dinsdag 22 juli 2014

Potjes vs rapley

Vanaf vandaag gaan we stoppen met potjes en starten met rapley. De afgelopen dagen is het eten uit een potje echt een ramp. Of we het nou zelf maken of in de winkel kopen, Tobias laat het constant uit zijn mond lopen en huilt veel tijdens het eten. Blijkbaar is hij klaar met de potjes en klaar voor het echte werk.

Het is niet de eerste keer dat hij met de pot mee eet, maar we willen het nu veel regelmatiger gaan doen. Eigenlijk gewoon elke dag. Vandaag was de laatste keer bloemkool uit een potje en omdat dit echt heel slecht ging heb ik daarna maar direct risotto met erwtjes voor hem gemaakt. En dat ging erin als zoete koek, net alsof hij nooit anders had gedaan (al werd er uiteraard wel veel gemorst!)

Ik vind het echt genieten om hem zo zelf bezig te zien, maar het was wel ontzettend veel opruimen. Als iemand tips heeft hoe ik dat beter kan aanpakken dan hoor ik ze graag ;)

21 opmerkingen:

 1. Leg onder de kinderstoel een plastic kleed en geef hem een klein lepeltje! Help hem een beetje en stop af-en-toe zelf een lepeltje eten in zijn mond. Als het lekker weer is kun je ook buiten gaan eten en Tobias alleen een slab om doen, geen shirt of blouse.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Neem een hond ;) Kom op joh, 5 minuten dan heb je alles weer oogeruimd, trust me, wij doen het dagelijks. Een lepeltje is vooral leuk om mee te trommelen en hij zal heus wel eens zijn bord op zijn koppie leegkiepen. Maar wij liggen elke dag tijdens het eten in een deuk. Wat een pret.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, de vorige keren viel het hier ook wel mee, maar met erwten en rijst én een bordje dat hij op de grond liet vallen.... Ik denk dat als ik goed zoek dat ik zelfs nu nog wel ergens een verdwaalde erwt kan vinden ;)

   Verwijderen
 3. Zo'n plastic vloerding van i.k.ea, eigenlijk bedoeld voor onder burostoelen, werkt hier ideaal! Veel plezier met rapley, genieten om die kleine te zien eten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is al lang geleden, maar mijn kinderen wilden ook absoluut zelf eten. Ik knipte een vuilniszak open en legde het onder de stoel. En ik had een plastic slab met een lekbakje eraan. Maar de grote kunst was om kind in ieder hand een plastic lepel te geven en zelf bij te sturen met je eigen lepel. Soort jongleren:-) KInd wil jouw lepel pakken, je wisselt en ondertussen geef je een hap.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn kleindochter, nu anderhalf, eet drie keer in de week bij ons. Ze eet zeker al een half jaar wat de pot schaft al kook ik wel de groente en aardappels zonder zout. Wij hebben ook een plastic kleed onder de tafelstoel en dat bevalt ons heel goed. Fijn dat Tobias nu ook zover is weer een stap in zijn ontwikkeling.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. oh wacht, ik schreef het voor een kind van zes a acht maanden, maar hij is al een jaar toch? Gewoon bord neerzetten met hapklare brokken groente, aardappel, pasta, vlees, vis. Net wat je zelf eet. Rijst rolden we balletjes van. Laten eten met zijn handjes, heeft ie genoeg bord (en gaat hij gooien en spelen met eten) bord weghalen. Knoeien is minimaal dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Op die leeftijd aten ze hier nog niet zelf! Dat was teveel geknoei! Eventueel een lepel geven om mee te spelen maar zelf het eten geven!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier heb ik ze van begin af aan (6-7mnd) zelf aan laten modderen. Verrassend hoe snel ze met dr handjes kunnen eten! En ook rond de 15mnd met een vorkje/lepeltje. En tja... Een troep wordt het toch. Leg je erbij neer dat je de eerste anderhalf/twee jaar vast voedsel na elke maaktijd op je knieeen op de grond eten bij elkaar zit te schrapen. Blik en veger, keukenrol, veel geduld

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een brandschoon huis is zwaar overgewaardeerd trouwens ;)

   Verwijderen
 9. rapley is meer stukjes eten, met je handen..risotto en erwtjes is nog behoorlijk lastig op die leeftijd denk om met je handen te eten ? maar whats in a name..
  super da tje meer zelf gaat maken :) en fijn dat hij je risotto zo lekker vond!! :D

  ik heb een opvangbaby van 7 mnd.. de enkele x dat ik hem avondeten meot geven, potje of vers van ons mee, dan kijkt hij zo ontzettend vies of geef ik hem vergif... de laatste x ging hij zo erg kokhalzen dat hij het echt uit spuugde... :( hoop dat t ooit over gaat. zal vooral voor zn moeder wel lastig zijn. warm eten heeft hij nog niet nodig, maar uiteindelijk wel fijn als hij het beter gaat eten.. hij kan nog niet zelf goed zitten en stukjes naar zn mond brengen, dus rapley is op zich ook nog niet echt een optie denk ik.. maar wie weet, vrijdag is hij er weer tot 20.30, misschien maar een stukje groente geven om zelf op te knabbelen.. maar denk niet dat hij weet wat hij ermee moet doen haha

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij gebruikten een plastic keukenschort van onszelf. Knoopje in de nek en over het blad van de kinderstoel leggen.Bordje erop en knoeien maar!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Om te voorkomen dat het hele bordje van de tafel geveegd wordt, is een bordje met zuignap aan de onderkant erg handig!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Met rijst doen wij onze zoon altijd zo'n i.kea schortje voor. Die hebben een vakje onderaan en daar valt het grootste deel van de knoeierij wel in. En tsja, knoeien houd je toch, dus wij vegen altijd even na het eten, en dan liefst ook meteen de rest van de kamer even ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben er toch echt niet aan begonnen... Wel zelfgemaakt eten, maar met 3 kinderen in nog geen 4 jaar tijd, hebben wij niet de behoefte gehad om ze zelf te laten aanmodderen. Wel een lepel om te oefenen, maar wij gaven ze het eten, en een bord omkiepen was er echt niet bij. Alhoewel ze brood al wel eerder zelf mochten eten. Vanaf een jaar aten ze geheel met de pot mee. Wel beperkt in zout, maar gewoon knoflook, kruiden en sambal... Ik heb nu 3 jongens die zeer gevarieerd eten, en geen knoeiboel gehad al die tijd... Ik denk niet dat ik ze iets te kort gedaan heb... En toen ze zelf konden eten, mocht dit ook, afhankelijk van het knoeirisico van het gerecht. (pasta met tomatensaus viel daar dus niet onder)

  Gr. Immy

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zoon 9 1/2 maand eet meestal met de pot mee.
  Wel geprakt en ik geef het hem zelf met een lepeltje.
  Zo af en toe een strontje bloemkool of broccoli uit de hand

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij deden het ook zo : vanaf een maand of 8 voeding pletten met vork zodat er wat brokjes in zaten maar het eten zelf geven met een lepeltje. Ik vind het maar een knoeiboel om ze alle voeding zelf met hun handjes te laten eten want er ligt vliegt dan meer op de grond of dat ze eigenlijk binnen krijgen. Ik denk dat er geen enkele kribbe of onthaalmoeder is die de opvangkindjes laat knoeien met eten. Ik vind dat een kind van jongsafaan moet leren netjes te eten en voeding dient niet om mee te spelen en te knoeien.

   Verwijderen
 16. Replay is cool! Hier ook gedaan, wij hebben zo'n vloerbeschermer van de ikea: http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/44881100/ En er zijn/waren inderdaad van Nuby bordjes met zuignap. Ik denk eigenlijk ook wel dat je met 8,5 maand nog beter wat grotere stukken kunt aanbieden, erwten en rijst is best moeilijk nog. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)