woensdag 3 december 2014

Betaal-rekening niet aangezuiverd...

Als ik aan het eind van de maand alle financiën netjes in een spreadsheet zet dan is het daarna tijd voor de volgende taak: de balans opmaken. Ik kijk dan wat het verschil is tussen de inkomsten en de uitgaves en op basis daarvan wordt er geld teruggeschreven naar de betaalrekening of juist naar de spaarrekening overgeschreven om uiteindelijk op 0 uit te komen. Dit doe ik een half jaar, eigenlijk sinds ik thuisblijfmoeder ben geworden. Daarvoor was het niet zo nodig, omdat we eigenlijk altijd geld over hadden aan het eind van de maand en dus lette ik daar niet zo op.

Deze maand zou ik eigenlijk €1.000 van de spaarrekening naar de betaalrekening moeten overschrijven, omdat we dat meer hadden uitgegeven dan we hadden ontvangen. Het was een erg dure maand, want we hebben een droger, kleden, een Poang en een airfryer gekocht, er werd opeens een enorme eigen risico nota afgeschreven van Sanders ziekenhuisbezoek en we moesten veel cadeautjes kopen.

Toch zag ik dat we nog ruim voldoende saldo op de betaalrekening hadden. En ik ging eens kijken hoe dat kon. Ik kwam er dus achter dat we in totaal over het hele jaar genomen eigenlijk nog steeds in de plus stonden. Dus heb ik besloten dat ik ga proberen om deze maand de betaalrekening niet aan te zuiveren vanuit de spaarrekening. Ik ben benieuwd of we halverwege de maand toch nog tekort komen of dat we het inderdaad gewoon gaan redden met het saldo dat er nog op stond. Halverwege de maand komt Sanders salaris er natuurlijk nog bij... Dus we zien het wel :)

13 opmerkingen:

 1. Succes!
  Ik heb een tijdje terug de roodstandmogelijkheid van mijn betaalrekening gewijzigd. Ik kan dus niet rood staan. Niet dat dat nu zo vaak voorkwam, maar ik werd nog voorzichtiger met uitgeven en heb er ongetwijfeld extra door gespaard. En als er toch extra uitgegeven moest worden dan boekte ik het terug van de spaarrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks :)
   Wij kunnen inderdaad ook niet rood staan, maar ik word vaak al ongemakkelijk als ons saldo onder de €1.000 in de plus komt. Ben altijd bang dat er opeens een grote betaling af gaat en dat ik dan niet meer kan pinnen.... Terwijl dat nog nooit is gebeurt. Dus moet het toch eens gewoon zo doen, want constant met veel te veel geld op de betaalrekening is eigenlijk zonde!

   Verwijderen
 2. Dat is toch mooi en die kleden, droger en airfryer zijn een eenmalig iets, Aan deze spullen hoef je nou jarenlang geen geld meer aan te besteden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal waar!! :) En de airfryer gaan we zelfs terugverdienen omdat we nu geen patat meer halen bij de snackbar :)

   Verwijderen
 3. ben benieuwd!
  grappig dat je daar nu pas achterkomt ;)

  vind het leuk en bijzonder om te lezen, positief trouwens;) maar gewoon omdat ik het zelf heel anders doe ;) weet dat we geld adners ongemerkt uitgeven, dus hier gaan alle inkomsten (omdat ze erg wisselend zijn en van man 4 wekelijks) naar de spaarrekenign. elke maand gaat er een maandbedrag naar de betaalrekening voor die maand. er blijft dus echt geen 1000 over ;) wnat ik pas dan het maandbedrag voor de maand erop gewoon aan als er geld overblijft, en is er meer nodig zoals bij jou dus voor eeigen risico ofzo dan haal ik dat extra van de spaar. gebeurt eigenlijk wel maandelijks, maar kan zo terugzien welke grote uitgaven er zijn geweest.
  leuk om te zien dat niet iedereen het t zelde doet en jejezelf dan dus heel erg kan verrassen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi zeg dat je nog aardig wat overhad zodat je niet vd spaarrekening hoeft te plukken misschien.
  Hoop voor je dat het gaat lukken, succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Succes! Hopelijk lukt het! Ik heb ook wel eens zoiets en dan voelt het echt als een soort overwinning als het dan lukt om uiteindelijk toch (min of meer) uit te komen zonder echt flink in de spaarpot te dippen. Maar zo te zien heb je het redelijk in beeld en dan zou ik denken: het moet gewoon lukken!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat doe ik ook niet. Zoveel geld op de betaalrekening laten staan. Zonde van de misgelopen rente. (ook al is die niet veel haha) Misschien kun je in een overzichtje eens de onverwachte uitgaven van afgelopen jaar noteren en die verwerken in je jaarplanner. Is het helemaal niet meer nodig om reservegeld op de betaal te laten staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Even een hart onder de riem steken. Ik snap je helemaal, als mijn saldo op de betaalrekening geen 4 cijfers meer heeft schiet ik ook in de verkrapping (met visioenen bij de kassa van de supermarkt enzo)! Ik weet ook wel dat het niet echt hoeft maar het voelt gewoon beter zo en met die rente van dit moment ga ik mezelf het echt niet moeilijker maken dan nodig. Toch heb ik ook redenen om het saldo te laten dalen en ik weet dat het met de vaste lasten kan maar wat als...die ene onverwachte rekening toch komt (de zorgverzekering heeft er bij mij ook een handje van, 'rond die-en-die datum schrijven wij dit-en-dat af in verband met uw eigen risico' en laat dat dan al over een paar dagen zijn..). Ik monitor het nu meer dan anders en hoop voor nu ook ongeschonden het nieuwe jaar te halen... Daarna zie ik ook wel weer wat ik dan handig vind.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Supergrappig, en totaal niet herkenbaar :).
  Als het salaris binnen is vul ik de betaalrekening voor de boodschappen aan tot € 500. Als het onder de € 100 kom, ga ik opletten en vul ik soms tijdelijk aan met spaargeld.
  Maar zoveel geld heb ik nooit op onze huishoudrekening staan!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij houden onze betaalrekening op €0,= In principe mogen wij €1000 rood staan, maar daarvoor moet je langer dan een dag in het rood staan. Ik weet heel nauwkeurig wat er elke maand geïncasseerd gaat worden, dus zet ik het de avond van te voren klaar of vul direct 's ochtends de rekening weer aan tot €0 vanuit de spaarrekening. Wij hoeven nooit een cent debet rente te betalen en krijgen toch nog een klein beetje rente op ons geld. Het lijkt ingewikkeld, maar met mobiel bankieren is het vrijwel geen moeite om het in de gaten te houden.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)