woensdag 5 november 2014

Suikervrij eten

Al een poosje loop ik rond met de gedachte om een maandje suikervrij te eten. In augustus kocht ik het boek 100% suikervrij in 30 dagen. Ik kocht dit boek vooral om Sander te steunen, die in augustus dus een poging heeft gedaan om geen suiker meer te eten. Hij heeft het 3 weken volgehouden en dat vond ik echt superknap!

Zelf ben ik het dus sinds augustus al voor me uit aan het schuiven, want ik ben een echte zoetekauw. Er is altijd wel een reden om het nog even door te schuiven: verjaardagen, feestdagen, etentjes waarbij ik toch wel graag een lekker toetje zou willen eten....

Maar nu heb ik dan eindelijk een reden gevonden waarom ik het toch wél wil gaan doen, ondanks dat ik over 3,5 week jarig ben en over 4,5 Sinterklaas wordt gevierd. Ik heb namelijk gehoord dat PMS erg kan verminderen door te stoppen met suiker. En laat ik nou sinds de bevalling echt enorme last hebben van moodswings door de PMS! Echt niet te vergelijken met hoe het was voordat ik moeder werd! Ik ben in staat om alles waar ik 3 weken per maand keihard aan werk in één week helemaal kapot te maken. En dat wil ik dus niet.

Naast mijn voedingspatroon wil ik ook wat andere dingen veranderen: geen afspraken inplannen in de week voor ik ongesteld word, niet teveel stress op mijn hals halen in die week en eerder naar bed gaan.

Een andere optie is om weer terug aan de pil te gaan. Maar als ik mijn stemming vergelijk met toen in de pil slikte, dan was ik toen constant een beetje prikkelig. Nu heb ik wat meer moodswings, maar in elk geval ben ik wel een gezelliger mens op de dagen dat ik geen last heb van PMS. Dus anticonceptie is voor mij echt een laatste redmiddel.

Zijn er hier meer vrouwen met PMS? En wat doen jullie eraan??

11 opmerkingen:

 1. Inderdaad hier PMS en ik ben al jaren suikervrij. De PMS is idd minder geworden maar toch niet helemaal weg. Als ik te moe of overprikkeld ben als ik ongesteld moet worden dan eet ik evengoed zo een hele reep pure chocola op, en dat is dan natuurlijk niet suikervrij ;-).
  Maar er zijn ook periodes sinds ik suikervrij eet dat ik zo door de menstruatie heenvlieg, zonder enige probleem buiten wat hoofdpijn 1 dag voordat ik ongesteld word.

  Suikervrij eten heeft er wel voor gezorgd dat ik minder hoofdpijn heb, dat ha ik vroeger bijna alle dagen en nu alleen vlak voordat ik ongesteld moet worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk om te lezen dat het bij jou zo goed heeft geholpen! Inderdaad zal suiker niet het enige zijn dat van invloed is, maar het is wel de moeite waard om te proberen :)

   Verwijderen
 2. Ik eet niet suikervrij, maar snoep al 5 maanden niet meer. Een verademing. Wel mag ik af en toe een koekje of kruidnoten of op een verjaardag een stukje vlaai. De snoep mis ik totaal niet. Ook niet de chocolade.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had van de pil stemmingswisselingen en pms klachten die erger werden. Op aanraden van de huisarts heb ik een hormoonspiraaltje (mirena) laten plaatsen. Geen menstruatie en geen pms meer. Een keer plaatsen en 5 jaar niet naar omkijken. De hormonen zijn een stuk minder en blijven in je baarmoeder dus niet in je bloedbaan. Mocht je helemaal geen hormonen meer willen dan kan je ook voor een koperspiraal kiezen. Nadeel daarvan is dat je wel een hevigere menstruatie hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mirena heb ik inderdaad ook van gehoord en overwogen. Maar ik vind het een heel eng idee dat er dan iets met extra hormonen in je lichaam zit, dus dat je zelf niet de keuze kan maken om het eruit te halen, maar dat je daarvoor afhankelijk bent van een arts die je eventueel niet serieus kan nemen...

   Verwijderen
 4. Ik had na de bevalling ook erg last van moodswings, maar dat kwam vooral omdat ik niet lekker in mijn vel zat. Inmiddels alleen maar last van de zwangerschaps hormonen ;)

  Mieren kan ik trouwens van harte aanbevelen. Voor de eerste zwangerschap heb ik hem een aantal jaar gehad. Heel soms een klein beetje ongesteld, maar verder niet en nergens last van. Ik vond het ideaal. Je kunt hem er altijd uit laten halen als je wilt hoor! Mocht je huisarts dat niet willen doen dan kun je altijd bij een gynaecoloog terecht.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Suikervrij gaat hier niet lukken, helemaal sinds ik weet dat mensen met ADD een hoge suikerbehoefte hebben om hun energie verbruik te dekken, dat red je gewoon niet met langzame suikers en vetten.
  Sinds ik weet dat ik ADD heb gaat ook het huishouden een heel stukbeter omdat ik het aanpas aan mijn beperking ipv dat ik stug blijf proberen om het volgens de standaard manieren te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Na een maand ben je net gewend aan het suikervrije, juist jammer om dan toch weer gewoon suiker te gaan eten! Ik ben 1,5 jaar geleden cold turkey gestopt met geraffineerde suikers en is me prima bevallen en nog altjjd trouwens.

  Eet ik toch een keer iets waar suiker in zit, gelijk weer hoofdpijn. Daarnaast heeft "no sugar" ook invloed om mijn vermoeidheid. Ik bak veel zelf en laat alles aan koek en snoep uit de supermarkt liggen. Enige uitzondering is chocolade, wel 92% puur en met kokosbloesemsuiker, maar daarvan heb je aan één blokje wel genoeg ipv een hele reep :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik eet al jaren heel weinig suiker, maar heb nog wel last van PMS klachten. Ik gebruik de pil.
  Wat bij mij goed werkt is om in die dagen wat meer zachtgekookte eitjes en om meer vis te eten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ga ik ook doen inderdaad. Gewoon alle tips in één keer uitvoeren: bananen, vis, eitjes, brocolli... :)

   Verwijderen
 8. Hier ook goede ervaring met suikervrij eten. Ik heb dit jarenlang gedaan. Niet vanwege PMS maar andere gezondheidsklachten. Het beviel me heel goed. In het begin schrok ik wel in hoeveel producten er toegevoegde suikers zitten. Eenmaal er aan gewend was het niet moeilijk. Ik denk dat als je er nu mee begint, zo voor de feest- en verjaardagen en je het volhoud het daarna zeker gaat lukken.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)