vrijdag 8 november 2013

Heerlijk die kraamtranen...

Poeh poeh, inmiddels zijn we flink in de kraamtranen beland. Eigenlijk al een paar dagen, maar het begint me nu zelf ook op te vallen dat ik soms wel wat onredelijk ben.

Hetgene waar de laatste dagen de meeste tranen om hebben gevloeid is de borstvoeding. Eerst was er stuwing waardoor ik uit mijn BH knapte, daarna een dreigende borstontsteking waarvoor ik elke anderhalf uur moest gaan kolven en nu is er eindelijk melk en lukt het ook nog eens om Tobias aan de borst te krijgen, maar nu komt dus het volgende weer om de hoek kijken: angst en onzekerheid over de borstvoeding.

Opeens bedenk ik me hoe heerlijk die kunstvoeding was. Gewoon elke drie uur wakker maken, luier verschonen, voeden, knuffelen en weer verder laten slapen…. Met borstvoeding gaat dat hele schema nu veranderen en ik heb nog geen idee hoe dat gaat lopen en hoe ik straks zelf een ritme aan de dag moet gaan geven zonder de gezette tijden zoals de kraamzorg die heeft aangeleerd aan ons.

Daarnaast maak ik me ook direct zorgen over de voedingswaarde van mijn melk en of ons mannetje wel voldoende binnenkrijgt, of hij wel écht iets binnenkrijgt enz, enz.

Lekker verwarrend… was ik gister nog aan het janken omdat ik bang was dat de borstvoeding nooit op gang zou komen, ga ik nu zitten janken dat het wél op gang is en dat ik er zo nerveus van word…. Maargoed, de tijd zal het leren…

23 opmerkingen:

 1. Joh, je lijf is gemaakt om te voeden. Twijfel daar niet aan, je kan het en ook zonder ritme gaat het lukken. Je kan het!!!.Groet Dirkje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Doorgaan hoor :) Ik vond de eerste paar weekjes borstvoeding ook lastig. Het aanleggen, btj ritme vinden. Maar het komt goed hoor :) Geef het de tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het woord voedingswaarde hoort niet bij borstvoeding ;) Ik hoop dat je kunt vertrouwen op de natuur, en op jezelf als mama! Keep it up!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo is het. Puur natuur, vertrouw op je lijf op jezelf en je baby. Bij borstvoeding is het helemaal geen probleem als je je kindje vaak aanlegt, das pas lekker makkelijk toch. Je kan dat geweldige ventje geven wat ie nodig heeft ennu jouw borstvoeding past precies bij jouw kindje.

  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Idd, gewoon ff volhouden, Voeden op verzoek dan heb je een tevreden baby en dan ben jezelf ook blij!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat je ook besluit, je doet het altijd goed! Laat je lekker verwennen door je omgeving en laat het hele babygebeuren maar gewoon over je heen komen. Af en toe even lekker uithuilen en een lekker kopje warme thee doen wonderen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Och lieverd,
   Wat een ellende soms he?
   Borstvoeding is fijn maar de eerste week ( of weken) ook heel hard werken. Zelf vond ik het daarna een zaligheid. Ik ben het helemaal eens met Lis. Laat je lekker verwennen en geniet van je ( prachtige) kleine mannetje.
   groetjes, Franca.

   Verwijderen
 7. heel herkenbaar die onzekerheid! maar volg hierin je gevoel! als je gebrek aan vertrouwen je teveel in de weg zit, ga dan afbouwen. of kolf eens en kijk hoeveel eruit komt(al zegt dit niets, want je je baby kolft beter dan een kolf ;) ) maar bovenal, probeer te vertrouwen op je kleintje! is tobias tevreden ? dan zit t wel goed! hij weet heel goed te regelen dat hij genoeg voeding krijgt!!! maar erg herkenbaar hoor meis. het hoort erbij en gaat weer over ;) sterkte voor nu! ik hoop dat je snel weer kan genieten!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vertrouw op jezelf en je kindje, zodra hij ipv drinken gaat slapen aan de borst heeft ie echt genoeg.
  Sterkte voor nu, groet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel herkenbaar. Bij mij was het wel op gang, maar mannetje kon er echt niks uithalen. Met pijn in mijn hart aan de kv en inmiddels al aan de dieetvoeding ivm vermoeden koemelkallergie. Huisarts al twee keer hier gehad ivm met zijn diarree. Kraamtranen vloeien hier dus ook volop. Succes hoor, hoop dat jij het volhoudt!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De voedingswaarde van melkpoeder is eigenlijk altijd minder dan die van borstvoeding hoor. Gewoon voeden op verzoek en toegeven aan wat je baby wil. Is even aanpoten de eerste tijd, wordt alleen maar makkelijker. Wel goed voor jezelf zorgen met goede voeding en voldoende rust.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Lekker je tranen laten gaan af en toe! Het hoort er allemaal bij. Gewoon de rust proberen te bewaren. Je hebt je kindje bij je, dus wanneer je het gevoel hebt dat ie weer honger heeft, gewoon nog een keer extra aanleggen. Geef het de tijd!
  Bij mij lukte het bij beide kinders niet, maar ik had ook amper stuwing. Ze kwamen beide niet genoeg in gewicht aan. Bij de eerste vond ik het heel moeilijk om over te gaan op de fles (gelukkig had ik een heel overtuigende huisarts, die zag dat ik er totaal gestrest van raakte). Bij de tweede was ik zo om, toch ben ik blij dat ik ook bij haar ook weer borstvoeding geprobeerd heb. Het had natuurlijk ook zo maar kunnen lukken. Maar laat je vooral niet gek maken, door niemand! Volg je gevoel!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Komt helemaal goed!
  Ik gaf borstvoeding op vraag en had hele blije baby's...
  Maar je moet je eigen gevoel volgen...alleen jij en je baby voelen
  wat het beste is....en er is helemaal niks mee om de fles te geven....
  Dat is ieders eigen keuze...
  Heel veel liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Daantje,
  Zo herkenbaar allemaal. Wat je ook doet, volg je gevoel, dan komt het goed...
  Liefs van een moeder ven twee

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Kraamtranen komen doordat je vermoeid bent (gebroken nachten), je hormoonhuishouding verandert heftig en daarbij ben je onzeker over of je het goed doet. Geen wonder dat je veel huilt, maar het gaat weer over. Je gaat ergens in een ritme komen, aan de veranderde situatie wennen, je hormonen gaan hun eigen (tijdelijke?) plekje weer opzoeken en die twijfel??? Die blijft. Dat is vrouwen eigen en verandert niet door de fles te gaan geven. (Dan komen er hooguit andere twijfels voor in plaats.)
  Durf op je gevoel te vertrouwen. Kijk naar jullie kleine mannetje en zie hoe hij in zijn vel zit. Plast hij regelmatig en slaapt 'geregeld': begin met genieten, het gaat goed met hem! Zit hij niet goed in zijn velletje en plast hij weinig: actie ondernemen en iets veranderen.

  Groet, WG, moeder van 4 en kraamverzorgster

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hij is eerder gemaakt, maar 'voedingswaarde' bestaat idd niet bij borstvoeding!
  Ik snap wel heel goed je dilemma, ik werd ook erg onzeker van andere moeders die het hadden over schema's en ritme en bladiebla. Dat is ook een van de redenen dat ik bij onze oudste na 4 maanden ben overgestapt op flesvoeding.
  Kind 2 heeft 9 maanden borstvoeding gehad, en toen was ik weer zwanger en was de melk al snel op. DL drinkt nu nog steeds bij mij.
  Juist bij kind 2 en kind 3 heb ik ontdekt hoe verschrikkelijk makkelijk borstvoeding is. Gewoon aanleggen en klaar. Ze krijgen nooit te veel en ook zeker niet te weinig. Bij (bijna) elke huil gaf ik gewoon de borst de hele dag door en dat werkte prima!!

  Ik vind het trouwens ook wel wat raar dat de kraamzorg je een schema heeft meegegeven. Borstvoeding geven doe je op verzoek!

  Ik heb veel gehad aan dit forum: www.dragen-en-voeden.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Eén tip: luister niet teveel naar anderen, maar des te meer naar je gevoel! Bij het CB kun je regelmatig extra laten wegen voor als je echt twijfelt. Als je ook maar denkt dat hij drinken wil (en wie weet het beter dan je mannetje zelf?), gewoon aanleggen en de borst is bovendien het beste troostmiddel. Eerst vond ik het vervelend dat mijn borsten geen maatstreepjes hadden, nu vind ik het alleen maar relaxt!

  Oh en een schema vind ik ook echt gek. Ten minste die van mij konden en kunnen nog steeds niet klokkijken, dan is het wel een beetje overmoedig om voor hen te plannen dat ze bijvoorbeeld over 4 uur pas weer honger mogen krijgen. Als ik dorst heb pak ik ook wat, ook al heb ik een half uur terug nog gehad. Maar nogmaals: je eigen gevoel is hierin echt de beste raadgever!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Vooral laten lopen die tranen! Hier heb ik ze niet toegelaten, en dat levert uiteindelijk echt wel problemen op...
  Borstvoeding: blijft een lastig punt, het is enerzijds even doorzetten, maar: wat niet kan, kan niet! Ik ben zelf na 5 weken van de een op andere dag gestopt omdat ik echt niet meer kon, wou dat er wat meer mensen waren geweest die me niet zo'n faal-gevoel hadden aangepraat.

  Ja, borstvoeding is het beste wat je je kind kan geven, áls je het tenminste kan geven...

  Heel veel succes! Hopelijk lukt het!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Al die onzekerheden zijn heel normaal! Maak je vooral niet te druk. En wat betreft de vraag of je kind voldoende binnen krijgt: ik meen me te herinneren dat een baby 6 natte luiers moet hebben en dat ze dan dus genoeg binnenkrijgen. Het is helemaal niet nodig om precies te zien wat een kind binnenkrijgt. Anders had er op je borst wel een maatduiding gestaan : )

  Ik heb alle vijf kinderen borstvoeding gegeven en vond het ideaal. Ik had het altijd bij me, het was altijd op temperatuur, hygiënisch verpakt en ook nog eens optimaal gezond.

  Ik kan het van harte aanraden.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Zet m op hoor! Neem gewoon de tijd en laat de boel de boel. En richt je op je mannetje het komt echt goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Veel sterkte, het komt vast helemaal goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Het ritme dat het beste werkte bij ons was S zelf het ritme aan laten geven. Dus toen ik mijn plannen kon loslaten ( nu even voeden en dan boodschappen doen) kwam er meer rust in de tent. Hij deed het er uitstekend op, ik hen borstvoeding gegeven tot 6 maanden, toen wou hij niet meer.
  Het is logisch dat je onzeker bent, alles is nieuw. Maar het komt heus goed. En lukt het niet, jammer dan. Je bent ook een prima moeder als je flesvoeding geeft!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. mijn dochter heeft een lactose deskundige geraadpleegd en dat gaf haar dat zetje om door te gaan ....gr Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)