woensdag 17 december 2014

Stamcel donor geworden

Vandaag heb ik me aangemeld als stamceldonor. Ik had het al eerder overwogen, maar vond het toch wel een beetje eng, en het was een ver van mijn bed show. Tot ik vanmorgen dus het verhaal van een jonge moeder las. Ze heeft leukemie en kan alleen genezen als ze een stamceldonatie krijgt. De kans dat er een match met iemand is, is 1 op 50.000! Als ze niet geneest laat ze haar zoontje van een half jaar achter. :(

Ik vond het zo'n verdrietig verhaal dat ik direct heb besloten om me aan te melden. De kans dat ik een match ben is enorm klein, maar je weet het maar nooit. Bovendien: iedereen is iemands kind, iemands broer of zus, iemands vader of moeder.... Iedereen verdient het om een geschikte stamceldonor te vinden, mocht dat nodig zijn!

Over een paar dagen ontvang ik met de post een paar wattenstaafjes om wangslijmvlies af te nemen en daarna wordt ik wereldwijd ingeschreven als stamceldonor. De kans dat ik een match heb met iemand die stamcellen nodig heeft is niet zo groot, maar toch is het wel een gek idee dat ik misschien ooit iemand zijn leven zal redden...

En hoe werkt dat dan? Als ze me nodig hebben krijg ik medicijnen die het beenmerg sneller later groeien. Vervolgens zal dat beenmerg in het bloed terecht komen, omdat er een overschot is. Dat overschot word uit je bloed gehaald. En als dat niet voldoende blijkt te zijn, dan kan het zijn dat je alsnog een punctie moet, maar dat gaat dan wel onder narcose...

Aanmelden kan via deze link, mochten anderen zich ook geroepen voelen ;)

Ben jij al "levend donor"? ( dus: bloed-, plasma-, stamcel-, bloedplaatjes-, of navelstrengbloeddonor). Zelf ben ik bloeddonor. Helaas kwam ik er pas na de bevalling achter dat je ook navelstrengbloed kan doneren, anders had ik dat ook graag willen doen. Plasma doneren doe ik dan weer niet....

19 opmerkingen:

 1. Ik ben al te oud!

  Sta wel als orgaandonor geregistreerd, na mijn dood mogen ze alles gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben jaren bloeddonor geweest en vond het ineens wel welletjes. Ik ben orgaandonor. Omdat ik alleenstaande moeder ben heb ik er bewust voor gekozen om nu niets te delen. Geen nieren en geen stamcellen. Elk mogelijk risico en ingreep vermijd ik. Ik ben nu voor 100% nodig voor mijn gezin.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn, deze oproep!! En mooi dat je niet alleen een oproep doet, maar zelf ook donor wil zijn. Stamcellen doneren kost je eigenlijk heel weinig (als je het vergelijkt met wat de ontvanger heeft meegemaakt) en levert heel veel op: het redden van een leven!! Onze dochter kreeg vorig jaar om deze tijd een stamceltransplantatie. We zijn de donor tot op de dag van vandaag heel erg dankbaar!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heftig, Marian. Gelukkig maar dat er mensen zijn die dit willen doen!!

   Verwijderen
 4. Heeel mooi initiatief, ik wilde ook inschrijven tot ik bij dit zinnetje kwam:Ik begrijp en aanvaard dat het materiaal (bloed dan wel wangslijmvlies) dat ik, in verband hiermee, toestuur aan Stichting Europdonor, eigendom wordt van Stichting Europdonor. Ik verleen mijn uitdrukkelijke toestemming voor het door Stichting Europdonor opslaan en eventueel voor onderzoeksdoeleinden gebruiken van dit materiaal .

  Dit betekent ook dat als er ooit iets gebeurt, de politie hier ook toegang verschaft kan worden, niet dat ik dit erg vind, maar het is een stukje van mij en daar hoeft van mij niet mee geëxperimenteerd te worden. Ik wil graag mijn privacy nog wel behouden ;)

  In ieder geval wel super dat jij er aan mee doet. En misschien dat ik dit stukje wel verkeerd begrijp kan ook nog natuurlijk. Jou stuk heeft me toch aan het denken gezet om toch als gewoon donor van organen geregistreerd toch te komen te staan.

  Dank je wel

  Maartje Blogt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er wordt niet door de politie mee geëxperimenteerd hoor ;) Het is alleen voor interne experimenten om bijvoorbeeld de matching tussen donor en ziek persoon nog beter of sneller te maken.... Ze mogen niet zomaar je gegevens aan derde partijen geven.

   Verwijderen
  2. dat is een stuk duidelijker dank je wel

   Verwijderen
 5. Na mijn overlijden mogen alle nog bruikbare 'wisselstukken' gebruikt worden om een ander zijn leven te redden of om het wat menselijker te maken. 'Levende' donor ben ik niet aangezien ik teveel insta voor de zorg van mijn moeder, schoonmama help, inval als oppas voor de kleinkinderen. Ik wil die mensen niet in de steek laten indien ik zou opgeroepen worden als 'levende' donor. Ik zou wel niet twijfelen om, indien ik als donor zou passen om mijn man,onze kinderen of kleinkinderen te helpen, een nier, stamcellen af te staan.
  Bloed geven mag ik niet aangezien het rode kruis daarvoor bepaalde normen hanteert en ik veel te weinig weeg om te bloedgever te zijn.
  liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed idee maar ik zie dat ik helaas over drie maanden te oud ben anders had ik het wel overwogen. Ik geef wel bloed dus toch iets in ieder geval.

  Ik vermoed ook dat ze met dat "onderzoeksdoeleinden" medisch onderzoek bedoelen en niet politieonderzoek.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben geen gewone donor, maar gek genoeg zou ik zoiets als dit misschien wel overwegen. Dan zou ik wel eerst kijken wat de risico's zijn, want daar weet ik gewoon te weinig vanaf.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben geen levende donor omdat ik medicatie slik die niet bepaald mals is. Na mijn dood mogen ze me leeg halen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je sterft dan wel in de OK op het moment dat ze hart uit je hersendode lijf halen

   Verwijderen
 9. Vorig jaar had ik een kleuter in de klas met leukemie. Gelukkig kon zijn oudere broer stamcellen afstaan. Het gaat nu aardig goed met hem. Nog wel heel vatbaar voor alle mogelijke virussen. Op dit moment hebben we waterpokken op school en dat valt bij hem erg zwaar.
  Mooi dat je dit doet. Ook al is de kans klein om een match te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben van mijn 18e tot mijn 31e bloeddonor geweest. Daarna is de eisen aangescherpt en mocht ik geen bloed meer geven omdat ikzelf bloed had ontvangen.
  Ik ben al vanaf mijn 16e stamcel donor. Ik heb een goede vriend verloren aan leukemie. In al die jaren 3 keer opgeroepen om te kijken of ik de juiste match was voor iemand. Helaas was ik iedere keer net niet de goede.
  Ik heb ook al sinds mijn 16e een donor verklaring bij me.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bloeddonor kan niet meer, wegens bloed ontvangen en immer laag ijzer. Navelstrengbloed doneren? Daarin zitten toch ook stamcellen? Ik had begrepen dat het juist zo heel belangrijk is dat dat bij de baby terecht komt. Daarom moet je ook de navelstreng laten uitkloppen. En daarom is ook het bloed van een baby dun, zodat die stamcellen door het hele lijfje kunnen. (zoiets. beetje kok wel horen fluiten maar weet niet waar de lepel hangt enzo).
  Na mijn dood doen ze maar hoor, verder. En dat van die stamcellen ga ik eens kijken of het hier ook is. Ik wist het nog niet, dus fijn dat je er aandacht aan besteedt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. lees ik net dit:
   http://www.denieuwebaby.nl/2014/12/wachten-met-doorknippen-navelstreng.html

   Verwijderen
  2. Ik heb er ook geen kaas van gegeten. Heb inmiddels op internet gezocht en ik kwam dus nergens tegen hoe dat navelstrengbloed precies verkregen wordt. Maar als ik het zo lees dan denk ik: laat maar zitten!

   (Overigens weet ik eigenlijk niet eens of ze de navelstreng bij Tobias hebben laten uitkloppen. Sander heeft hem op een gegeven moment doorgeknipt, maar ik was op dat moment veel te veel in de betovering van Tobias dus heb er weinig van meegekregen eigenlijk ;) )

   Verwijderen
 12. Ik ben orgaandonor, nou ja na mijn dood dan. Dan mogen ze alles hebben. Voor de rest heb ik teveel op ziekenhuis gebied meegemaakt om levende donor te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat super stoer en goed dat je dit doet! Ik denk er ook al heel lang over na en wil mijzelf zeker opgeven als stamceldonor. Ik moet me er eigenlijk een keer goed in verdiepen, want ik wil eventueel meer doneren. Ik heb me wel opgegeven dat ze alles mogen hebben als ik dood ben. Mijn man weet dit ook. Ik vind donor zijn erg belangrijk, want ik kan iemands leven redden en daarmee heel veel mensen gelukkig maken.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)