woensdag 27 mei 2015

Tegen verspilling: Wonky appels!

Gisteravond viel mijn oog bij de Albert Heijn opeens op een nieuwe "soort" appels: Wonky's! Na bestudering van de zak bleek het te gaan om appels die vanwege de vorm normaal gesproken niet verkocht worden, maar die de AH nu dus wél verkoopt om voedselverspilling tegen te gaan. Op de zak staan recepten voor appelmoes, appelsap en appeltaart, maar je kunt ze ook gewoon uit het vuistje eten!

Goed initiatief, vind ik!! Op deze manier ga je voedselverspilling tegen, boeren krijgen een betere prijs dan wanneer ze het verkopen aan de appelsap-industrie én als consument heb je een lekker, redelijk goedkoop appeltje. Ze kosten €1 per kilo en daar heb je dan (in dit geval) 6 appels voor. Het zijn trouwens gewoon Elstar appels!

Ik ben in elk geval wel blij met deze ontdekking, want sinds de komst van de sap-machine vliegt het fruit er hier doorheen! Dus als we het iets goedkoper kunnen krijgen is dat altijd mooi meegenomen :)

Kende jij de wonky appels al??

17 opmerkingen:

 1. Bij een aantal AH's verkopen ze ook een pakket met afgekeurd groente en fruit erin. Helaas bij ons niet maar als dat goed gaat lopen komt het vast wel overal lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had er inderdaad over gelezen in de Allerhande! Ze heten buitenbeentjes. Wij hebben ernaar gevraagd bij onze albert heijn en toen vertelden ze dat ze het wel hadden verkocht, maar dat er eigenlijk toch te weinig vraag naar was bij onze vestiging. Nu kunnen we het dus alleen nog online bestellen helaas

   Verwijderen
  2. Oh jammer hoor! Ik begrijp echt niet dat mensen dat niet kopen.

   Verwijderen
  3. Ik ook niet!! Maar wij gaan binnenkort weer eens online bestellen (verjaardag die eraan komt, dus veel sjouw-boodschappen!) en dan bestel ik er een pakket buitenbeentjes bij. Ook handig ivm het sap maken :)

   Verwijderen
 2. Ik kende het nog niet maar het is een geweldig initiatief. Niks mis met fruit dat er niet 'perfect' uitziet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volgens mij verkopen ze die buitenbeentjes met name bij de grote XL vestigingen van de AH. Vind het ook jammer dat ze niet verkocht worden bij de kleine AH bij mij in de buurt, is goed tegen verspilling en voor de portemonnee.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij de Lidl is het fruit zeer goed en erg goedkoop, en wat dacht je van het einde van dr markt? De AH is toch nog altijd de duurste die er is hoor

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoe minder verspilling hoe beter !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh, goed zeg! Ik ga snel eens kijken bij onze Appie!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik had er al eens van gehoord, maar heb ze nog niet gezien bij de ah. Ik vind de prijs van €1 per kilo niet eens heel goedkoop, bij andere winkels koop je daar "gewone" appels voor, dus ik weet niet of ik ze zo snel zou meenemen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was ook het eerste wat ik dacht.

   Verwijderen
 8. Ik heb ze idd ook ontdekt een tijdje geleden. Ik dacht eerst dat ze extra zoet gekweekt waren of zo, omdat ik de naam associeerde met Willy Wonka :) Maar dat is dus helemaal niet zo. Zijn gewoon prima appels, goed voor je portemonnee en goed tegen verspilling.
  Sommige andere reacties doen me trouwens wel weer twijfelen aan mn besluit om voor 1 supermarkt te kiezen. Nog eens over nadenken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Kende het nog niet, maar goed initiatief!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. jammer dat je er geen foto van hebt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Naar verhouding is een "buitenbeentje" pakket toch aan de prijzige kant (4.95) en niet alles wat erin zit gebruikt iedereen wekelijks. Beter zou het zijn als "buitenbeentjes" per soort verkocht zouden worden en dan b.v los vanuit een krat/kist.De consument kan dan zelf kiezen waar hij/zij voor gaat, recht of krom. Loont het voor de consument om een stuk minder te betalen voor "buitenbeentjes" dan wordt het nog wél wát met ze! Overigens hier liepen de paketten óók vóór geen meter en is men er allang weer mee gestopt.

  Gr. Veronique.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Deze 'buitenbeentjes' moeten eigenlijk standaard naast de 'gewone' appels staan, dus voor mij hoeft AH niet weer zo'n commerciële circus ervan te maken.
  Hou de prijs laag, dan komen de klanten vanzelf. Nu wordt er weer een dure verkoopstrategie uitgestippeld, waardoor de prijs voor zulke producten hoog blijft.
  Voor buitenbeentjes steun ik toch liever de groenteboer zelf dan AH (klinkt wat zuur, maar het gemak waarmee iedereen AH als dé leverancier van verse producten ziet, staat mij een beetje tegen).

  Eline

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Goh. Gisteren heb ik een zak wonky's gekocht, mdat het maar 1 euro was. Het was me eigenlijk niet eens opgevallen dat het 'rare' appels zijn, ze zien er heel gewoon uit.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...