woensdag 22 oktober 2014

Familie Plak vs familie-op-afstand

Mijn moeder, zusje en ik zijn echt een typische "familie Plak". Veel mensen zullen er verbaasd over zijn hoe vaak wij elkaar zien, spreken en whats appen. Dagelijks. Soms zelfs meerdere keren op één dag. Echt heel erg eigenlijk, maar wij vinden het leuk en gezellig en fijn. Ik deel ook heel veel met mijn zusje en mijn moeder. We weten van elkaar wat we gaan eten, wat we hebben gedaan, wat we hebben gekocht... Mijn zusje is ook mijn beste vriendin, ik ben echt gek op haar. We verschillen als water en vuur en waren misschien geen vriendinnen geworden als we geen zussen waren, dus ik ben heel blij dat we wél zussen zijn.

Daar tegenover staat mijn schoonfamilie. Echt een familie op afstand. Ik moest en moet daar nog wel eens aan wennen. Ik kan niet begrijpen hoe dat werkt, elkaar 3 maanden lang niet zien, niet bellen en bij jezelf denken "geen bericht is goed bericht". En het schijnt dat het aantal contactmomenten al drastisch is toegenomen sinds ik verkering kreeg met Sander, omdat ik nog wel eens spontaan de telefoon oppak en vraag of we bij mijn schoonmoeder op de koffie kunnen komen of logeren.

Het blijft over en weer dus heel erg wennen. Als ik aan Sander vraag of we even bij mijn ouders zullen langsgaan is zijn reactie altijd "alweer?!" en ík snap dan weer niet waarom hij elke keer zo moet worden aangespoord om zijn ouders te bellen. Maargoed, we respecteren het van elkaar en we genieten van de verschillen. :) Het is ook wel eens fijn om te zien hoe anders het kan en dat het op een andere manier ook goed kan zijn.


Ik hoef niet te weten wat jullie vinden van mijn relatie met mijn zusje en moeder of van Sanders familiebanden (nee, echt niet!), maar ik ben wel benieuwd: Waar zitten jullie op de lijn "plak vs afstand"??


16 opmerkingen:

 1. hier is het andersom. mans familie zien we veel vaker, waar ik enorm van geniet! vind het echt lieve mensen, voel me meer dan 100% geaccepteerd! bijna 2 jr terug als kerstcadeau met zn allen een weekendje naar centerparcs geweest, was echt super! terwijl mijn vader zien we niet zo vaak maar dat is ook 5 kwartier rijden, als we daarheen gaan, gaan we echt van 14 tot 19/20u, je bent gelijk de hele dag kwijt. mn vader en zn man werken ook nog gewoon fulltime, wel dezelfde dagen (bij hetzelfde bedrijf, wel handig :p) maar ook weekenden (taxi chauffeurs) en mijn man werkt ook 1 a 2 zaterdagen per maand en weekenden zitten snel vol. sinds we kids hebben proberen we wel echt elke maand elkaar te zien, maar dat is best lastig. doordeweeks kan ik niet, geen auto en dochter naar school dus 1x per maand is soms al puzzelen. ik spreek hem ook nauwelijks, hij heeft nu wel whatsapp gelukkig, dus berichtjes sturen is wat makkelijk dan het dure smsen iig. wel grappig de verschillen idd. met mijn moeder trouwens helemaal geen contact mee, al 10 jaar niet. wasmijn beslissing enook weinig van haar gehoord erover.. tja.. vond het dus ook best wel moeilijk zelfs, confronterend.. toen ik mn schoonouders leerde kennen.. mn schoonmoeder stond met tranen in dr ogen als we bij hen weg reden na een bezoekje.. terwijl mijn moeder nog niet eens kon vragen hoe mn weekend was geweest als ik weg was geweest.. maar gelijk moest vertellen hoe haar weekend was.. :S maar zo ontzettend fijn om zulke lieve schoonouders en schoonzus te hebben! echt genietren! en het zijn ook superlieve grootouders en tante voor mn kids :D had het niet beter kunnen treffen!! :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan me voorstellen dat je dan in een heerlijk warm bad terecht komt :) Fijn joh, zo'n lieve schoonmoeder! Heb ik trouwens ook, maar door de afstand is het lastiger. Mijn schoonouders zijn gescheiden. Met schoonmoeder bel ik nog wel regelmatig, maar bij schoonvader is het vaak toch wel zo dat er maanden voorbij gaan voor we weer contact hebben.

   Verwijderen
 2. Wij zitten meer op afstand. Als ik mijn familie 1x in de week zou zien, dan zou het veel zijn. Mijn vader zie ik het vaakst, meestal wel een keer in de veertien dagen ofzo. Mijn moeder en broers zie ik soms maanden niet. Ik vind het op zich prima zo, en iedereen weet dat hij bij de ander terecht kan als er wat is. Misschien was het anders als ik een zus had, ik denk dat de relatie met broers toch weer wat anders ligt. En tussen mijn broers zit (vanwege mij) weer een aardig leeftijdsverschil, dus die zijn ook niet speciaal dikke mik met elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

   Verwijderen
  2. Ik heb je tweede reactie verwijderd ;) Niet omdat ie lelijk was, maar ik wil gewoon even één lijn trekken: ik wil géén opmerkingen over hoe ik met mijn familie omga :)

   Verwijderen
  3. ik heb 2 zusjes.. maar zie ze niet vaak. jongste zus is 25, druk met haar eigen leven, werkt in de horeca, kan dus ook niet altijd met verjaardagen omdat ze weekenden werkt. maar ruzie is er absoluut niet, woont ook op een uur rijden. andere zus komt t meeste hier, ze woonde tot voor kort bij mn moeder waar ik geen contact meer mee heb, en die heeft ondertussen ook mn zus er uit gegooid.. :S dus die woont nu ook op haarzelf. maar wel op 2 u rijden van mij, kom dus alsnog nooit bijhaar. nu 1x geweest. maar is met de kids geen doen. dochter is het na een uur echt zat. wel komt ze vaak hier gelukkig, of ja vaak.. met verjaardagen enz, en dan blijft ze ook gelijk slapen met haar vriend. heel gzellig! maar zien elkaar dus ook maar 4 tot 8 x per jaar ofzo

   Verwijderen
 3. IK heb met mijn moeder bijna dagelijks contact via de telefoon. Zij heeft een vaste lijn waarmee ze na 17 u en in het weekend gratis kan bellen naar gsms. Ik heb enkel een gsm. Als ik mijn moeder wil spreken (bijna dagelijks) piep ik naar haar gsm. Zij ziet dan op haar gsm dat ik haar wil bereiken en dan belt zij met de vaste lijn terug. Meestal 'hangen' we dan aan de lijn tot haar favoriete tv programma begint.
  Ik hou altijd rekening met het aanvangsuur van 'haar' programma en meestal duurt ons gesprek ongeveer drie kwartier tot een uur.

  Mijn moeder heeft er echt behoefte aan om regelmatig te bellen met mij want ze is alleenstaand en krijgt niet veel bezoek meer dus ze kijkt elke dag uit naar 'ons' telefoontje. Sla ik eens een dag over dat ik niet naar haar piep om terug te bellen dan belt ze meestal zelf met de vaste lijn, het kost haar toch niets. Ik houd haar dus telefonisch op de hoogte van de gang van zaken hier, van wat er met onze kinderen (haar kleinkinderen) en hun gezin gebeurt.

  Ik heb een broer die hier niet zover af woont en die zie ik bijna elke week al duren onze bezoekjes niet echt lang maar via schoonzus ben ik wel op de hoogte van wat zich binnen hun gezin afspeelt.

  Met de familie van mijn man hebben we minder contact ondanks hij uit een gezin van 5 komt. Naar schoonmama moet ik niet bellen aangezien ze hardhorig is en vaak niet hoort wat er aan telefoon gezegd wordt.

  Wij horen en zien mijn man zijn broers en zussen amper maar de meeste van hen onderhouden zelfs geen contact met hun moeder (dus mijn schoonmama)
  Waardoor dat komt, weet ik niet aangezien er naar ons weten nooit ruzies of woordenwisselingen binnen de familie geweest zijn. Van de 5 kinderen zijn er maar 2 die nog bij schoonmama op bezoek gaan en voor haar klaar staan als ze hulp nodig heeft. Tja, elke familie heeft zijn eigenaardigheden zeker ? liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier geen plakfamilie. Helaas zou ik bijna zeggen...lijkt me heerlijk om zo'n hecht contact te hebben!
  Soms duurt het wel 'n jaar of nog langer eer ik sommigen weer eens zie of hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het lijkt me superleuk om een zus te hebben (en er dan ook goed contact mee te hebben ;)).
  Ik heb alleen maar broers, en dan lijkt het contact vooral van mijn kant te moeten komen... Wat mijn familie betreft dus meer een familie-op-afstand. Al begint dat met de komst van schoonzussen en kinderen wel te veranderen. Echt contact ongeveer eens per maand denk ik.
  Schoonfamilie is letterlijk op afstand (230 km), maar contact wel weer via mail en manlief dagelijks via de telefoon, al is dat vooral om zijn vader te helpen op de boerderij...

  Blijft een beetje een gek ding he, familie... Dat je elkaar niet uitkiest, maar het wel goed kan hebben met elkaar... Ik zou in elk geval niet zonder willen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb ook iedere dag contact met mijn dochters. Een whatsapp of telefoontje. We zien elkaar ook iedere week wel een keer,. Moet mijn kleindochters tenslotte ook regelmatig knuffelen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier is het echt een beetje tussen in. Ik heb hele toffe schoonouders, die helaas op een beetje afstand wonen. Mijn ouders wonen echt op 5 min lopen. Elke week kom ik 2 keer de auto lenen om de oudste naar school te brengen en 1 keer blijf ik daarna even thee drinken. Ook mn zus zie ik nu vaker, sinds ze zwanger is.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is bij ons anders geworden, er zijn andere contacten voor in de plaats gekomen en ik vind dat prima!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn familie is plak... Helaas... Ik zou graag wat meer afstand hebben, maar daar is echt geen kans op. Ze zijn ook heeeeeel direct, als ik aangeef even minder tijd te hebben deze week vragen zij doodleuk waarvoor? En dan som ik op ma dit di dat do dat, dan zeggen ze o dan komen we woensdag wel even... Nou wo wilde ik dus eigenlijk in huis wat kunnen doen... O maakt niet uit, komen we s avonds... Tha en s avonds wil ik even relaxed in bad enzo. Nou dan gaan we zaterdag toch naar de efteling! Maken we er een dagje van, als we jullie dan toch zo lang niet gezien hebben! Zullen we dan s avonds hier eten of uit eten gaan? Aaaarrrrggghh... Gezellig hoor, maar meestal tolereer ik het dua maar dat ze zowat om de dag een uur op de koffie komen, kost de minste tijd... Schoonfamilie hebben we helemaal geen contact mee, heerlijk rustig ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, dat lijkt me inderdaad lastig als ze plak zijn terwijl je daar geen behoefte aan hebt! :(

   Verwijderen
 10. mijn dochter en ik hebben een combinatie van plak en afstand relatie , de ene keer spreken, zien of bellen we elkaar elke dag en de andere keer zien, spreken of bellen we elkaar een hele week niet. haar schoonouders verwachten dat ze op elke feestdag en verjaardag langskomen ,maar ik ben daar minder strak in, als we elkaar zien hartstikke leuk,maar willen ze wat anders doen is dat voor mij ook geen probleem, ik vind het leuker als ze langskomen omdat ze dat leuk vinden dan dat ze komen omdat dat van ze verwacht word.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Met mijn familie hebben we veel contact. Moeder en ik bellen veel, en ik (en als het even kan man ook) ben vaak bij mijn ouders te vinden, waarbij ik mijn jongste broertjes ook nog regelmatig zie en spreek. Sinds middelste broertje een autootje heeft gebeurt het regelmatig dat ik een telefoontje krijg of ik thuis ben, want dan komt hij gezellig even koffie halen. Zusje spreek ik in ieder geval wekelijks, over de telefoon of 'in het echt', broertje die ver weg woont ook regelmatig, en moeder, zusje, broertje en ik mailen regelmatig heen en weer.

  Mijn man komt ook uit zo'n ander uiterste, inderdaad dat 'geen bericht is goed bericht' en elkaar dan maanden niet spreken, elkaar alleen zien op verjaardagen ... Als we bij schoonouders waren zaten we ook echt 'op visite', met ongemakkelijke stiltes. Nou is er bij hem wel het een en ander voorgevallen, waardoor hij het contact met zijn familie een half jaar geleden verbroken heeft. Dat begint nu weer een beetje op te krabbelen, in ieder geval met zijn broer en zus, maar vooral via whatsapp (dus ... veertigers die alleen via whatsapp contact hebben, serieus). Hij moest erg aan mijn familie wennen toen we net samen waren, maar vindt het nu ontzettend leuk dat we daar zoveel contact mee hebben.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...