dinsdag 2 juni 2015

4 obstakels bij het opruimen van de dreumes-kamer

Ik loop er al de hele week tegenaan te hikken: het opruimen van Tobias' kamer. Het is heel hard nodig, maar ik loop elke keer weer tegen dezelfde obstakels aan, waardoor ik halverwege afhaak of in sommige gevallen de deur maar gewoon dichttrek en het voor me uitschuif. Ik heb eens voor mezelf op een rijtje gezet waar ik tegenaan loop; wie weet heeft iemand een geweldige tip waardoor het me wel gaat lukken!

Obstakel 1: wanneer?!

Ik vind het best lastig om uit te kiezen wanneer ik Tobias' zijn kamer zal opruimen. Als hij slaapt gaat het in elk geval niet, want dan ligt hij natuurlijk zelf in die kamer. En als hij wakker is vind ik het niet ideaal, omdat ik dan liever mijn aandacht aan hem wil geven in plaats van aan het opruimen. 

Obstakel 2: Tobias zelf

Daarnaast is Tobias zelf ook een aardig obstakel tijdens het opruimen. Niet lelijk bedoelt uiteraard, maar het voelt alsof ik constant aan het dweilen ben met de kraan open. Voorbeeldje: ik ruim zijn blokken op en ga vervolgens aan iets anders beginnen. En terwijl ik met dat andere bezig ben gooit Tobias de doos met blokken weer om. Dat voelt behoorlijk nutteloos dan! Soms ben ik een uur bezig geweest met opruimen en ziet het er een kwartier later weer net zo uit als in het begin. Balen!!

Obstakel 3: ruimtegebrek of speelgoed teveel

Verder hebben we wat ruimtegebrek. Of teveel speelgoed. Het is maar hoe je het bekijkt. Tobias speelt maar met de helft van zijn speelgoed, maar ik vind het lastig om dingen weg te gooien, want hij heeft alles wel weer van iemand gehad en ik wil niemand voor het hoofd stoten door iets weg te doen. 

Obstakel 4: kinderwens of niet?!

Ik heb nog een kinderwens, maar Sander niet. Dus we zijn er nog niet uit of er een tweede kindje zal komen. Voor de zekerheid bewaar ik vanalles, maar het begint een steeds grotere uitdragerij te worden in de kantoorruimte. Helaas hebben we geen zolder om alles neer te zetten, dus ook daar geldt eigenlijk ruimtegebrek. 


Kortom: ik heb even een baalmomentje wat het opruimen betreft!! :P Straks maar weer even een poging wagen :) 

18 opmerkingen:

 1. Kortom: Sander gaat met Tobias een dag naar Plaswijck, jij ruimt op. En je kunt prima wegdoen want bijna niemand weet nog precies wat hij je gegeven heeft, en als ze het weggeven is het van jou en mag jij er over beslissen. Geef het weg, dat vinden mensen altijd fijn dat er dan nog meer kinderen blij van worden.

  En dan wordt je 2e een meisje, krijg je weer alles opnieuw. Heb je het 2 keer staan. Is ook niet nodig.

  Kinderen komen veel beter tot spelen als ze minder zooi hebben en hun fantasie moeten gebruiken en hier ook ruimte voor hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lastig van dat ruimtegebrek. Ik herken het en er zijn maar een paar oplossingen: naar een groter huis verhuizen, veel geld stoppen in organisatie/opruim systemen of veel weggooien. Ik ben nu bezig met het laatste. Heel moeilijk inderdaad, vooral voor gekregen dingen! Kan mij voorstellen dat dat wel een hobbel(tje) is waar je even overheen moet. Maar het lucht wel op als er wat weg kan. Misschien helpt het als je het niet naar de kringloop brengt, maar rechtstreeks aan iemand geeft die het heel goed kan gebruiken?

  En als Tobias maar met de helft speelt, misschien een idee om wat dingen in dozen te stoppen, waarmee hij nu niet speelt. En dan over een maandje of 3 wat speelgoed om te wisselen. Dan heeft hij 'nieuw' speelgoed. Zo komt toch alles aan bod. Maar tegelijkertijd raakt Tobias niet overwhelmed door het aanbod en heb jij (hopelijk) wat minder troep van die kamer.

  Verder is het misschien een idee om samen met Tobias op te ruimen aan het einde van de dag? Kost zeeën van tijd en gaat tergend langzaam, maar zo leert hij wel dat er ook opgeruimd moet worden. Gewoon blij en opgewekt dat opruimen, zodat hij het meer ziet als een soort spelletje.

  Kan mij in ieder geval voorstellen dat je hiermee worstelt, maar er komt uiteindelijk vast een oplossing :) Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed idee, doen we eigenlijk veel te weinig. Vaak laat ik me er een beetje door verrassen... Is het alweer 5 uur? Oei, ik moet gaan koken. Dus pak ik Tobias op en gaat hij even Nijntje kijken terwijl ik kook. Misschien voortaan maar een wekkertje zetten dat we een kwartier van tevoren samen kunnen gaan opruimen :)

   Verwijderen
 3. Ik ruim vaak op met de kinderen erbij. Ze spelen dan met een ding, en ik ruim de rest op. Afgelopen week nog de speelgoedkist uitgemest en de helft van het speelgoed ergens anders neergezet. Over 2 weken wissel ik het dan weer om. Hebben ze wat 'nieuws'. En pas ook veel weggegeven, het werd gewoon teveel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb vijf kinderen en met het ene kind kun je rustig (zelf of samen) opruimen en met het andere kind is het een drama en lukt het gewoon niet.

   Verwijderen
 4. Ik ruimde ook meestal eind van de dag met S. op.
  Zijn kamer echt een grote beurt geven deed ik meestal als hij op de peuterspeelzaal was of even bij oma of zo.
  Maar gewoon schoonmaken met een lappie en wat zuigen deed ik ook meestal gewoon met S. erbij. Je hoeft je kind toch niet continu aandacht te geven als hij wakker is, hij moet zichzelf toch ook leren vermaken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat gaat wel goed gelukkig, het zelf spelen. Maar zodra hij bijvoorbeeld merkt dat ik de boekjes aan het uitzoeken ben, dan komt ie gelijk met zo''n stralend gezcht naar me toe: o, mamma gaat voorlezen!! Echt het enthousiasme spat er dan vanaf ;) Nou, dan kan ik geen nee zeggen hoor :P

   Verwijderen
 5. Of er ooit een tweede kindje komt zal de toekomst uitwijzen, maar om daarom nu alles te bewaren is misschien minder handig ivm ruimtegebrek. Kan je niet een verdeling maken in wat je echt graag wil bewaren en waar je minder aan gehecht bent? Of wat nog helemaal gaaf / mooi is bewaar je?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh, ik kan me voorstellen dat dat niet altijd even gemakkelijk is! Maar misschien kun je het inderdaad doen als Sander een keer met Tobias weg is? En is Sander heel vast in zijn geen-kinderwens? Ik zou denk ik wel gaan schiften en dingen gaan weg doen. Met een beetje geluk wordt Tobias heel oud en zijn er heel veel jaren waarin hij dingen krijgt die nog onder 'jouw dak' vallen, dan kun je niet echt rekening gaan houden met mensen voor het hoofd stoten. Jij moet uiteindelijk in je huis wonen, de rest niet! Die tip hierboven van de helft opruimen en wisselen vind ik ook een slimme, maar dan zit je misschien nog steeds met het ruimtegebrek.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kinderen jong leren opruimen werkt echt! Ik had een tijd geleden heel wat familie met kinderen op bezoek. We waren met 6 volwassenen en 6 kinderen (waarvan eentje nog geen 6 maanden). Toen het tijd werd om op te gaan ruimen klapte de vrouw van mijn neef in haar handen en zei simpel 'tijd om op te ruimen, allemaal even iets naar de keuken brengen alsjeblieft'. Ik wist niet wat ik zag! Er ontstond meteen een 'treintje' die één voor één iets aan mij in de keuken kwamen afgeven, zelfs de op één na jongste van anderhalf deed gewoon haar nichtjes en neefjes na!
  Ze vertelde dat dit thuis heel normaal was, na het eten brengen de kinderen zelf hun bordje naar de keuken en ook bij andere klusjes helpen ze vaak. Ik vroeg nog hoe ze dat zo voor elkaar had gekregen.. Maar volgens haar gaat dat vanzelf als je gewoon op normale toon regelmatig vraagt dit of dat daar even neer te leggen of zus of zo daar even te pakken. Soort van jong geleerd is oud gedaan?

  De beste stuurlui staan aan wal, dus ik denk..
  Als je het opruimen samen doet dan geef je hem aandacht en leert hem meteen iets.
  Als de blokken uit de bak kunnen is het spelletje de blokken weer met mama in de bak doen misschien wel net zo leuk?
  Ik hoor vaak dat minder speelgoed beter is. Logisch ook, loop maar eens een winkel vol met bonbons binnen en wijs dan maar eens binnen een paar tellen de lekkerste aan...onmogelijk.
  Een kinderwens is heel persoonlijk maar naast de al geopperde mogelijkheden..ik heb 3 neven en nichten die voor een tweede of derde gingen en nummer 3 of 4 erbij cadeau kregen. Dat gebeurt dus ook (nog wel eens). En dan heb je vermoedelijk ook weinig aan de opgeslagen spullen. Daarnaast hoor ik overal om mij heen dat de spullen je zo ongeveer om de oren vliegen als je vertelt zwanger te zijn dus misschien is het wel helemaal niet zo lastig om dan aan nieuwe, ook weer hele leuke dingen te komen?

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het grappige is: als hij er zin in heeft, dan vindt hij het geweldig om de blokken weer in de bak te doen... En bij oma en opa ruimen we ook altijd op en dat weet hij. Maar thuis denk ik al snel: laat maar liggen, komt nog wel. Dat moet ik echt gaan veranderen.

   Verwijderen
 8. Inventariseren is al de helft gewonnen, nu weet je waar het "probleem" ligt. En je kan hem echt wel wat verbieden om te doen zoals de blokken weer op de grond gooien of leren dat hij dat specifieke speelgoed ook zelf weer moet opruimen. Zo leer je hem ook de consequenties van iets doen. En dan alleen het bij die blokken houden voorlopig en elke maand een ander taakje bijleren.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gewoon zo'n kast met vakken kopen van de Ikea. Heb ik hier ook. Alles is zo'n bak en terug de kast in. Hoppa, lekker opgeruimd. En af en toe de bovenste bakken omruilen met de onderste bakken en dan heeft hij weer 'nieuw' speelgoed. Het is echt een soort roulatiesysteem :-) Ideaal! Althans, wij vinden het ideaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel herkenbaar, dat vind ik hier ook zo lastig. Behalve je laatste punt dan, daar is bij ons wel duidelijkheid over ;-), maar maakt het wel lastiger om met een kleine op komst dingen weg te gooien.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Opruimen gebeurd hier vaak met de kinderen erbij. Af en toe pak ik een bak grondig aan waar ze niet bij zijn en dan doe ik veel weg. Dat doe ik dan als ze op bed liggen of weg zijn.
  Bewaren doe ik ook niet meer. Onze jongste is drie en zijn kleding gaat naar m'n zus die ook twee jongens heeft. Speelgoed gaat naar een vriendin of naar m'n zus of het wordt verkocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heb je dan geen schuur of kelder of kast waar je de helft van het speelgoed in opruimt. Af en toe kun je dan van speelgoed wisselen. Dan vindt Tobias het ook weer leuk om ermee te spelen. Ohh het is zo herkenbaar wat je schrijft. Dat had ik toen de kids klein waren ook hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zelf geen ervaring mee, maar op deze leuke blog die ik altijd lees, klinkt het heel werkbaar: http://www.mijnlevenalsmama.nl/2015/06/05/opgeruimd-huis-met-kinderen-tips/

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...