms nog waarom heb ik het hem niet mogen geven.
   Moeder van drie

   Verwijderen
 12. Heerlijk als het goed lukt. Bij mij lukte het om tal van redenen ook niet. In het begin heb ik mij daar schuldig over gevoeld maar toen ik zag hoe goed ze het daarna deed, viel dat gevoel snel weg. Toch is het wel heel speciaal als je bv aan je kindje kunt geven. Dus lekker van genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. de kolf is goed te verkopen op marktplaats (daar had ik de mijne gekocht en later weer verkocht). Dus dan krijg je er nog wat van terug. En door die kolf kun je ook langer voeding blijven geven als je weer aan het werk gaat, of een dagje wegbent. Dus in die zin rendeert de kolf wel, hoor.
  En idd: allergien moeten er minder van worden.

  Qua luiers gewoon rondkijken en (marktplaats?) kopen. En later weer verkopen. Ik had een voorgevormd model dat uitklapte om te drogen (hema), werkte prima, zelfs zonder droger. Maar bij een noodgeval (visite, te weinig spul in luiertas) bleek zelfs een theedoek te kunnen werken.
  En met stoffen luiers zijn kinderen een jaar eerder zindelijk. Hoeveel scheelt dat in euro's (ik weet de huidige prijzen niet)....?
  Veel plezier met voeden! (ik kon er ook zo van genieten)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat super dat het nu goed gaat! Dat heb je maar mooi voor elkaar gekregen....geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Geweldig! Gefeliciteerd!

  Ik ben zelf een moeder waarbij het met het eerste kind niet gelukt is, maar met de tweede wel en heel lang zelfs.

  Ik hoopte al vanaf het begin dat het je zou lukken, want het is zoiets moois als het gaat. Echt genieten. Zo relaxt en zoveel minder rompslomp (altijd bij de hand, altijd op temperatuur, geen flesjes hoeven klaarmaken terwijl je kind krijst dat het honger heeft, geen flesjes meer uitwassen, niet misgrijpen als je er even niet aan toekomt om de flesjes op tijd uit te wassen. geen melk meer opwarmen, niet midden in de nacht in de weer met flesjes en melk en een stuk minder mee te nemen als je eens weggaat).

  Ja, als het lukt... ik wens het iedereen van harte toe.

  Groetjes,
  N.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)