woensdag 13 mei 2015

Hoe ziet onze eerste dag sapvasten eruit?

Morgen is het zo ver en gaan we beginnen met sapvasten. Ik merk dat het me de hele dag bezighoudt en dat ik er tegelijk heel erg naar uitkijk, maar ook een beetje tegenop kijk. Ik ben hoe dan ook erg benieuwd hoe het ons zal bevallen.

Voor de geïnteresseerden zal ik iets meer vertellen over ons plan. (Overigens heb ik ook een nieuw blogje waar ik af en toe sap-recepten op wil gaan posten! Ook omdat ik me kan voorstellen dat jullie er aardig gestoord van worden als ik elke dag over sap ga schrijven!!)



Sander heeft inmiddels alweer 5 weken geleden de documentaire fat, sick and nearly dead gekeken. Deze documentaire gaat over een man die een ongezonde levensstijl had. Hierdoor was hij te dik, hij had last van chronische netelroos en door zijn overgewicht had hij ook een slechte conditie en liep hij een vergroot risico op hartfalen en andere dodelijke aandoeningen. Bij wijze van een experiment besloot de man om 60 dagen alleen maar sap te drinken en mensen te informeren over zijn vorderingen.

60 dagen later zat Joe, de documentairemaker, een stuk lekkerder in zijn vel en hoefde beduidend minder medicatie te slikken tegen de netelroos!! Dit heeft Sander overtuigd om het ook te proberen. Hij voelde zich de laatste tijd namelijk ook niet optimaal, had veel last van eczeem en was erg moe. Wel heeft hij het was rustiger aan gedaan; niet helemaal overstappen op sap, maar één maaltijd vervangen voor sap en verder vooral veel extra groentes eten.



Het resultaat mag er zijn: het eczeem is verminderd, Sander voelt zich energieker en is inmiddels alweer 6 kilo afgevallen!! Dit heeft mij weer geïnspireerd om óók wat vaker een sapje te drinken. Maar bij mij is er wel wat meer nodig om me in het gezonde gareel te krijgen. Ik heb een enorme hang naar zoet, zoals jullie wel weten. En suiker laten staan is iets dat me niet makkelijk afgaat. Ik vind altijd wel een manier om te smokkelen. Dus ga ik komende dagen dus sapvasten. Dit is bedoelt als reboot. Na drie dagen is je lichaam redelijk gewend aan het feit dat er minder zoetigheid en vettigheid binnenkomt en hopelijk lukt het me dan om een gezondere levensstijl aan te houden.

Ok, sorry, dit is een iets langer verhaal geworden dan ik van plan was, want ik wilde ook nog even vertellen wat we morgen dus gaan drinken. We gebruiken het 3 daagse programma van Reboot with Joe en morgen ziet er zo uit:


  • Voor het ontbijt een glas heet water met gember
  • Als ontbijt een sapje met zoete aardappel, peer, appel, blauwe bessen en kaneel
  • Als tussendoortje 500 ml kokoswater
  • Als lunch een sapje met appel, komkommer en andijvie
  • Als tussendoortje een sapje met ananas, gele paprika, citroen en gember
  • Als diner een sapje met appel, citroen, komkommer, bleekselderij en spinazie
  • Als avondsnack een sapje met druiven, blauwe bessen en munt
Tussendoor mag je ook zoveel water en kruiden thee als je maar wilt. 

39 opmerkingen:

  1. Hou je er wel rekening mee dat je je heel erg beroerd kunt gaan voelen? Niet alleen door het afkicken van suiker maar ook door de sapjes én het hete gemberwater. Dit is een vrij heftige detox zo bij elkaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou, beroerd had ik niet echt rekening mee gehouden, eerlijk gezegd... Maar wel dat het heel zwaar zal worden. Vandaar dat we het ook doen op een moment dat Sander vrij is, zodat we elkaar kunnen steunen en de verzorging van Tobias samen kunnen doen :)

      Verwijderen
    2. Ja, je kunt echt behoorlijk ziek worden. Of hoofdpijn krijgen, of iemand willen slaan ;-). Ik krijg zelf altijd verschrikkelijke jeuk over mijn hele lijf van heet water met gember, echt bizar.
      Het ligt aan de mate van 'vervuiling' van je lijf hoe je reageert en het kan natuurlijk per persoon verschillen. maar hou vooral voor ogen dat als je je heel slecht voelt, dat juist een goed teken is, omdat alle afvalstoffen dan vrij komen en je lichaam verlaten!
      In ieder geval heel veel sterkte, ben benieuwd hoe het bevalt en of het iets oplevert.
      Je kunt ook als je je echt te slap voelt worden bouillon erbij drinken, liefst zelf getrokken.

      Verwijderen
    3. Bedankt voor de tip! We houden veel (groente)pulp over dus die kunnen we zeker wel gebruiken om bouillion van te trekken.

      Ik ben benieuwd hoe vervuild ik ben, ik las dat het vooral op je lever werkt? In elk geval eten wij vegetarisch en weinig tot geen alcohol dus misschien valt het dan mee.... Hoop ik ;)

      Verwijderen
    4. Ja je kan erg best veel last van hebben de eerste dagen, hoofdpijn, moe, loden benen kan allemaal en verandering van spijsvertering. Maaaaar na een paar dagen gaat het echt beter en krijg je nieuwe energie. Pas vooral op met fruit, daardoor wordt je zoetbehoefte en bloedsuikerwaardes weer meer uit balans,ook dat gaat over als je er niet aantoegeeft. Succes

      Verwijderen
  2. Amai, zwaar crashen noem ik dat. Zelf verlang ik te zeer naar warm voedsel om dit aan te kunnen.
    Ik wens jullie veel succes toe, benieuwd naar het resultaat. Die smokkelmomenten zeker delen, dan voelen we ons ook weer even normaal ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We doen het maar 3 dagen hoor ;) Langer vind ik zelf ook niet verantwoord, want dan wordt het inderdaad een soort crash-dieet.

      Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit soort onbeschofte reacties zit ik niet op te wachten, Elisabeth. Je mag best een andere mening hebben dan wij, maar misschien kun je die iets normaler verwoorden ipv direct dingen onzin te gaan noemen.

      Verwijderen
    2. Maar, dat is het nu toch juist? Daantje schreef dat in ieder geval Sander zich niet optimaal voelde. Ik kan mij voorstellen dat (slechte) voeding daar mede debet aan is.
      Ik vind dit geen slechte manier om 'te refreshen'. Sommige eetgewoontes, die niet zo geweldig zijn, sluipen er in. Wanneer je dan 3 dagen even iets heel anders doet, dan kan dat net dat zetje zijn om daarna je normale dieet ook weer even onder de loep te nemen. En als dat alles tot gevolg heeft dat je wat overtollige kilo's kwijt raakt en je je gewoon fitter voelt, dan is dat toch geen onzin?

      Verwijderen
    3. Oh, tegelijk gepost zie ik! Mijn reactie was naar Elisabeth toe bedoeld :)

      Verwijderen
    4. Voor mijn gevoel ben ik zeker niet onbeschoft want ik heb genoeg opvoeding gehad om dat niet te zijn ! Ik heb gewoon netjes verteld wat ik denk .Waarom niet gewoon de gezonde manier oppakken want ik weet zelf uit ervaring dat dat het beste werkt !! maar dat mag ik dan niet zeggen ?? sorry hoor maar je bent wel heetgebakerd blijkbaar !

      Verwijderen
    5. Op MIJN blog bepaal IK wat ik onbeschoft vind en ik vind het onbeschoft als je ergens voor de eerste keer reageert om dan direct de blog-eigenaar te vertellen dat ze onzinnig bezig is. Dat is hetzelfde als wanneer je voor het eerst bij iemand thuiskomt en dan direct gaat lopen vertellen hoe die persoon zijn huis in moet gaan richten. Als je mijn blogposts onzin vindt dan lees je ze niet. Dat vind ik helemaal prima. Maar ik laat me niet beledigen op mijn eigen blog.

      Verwijderen
    6. Goed zo!!!

      Heel veel succes met de sapjes, ik moet er niet aan denken :)

      Verwijderen
    7. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
  4. Ik heb de reactie van Elisabeth niet gelezen maar ik vind jouw reactie wat over the top hoor.


    Linda


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien wel. Ik ben allergisch voor het woord onzin, daar word ik echt héél erg boos van. Ik heb dat woord té vaak gehoord en pik dat niet meer.

      Verwijderen
    2. Maar waarom laat je reactie niet gewoon staan en zeg je dan wat je niet aanstaat. Dit komt een beetje dictatoriaal en jufferig over.
      Linda

      Verwijderen
    3. Een poosje geleden heb ik gezegd dat ik reacties die me niet aanstaan verwijder. Eigenlijk had ik mijn blog ook zo staan dat ik reacties modereerde, maar toen ik op vakantie was heb ik dat uitgezet en ben het weer vergeten aan te zetten. Bedankt voor de reminder ;)

      Verwijderen
    4. Ag Daantje... Erger je niet, verwonder je slechts! Zonde van je tijd en energie om op negatieve reageerders te reageren. :)

      Verwijderen
  5. Het klinkt mij in de oren als het zoveelste dieet, maar goed ik heb makkelijk praten, want niet zo'n erge behoefte aan zoet. Ik vind het wel dapper hoor! Veel succes voor jullie beiden, en ik blijf wel even uit de buurt van Rotterdam en omstreken ;-) Hihi, en je kan toch best de receptjes op dit blog zetten, is toch jouw blog??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihi, ik ben van plan om zoveel mogelijk in en rondom het huis te blijven, dus je kunt Rotterdam met een gerust hart bezoeken hoor ;) Ik zal hooguit morgen even naar de markt gaan voor nieuwe groentes en fruit, want het is wel een dure bezigheid. :P

      En het is inderdaad een dieet, maar hopelijk wel eentje die we vol gaan houden :)

      Verwijderen
  6. Ik heb een tip op facebook gelezen om de groentepulp in een muffin te verwerken. Even googlen denk ik.
    Sterkte, groetjes, Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een dieet om alleen af te vallen, is per definitie niet vol te houden. Het kan een goede start zijn, maar daarna zul je je eetgewoontes drastisch moeten aanpakken. En wil je dat? Niet om je nu alvast te ontmoedigen hoor, ik vind het juist heel goed dat je het probeert. Maar daarna komt het lastigste pas. Het moet een uitdaging blijven. Maar aflossen kunnen jullie ook, misschien helpt het als je het op dezelfde manier gaat bekijken. Want niet alleen je financiele situatie moet op pijl blijven, ook je lichaam. Zo, dat was de peptalk voor vandaag ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wil het wel.... Maar soms wil ik ook een chocoladereep * bloos * Maar hopelijk is die behoefte straks een stukje minder.... Het helpt trouwens ook dat de C1000 weg is, dat scheelt al de helft van mijn chocoladeconsumptie

      Verwijderen
    2. Misschien, als je behoefte naar suiker voor een groot deel weg is, lukt het je zo meteen om over te stappen op pure chocolade. Kun je toch af en toe een stukje eten. En ja, als de verleiding weg is, dat helpt zeker. Nu maar hopen dat er gern nieuwe supermarkt in dat pand komt ;-)

      Verwijderen
    3. WIl je op dat moment een chocolade reep, even lekker wat zoets, of heb je honger? Maw: kun je ook 1 stukje chocola heerlijk in je mond laten smelten en daarvan goddelijk genieten. Of zou een goede boterham met beleg helpen? Of zoek je buikvulling, die je met een groot glas thee/water ook kunt krijgen?
      Zijn zaken die je na het sapvasten eens kunt uitproberen, misschien?
      Want die behoefte is gewoon erg lastig, gewoon negeren is meestal niet te doen. Maar meebewegen met het gevoel, zonder dat t helemaal zn zin/calorien krijgt kan vaak wel. En kan de start zijn van een nieuwe gewoonte uiteindelijk, 1 die bij jou past.

      Verwijderen
    4. Ik vind het heel erg lastig om te bepalen wat het precies is, KruidigMeisje... Ik vind het nu eigenlijk verbazend dat ik me zo goed voel. Ik had verwacht dat ik echt zwaar beroerd zou worden zonder mijn snoep en suiker, maar dat gebeurt dus niet. Ik heb wel honger, maar alleen in mijn maag. Terwijl ik in het verleden toch ook regelmatig heb gehad dat ik echt trillerig werd of zelfs duizelig.... Waar kwam dat dan vandaan?!! Het zet me wel aan het denken allemaal...

      Verwijderen
  8. Respect voor jullie beiden! Ik weet hoe zwaar detox is (en hoe beroerd je je in het begin kunt voelen) maar ook hoe goed het is om te ontslakken. Niet te veel van jezelf eisen de komende dagen en ik weet zeker dat je na de detox helemaal geweldig voelt. Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. oh my! dapper hoor... ik grijp al naar de cola met chippies bij de gedachte alleen al ;)
    Wat ik me afvraag, moet het allemaal geperst/gepureerd? Kun je niet gewoon alles eten wat op je lijstje staat voor die maaltijd, maar dan mét kauwen?
    Succes in ieder geval!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Opzich wel, maar dan is het vaak lastiger om zulke hoeveelheden naar binnen te werken ;) En volgens de theorie, maar ik weet niet of dat klopt, zou je de vitamines in sap beter op kunnen nemen. maar ik weet niet of dat klopt..

      Verwijderen
    2. Ik mik allerlei spul in de blender. In grove blokken die kleiner zijn naarmate de groente harder is. Ik giet er vaak koude groene thee bij.. Moet wel toegeven dat ik een dure blender heb die hier specifiek geschikt voor is.
      Ik drink het eten dus. Maar mijn warme maaltijd, die blijft gewoon, die kan ik enkel missen tijdens een volledig vasten. Dan drink ik water en kruidenthee.
      Sterkte de komende dagen. Een detox kan heftig zijn.
      Petra

      Verwijderen
  10. Jij liever dan ik. Zou t echt geen 3 dagen volhouden.
    Veel succes in ieder geval!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb het lang geleden 7 dagen volgehouden, moeilijk!!!
    Aan het eind van de 7e dag hield ik het niet meer en ben ik gaan rennen naar de snackbar en heb daar een patatje met dubbel mayonaise gehaald, twas heerlijk en heb er ook geen last van gehad;-]].
    Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb het een tijd geleden ook gedaan, geloof dat ik het een dag of 7 heb volgehouden, ook na het zien van deze documentaire.
    De eerste dagen heel erge hoofdpijn en stemmingswisselingen. Was wel een aantal kilo's kwijt, die er overigens heel snel weer aanzaten na het weer terug naar normaal. Nu doe ik het net zoals jou Sander, meestal als vervanging van een maaltijd of tussendoortje. Veel succes

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik neem mijn petje af voor jullie!!
    Ik moet er niet aan denken. Als ik Sanders glas zie staan op die foto, brrr. Die kleur! Nee niets voor mij. Misschien is de smaak wel lekker, maar ik kauw wel erg graag op mijn eten.
    Het is wel fijn dat jullie het samen doen. Alleen is denk ik wel erg moeilijk.
    Succes ermee!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihi, dat is juist een van onze favoriete sapjes met sinaasappel en spinazie!! :D

      Verwijderen
  14. Wat lijkt me dit moeilijk om te doen! Ik hou enorm van groente en fruit, maar ik heb toch iets nodig om op te bijten denk ik, haha!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik denk persoonlijk dat het beter is om ook de vezels te eten dus bv in de vorm van een smoothie. Onze voeding is al zo vezelarm geworden dat ik het zonde vind om ze dan maar weg te doen. Tenzij je er weer wat mee bakt ofzo. ;)

    Op zich wel een goed streven stil te staan bij wat je eet. Ik was vanmorgen in de supermarkt en als ik dan zie wat sommigen kopen is dat een recept voor een vroege dood.... Maar oke, iedereen leeft zoals hij/zij goed vind en gelukkig kunnen we allemaal zelf kiezen hoe we het doen. :)

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)