dinsdag 17 februari 2015

Wasbaar maandverband: mijn ervaring

Afgelopen dagen heb ik voor het eerst wasbaar maandverband uitgeprobeerd. Ik was er best nerveus over, maar nu ik het eenmaal heb gedaan ben ik eigenlijk direct helemaal om en ook erg enthousiast.

Ik had een aantal redenen waarom ik overstapte op wasbaar maandverband:
 1. Sinds de bevalling raakt mijn huid snel geïrriteerd van "normaal" maandverband en tampons. Ik heb al diverse merken geprobeerd, maar elk merk brengt huid-irritatie met zich mee.
 2. Het is beter voor het milieu - minder afval, minder plastic. En een paar keer een maandverband door de was heen draaien zorgt er niet voor dat ik meer stroom of water verbruik.
 3. Het is op lange termijn goedkoper.
Bij Review Eerst zag ik een schemaatje waarin de kosten van wasbaar maandverband ten opzichte van gewoon maandverband staan verwerkt, maar eerlijk gezegd vond ik dit schemaatje nogal een vertekend beeld geven van de kosten van wasbaar maandverband. Je hebt er namelijk echt geen 20 nodig, tenzij je maar eens per week een was draait.

Zelf heb ik er nu 3 van het merk Charlie Banana en deze maand lukte het me prima om daarmee uit te komen.  Na gebruik spoel ik ze af en gaan ze direct de was in. Waarschijnlijk koop ik er voor volgende maand nog wel 3 extra bij, om dan net iets meer speelruimte te hebben, maar opzich is het met 3 ook wel redelijk te doen (Ik heb wel de was van de hele week opgespaard, zodat ik geen halve wastrommels hoefde te draaien puur en alleen vanwege het maandverband. De tweede helft van de maandelijkse periode was het wel wat meer gepuzzel.) Met 6 maandverbanden komt de vergelijking opeens heel anders uit:

Prijs per stukNodig per cyclus1 maand1 jaar5 jaar10 jaar
AH ultra normaal€ 0,0816€ 1,28€ 16,64€ 83,20€ 166,40
OB tampons€ 0,1116€ 1,76€ 22,88€ 114,40€ 228,80
Wasbaar maandverband€ 7,006€ 42,00€ 42,00€ 42,00€ 42,00

Nog wat dingen die ik mezelf afvroeg en waar ik nu antwoord op heb:

Is het niet vies? Nee, het is niet vies. Sterker nog: wasbaar voelt veel prettiger aan dan wegwerp maandverband. Als ik wegwerp gebruik wil ik het liefst drie keer per dag onder de douche omdat ik me zo broeierig voel, maar daar had ik nu dus geen last van!

Is het veel werk? Wel iets meer dan wegwerp-maandverband, maar absoluut niet rampzalig veel werk! Even het verbandje uitspoelen, eventueel direct in de wasmachine mikken of anders in een emmertje met biotex is weinig moeite, denk ik....

Is het lastig om buiten de deur te gebruiken? Deze maand in elk geval niet! Ik kon prima een paar uur de deur ermee uit. Ik heb me deze maand alleen nog niet buiten de deur hoeven te verschonen, maar ook dit hoeft geen probleem te zijn met de bijgeleverde wetbag.


Kortom: ik ben helemaal om en ga in de komende 10 jaar veel geld besparen dankzij deze wasbare maandverbanden én help daarnaast ook nog het milieu :D JEEEJ!!

* 5 dingen die je (niet) wilt weten over wasbaar maandverband *

28 opmerkingen:

 1. Mij lijkt 3 wel erg weinig hoor, Ik heb er toch minstens 3-4 nodig per dag (zeker de eerste 2-3 dagen). Maar dan zou ik dus al niet meer uitkomen op de 2e dag. Of absorbeert het ook een stuk beter? Hoeveel uur kan je zo'n maandverbandje gebruiken zonder te lekken?
  Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze absorberen echt heel erg goed inderdaad! (Ik ben ook vrij zwaar ongesteld de eerste dagen, dus ik had al expres nachtverband besteld!) Zelfs 's nachts, toen ik hem 10 uur in heb gehad, was ik niet doorgelekt.

   Maar ik doe ze ook in de droger, dat scheelt natuurlijk ook!

   Verwijderen
  2. Grappig, dat je ze zo goed vindt opnemen. Bij mij liep het na een kwartier langs mijn benen naar beneden.. Na een uur heb ik gewoon weer mijn superplistampon ingedaan. Wat een smeertroep, vier broeken bij de was, twee keer de wc schoongemaakt wegens het liep langs de pot naar beneden.. Wasbaar maandverbruik is in mijn geval beslist slechter dan tampons. Ik zou vier dagen lang elk kwartier warm water staan pakken, mezelf wassen, de ruimte waar ik me verschoon schoonmaken, volcontinue de wasmachine aan, de droger aan. Het klonk best goed, maar voor mij is de praktijk onmogelijk.

   Petra

   Verwijderen
  3. Heb je ze nog en wil je ze verkopen?
   ipie@live.nl

   Verwijderen
  4. getsie getsie getsie!!! sommige dingen moet je toch echt niet tweedehands willen aanschaffen@!#$
   hier ligt mijn grens: trek effe je portemonnee zeg voor een nieuw wasbaar maandverbandje dat blijkbaar 10 jaar meegaat.

   Verwijderen
  5. Het zou ook niet mijn idee zijn, tweedehands wasbaar maandverband, maar aan de andere kant: waarom niet?! Wasbare luiers worden toch ook doorverkocht?? :)

   Verwijderen
  6. Ik heb ze niet langer. En die dingen durfde ik ook werkelijk waar niet door te verkopen. Ik heb zé uitgewassen met het idee ze als inlegkruisje te dragen. En heb nadat ik ze uit de wasmachine plukte de kliko een goede beurt gegeven. Ik heb ze daarna in de kliko laten vallen.
   Petra

   Verwijderen
  7. Wat een onzin! Het is toch gewassen? Er zijn toch ook zat wasbare luiers tweedehands te koop?

   Verwijderen
 2. Mij lijkt 6 wel erg weinig. Volgens mij wordt ook afgeraden om ze in de droger te doen. Gaan ze veel minder lang mee.
  Ik heb er zelf 16.
  9 inlegkruisjes, 4 normale en 3 nacht. Ik vind het zelf wel prettig om vaak genoeg te kunnen wisselen op een dag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tsja, hier werkt het prima met 3, dus 6 lijkt me voor mijn situatie in elk geval voldoende :)

   Verwijderen
 3. mijn ervaring is dat (goed) uitspoelen en drogen op de radator ook heel rap gaat, en daarmee kan ik om 1 wasje heenwerken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als ik jonger was zou ik het zeker gaan proberen net als jij Daantje,. wat fijn dat het zo goed bevalt.

  Voor mij heeft het nog weinig zin,. Ik ben nu 47 en donder langzaam de overgang in. Als ik nu ongesteld ben moet ik me soms 2 keer per uur verschonen, echt verschrikkelijk vind ik dat. Op het toppunt (dat is dan 1 dag) kan ik niet naar buiten, ik kan dan beter op de wc gaan zitten zeg ik wel eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het lijkt mij heel ander, veel prettiger materiaal dan in de jaren 60! Leuk dat het kostenplaatje zo gunstig is! Je berekening klopt niet helemaal. Het wassen en drogen in de droger kost wel geld voor wasmiddel, stroom en water. Ook is het nog maar de vraag of ze 10 jaar mee gaan of al snel aan vervanging toe zijn.
  Maar als ik nog maandverband nodig zou hebben, dan zou ik het gaan proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, natuurlijk. Maar die was had ik ook moeten draaien als er geen maandverband meedraait, dus die kosten zijn enorm verwaarloosbaar. Dat maandverband neemt misschien 1% meer ruimte in de was in ;) Dus zal ik 1 per 100 keer een extra wasje moeten draaien... Echt verwaarloosbaar ;)

   Verwijderen
 6. Mijn gyneacologe raadt aan om wegwerp- en wasbaar maandverband altijd om de 4 uur te vervangen. Zogauw menstruatiebloed het lichaam verlaat en aan zuurstof wordt blootgesteld omtwikkelem zich allerlei bacterieen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O echt? :) Grappig, want zelfs Libresse zegt dat maandverband niet zo vaak hoeft te worden verschoond op de lichtere dagen.... Je zou denken dat die toch juist er baat bij hebben om te zeggen dat je zo vaak mogelijk moet verschonen!! Maar ik moet zeggen: bij gewoon maandverband verschoon ik het ook veel vaker, want dat ga je echt ruiken. Maar dit ademt veel meer en daardoor geen geurtjes en (neem ik aan?) dus ook minder bacterieën :)

   Verwijderen
  2. Vandaar dat ik (na een poos uitproberen) zo blij met de mooncup. Daar komt geen zuurstof aan te pas en is alles volledig geurloos. Nooit broeierig meer en zelfs afdoende voor de hele sterke bloedingen. Met voordeel van geen afval en uiteindelijk goedkoper.

   Verwijderen
 7. ....zelfs in de nacht zou dat het beste zijn 😳 maar daar staat zij ook niet voor op!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook niet hoor ;) Gewoon lekker slapen 's nachts. Ik ga er geen wekkertje voor zetten :D

   Verwijderen
 8. kan me ook niet echt voorstellen dat je met 5 dagen menstrueren genoeg hebt aan 3 maandverbandjes? was je dan elke dag die 5 dagen ? of hoe moet ik het zien? of kan je ze hergebruiken na alleen uitspoelen en drogen ?
  ik heb nu een mirena spiraal en wordt al heerlijk ruim 2 jr niet ongesteld. (helaas wel de hormonen.. dus maandelijks puisjtes, vreetbuien en nog erger, de hormonale buien.... en juist door geen menstruatie is t elke maand een beetje verrassing wanneer precies.. vind het makkelijker om menstruatie bij te houden in agenda of app dan buien.... :p)

  maar super dat je het fijn vindt! handige besparing idd! en super dat je aan 3 genoeg hebt toch ;) ongeacht dat wij het weinig vinden, het gaat erom wat je zelf nodig hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is ook weinig en je hebt wel haast een dagtaak aan het wassen :P Maar ik had er van tevoren rekening mee gehouden en alle was opgespaard, dus ik had iets van 6 of 7 wasjes gedraaid dit weekend.

   Ik heb dan wel weer het geluk dat ik maar 4 dagen vloei, dus dat scheelt wel weer. :)

   Misschien zou je de dag dat je buien over zijn als eerste dag van je periode kunnen aanhouden? :) Bij mij zijn de buien altijd als sneeuw voor de zon verdwenen zodra ik bloed heb gezien ;) zeg ik altijd.

   Verwijderen
  2. zo duidelijk zijn ze bij mij helaas niet.. ze komen en gaan wat geleidelijker helaas

   Verwijderen
 9. Ik heb vorige week de Meluna menstruatiecup besteld.
  Nu is het afwachten tot ik hem mag testen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bedankt dat je dit wilde delen! Ik denk dat ik ze toch maar ga bestellen.. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi, ik gebruik nu sinds ongeveer een jaar wasbaar maandverbAnd in combinatie met een menstruatie cup. Wat ben ik blij met deze aanschaf! Overdag gebruik ik de cup samen met de wabare inlegkruisjes. Daar heb ik er 9 van. s Nachts gebruik ik het nachtmaandverbAnd (3 van) en dan heb ik ook nog 3 normale maandverbanden. Het scheelt enorm veel afval eon draagt prettig. Met name de cup is geweldig, omdat je die op de wc kunt leegmaken en weer in kunt doen. Je hoeft dan dus niets meer uit je tas te halen voordat je naar de wc gaat en je hoeft dus ook niet van te voren te na te denken hoeveel tampons je mee moet nemen ergens naar toe. Ook ik had af en toe het gevoel dat ik de hele dag op de wc kon blijven zitten. Maar sinds ik regelmatig sport is de menstruatie minder heftig geworden, hopelijk blijft dat zo. Bovendien kan een cup meer opnemen, dus dat scheelt ook weer.... Desirée

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk dat je het hebt geprobeerd! Ik gebruik nu iets meer dan een jaar wasbaar maandverband. Ik heb van de Groene Vrouw een testpakketje gehad (alleen op zicht!) en toen gekozen voor Imse Vimse. Die zijn het grootst van alle merken, en aangezien ik van wegwerp ook altijd de grootste kocht... Ze bevallen ontzettend goed. Ik heb er in totaal 21, verdeeld over drie maten. En die was ik na afloop van de periode allemaal in één keer mee met de witte was (60 graden) met speciaal wasmiddel (Neutral, tegen jeuk) en geen wasverzachter (ook tegen jeuk en omdat wasverzachter slecht is voor het absorptievermogen). Ik heb geen droger maar daar zouden ze ook niet in mogen werd mij door de Groene Vrouw verteld! Daarvan gaat het absorptievermogen sterk achteruit. Dus dat als tip voor jou :-) Ben van plan het onderwerp op mijn blog ook wel een keer te noemen. Want het is echt een enorme afvalbesparing elke maand weer!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik ben ook een grote fan van wasbaar maandverband. op dit moment heb ik 10 nachtverbanden en 10 normale verbanden. maar de eerste 3 dagen heb ik echt zowel in de nacht als overdag nacht verbanden nodig die ik om de 3 uur moet vervangen anders lek ik door. met wegwerp had ik dit ook. ik ben nog jong dus haal ik de kosten er makkelijk uit de komende jaren

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)