donderdag 30 oktober 2014

Mijn beste huishoudtip

Vorig jaar in december ben ik begonnen met het Flylady programma om mijn huishouden onder controle te krijgen. Het gaat niet altijd perfect, maar ik heb dankzij deze methode wel een aantal routines gekregen die ik elke dag doe, waardoor het in elk geval een beetje onder controle blijft:


 • 2 minuten hot spot opruimen - ik heb een stuk of 17 plekken in huis waar zich altijd rommel verzamelt. Een voorbeeld hiervan is de leuning van de bank. Als ik niet oplet ligt ie zo weer vol. Maar door elke dag 2 minuten aandacht te besteden aan dit soort plekken blijft het redelijk opgeruimd.
 • 5 minuten room rescue - het blijft er wel eens bij zitten, maar ik probeer elke dag 5 minuten in één kamer op te ruimen. Voor elke dag heb ik een andere kamer waar ik aan de slag ga. Vandaag is bijvoorbeeld de badkamer aan de beurt.
 • Elke week doe ik minstens één "weekly houseblessing" dit is één uur waarin ik dan stof, stofzuig, dweil en het aanrecht helemaal schoonmaak. Eigenlijk wil ik dat wel vaker lekker in een uur achter elkaar doen, maargoed, één keer is beter dan geen keer. 
 • Daarnaast ook wat kleine gewoontes, zoals elke dag een wasje draaien en opvouwen (gaat nu wat minder, omdat de droger nog steeds kapot is), elke dag even een doekje over de wastafel en de toiletbril enz.
Maar mijn beste huishoud / opruimtip is de volgende: muziek gebruiken bij het opruimen! Dat maakt het allemaal een stuk minder vervelend. Ik heb via Spotify een album gevonden met "opruimmuziek" gebaseerd op de methode van Flylady. Het is eigenlijk voor kinderen, maar ik vind het ook lekker vrolijke muziek, dus ik gebruik het ook tijdens het huishouden, en dan is het zo weer klaar :D

Oja, mocht iemand het album ook willen luisteren: het heet "up kind of day" en het is van o.a Andy Dodge. 

8 opmerkingen:

 1. Flylady heb ik nooit mee gewerkt. Ik heb mijn vaste rituelen en ik moet eerlijk zeggen, erg weinig spullen staan.
  De enige uitzondering is de slaapkamer van dochter. Zij heeft wel allemaal prullen. Maar een keer per week doe ik daar stoffen of nat afvegen en een keer per week zuigen.
  Meestal is op maandag de poetsdag dat ik badkamer, wc's en boven nat doe. wc's komen nog een paar keer langs per week.
  's morgens een vast ritueel. Overal opruimen en bedden opmaken. De ontbijtvaat afwassen. En dan heb ik mijn rondje al vlug gehad.
  Och, ben best tevreden met mijn poetsrituelen.
  Maar, alles zonder muziek. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wow je doet je naam eer aan, vlijtig.. jeetje wat veel! kinderkamers poets ik nog niet eens 1x per maand denk ik... ze slapen er voornamelijk dus vies wordt t er niet echt.. maar heb er ook gewoon geen tijd/energie voor..

  maar ik gebruik ook flylady om mezelf routines aan te wennen, ondanks mn wisselende dagen/weken omdat ik flex opvangkindjes heb. elke week is anders qua werktijden en drukte en natuurlijk gaan mn opvangkinderen voor het huishouden. het is gewoon werk, en tijdens werk kan je geen huishouden doen (hooguit beneden gewoon opruimen, doekje over aanrecht, of als ze slapen (maar dan meot ik ook t eten voorbereiden, vegen, opruimen, tafels schoonmaken en gewoon even pauze houden!)
  ik doe minder dan ik zou willen, maar meer dan ik ooit deed, dus ik ben er zegmaar 80% tevreden mee. goed genoeg ;)

  muziek helpt zeker! :D ik zet gewoon t kpn kastje op radio eigenlijk. veel sneller, 1 knopje, dan muziek aanzetten. via laptop ook slecht geluid, en kan beter laptop uitzetten anders ga ik weer fb-en en blogs lezen als ik iets moet doen :p

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb een poetshulp en dat scheelt. Zij doet elke week zowat hetzelfde met af en toe iets extra. Wat zij doet is bijvoorbeeld elke week de grote zetel eens verzetten en er alles van onder halen en afstoffen in de woonkamer. Extra's zijn de koelkast eens of één der badkamers.

  Zelf heb ik geen enkele routine, maar ik moet wel elke dag wassen draaien en hoopjes wegleggen anders wordt het hier echt een chaos. En bij het koken spoel ik nadien zoveel mogelijk potten af. Ik probeer ook telkens alle jassen aan de kapstok te hangen en schoenen weg te zetten.

  Mijn aanrecht is in al mijn huizen een vervelende verzamelplek. Dat is iets waar ik echt eens iets aan wil doen!!

  Groetjes

  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat wil ik ook nog steeds heel erg graag!!! zou me zoveel rust geven.. loop nu constant achter alles aan.. minder energie voor mn eigen en opvangkids, altijd t gevoel dat ik achter loopt, altijd t gevoel dat er dingen vies zijn, maar er niet aan toekom enz.. en opruimen kom ik al helemala nauwelijks aan toe.. soms wat kleins, maar juist af en toe iets kleins valt niet echt op ;)
   vind het helaas nu nog te duur om 40 euro per week te betalen.. :( maar zou het zo ontzettend fijn vinden... !

   Verwijderen
  2. en toch...

   Een poetshulp komt poetsen...niet opruimen. En volgens mij zit daar bij de meeste mensen het grootste punt.

   Groeten van Marijke

   Verwijderen
 4. Bij ons thuis staat eigenlijk altijd de radio aan. Dus muziek genoeg.

  Wij, fulltimers zonder kinderen, hebben ook een routine. We hebben alle bei reistijd naar ons werk. Zijn lang van huis. Als er gen routine zou zijn, dan zou het versloffen. En zo voorkomen we dat we alles in het weekend moeten doen. Terwijl we in het weekend ook leuke dingen willen doen.

  Alleen voor de was heb ik minder routine. Ik was als de trommel vol is. Behalve de ondergoed- en sokkenwas. (geloof me, er gaat meer in dan alleen ondergoed en sokken). Die doe ik op zondag. Dan ligt maandag de sportkleding voor de week weer klaar. De enige routine die ik wel hanteer bij het wassen is opruimen zodra het droog is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik sjees altijd het huis door met het foute uur op Q-music.
  Je gaat er spontaan sneller van werken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik moet tussen de bedrijven door het huishouden doen. Mijn man en ik werken beide part time en we hebben 3 kinderen. Er is opvang aan huis dus dat is goed geregeld.
  Elke dag wordt een was gedaan en de keuken. Als ik aan het koken ben, zorg ik tussendoor dat de was wordt opgeruimd.
  Daarnaast wordt op zaterdag een grote schoonmaak gehouden. Wij hebben geen speciaal schoonmaakprogramma.
  Er staat bij ons altijd wel muziek aan, muziek varieert dagelijks.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...