donderdag 11 juni 2015

Is dit nog eetbaar? (over de datum)

Soms kom ik achterin de voorraadkast spulletjes tegen die over de houdbaarheidsdatum zijn. Gelukkig gebeurt dit steeds minder vaak, maar héél soms glipt er toch nog iets tussendoor!

Vandaag vond Sander bijvoorbeeld een worst achterin de koelkast die houdbaar was tot 24 november 2014. Gekocht voor de verjaardag van Tobias, maar daarna helemaal vergeten dat we die nog op moesten maken. Hij zit vacuum verpakt en ziet er nog goed uit, en ik twijfel dus of we het weg moeten gooien of dat dit zo'n product is dat veel langer houdbaar is dan op de verpakking staat. Weet iemand dat?


(Overigens vraag ik me wel af hoe die worst het zo lang heeft volgehouden in de koelkast zonder dat hij is opgevallen! Ik loop regelmatig alles na om de datum te checken, maar blijkbaar heb ik deze over het hoofd gezien!)

9 opmerkingen:

 1. Openmaken met iemand anders erbij en dan samen ruiken en proeven. Vertrouw op je reuk en smaak. Vaak zijn dingen veel en veel langer houdbaar dan de datum die erop staat. Maar als je het niet vertrouwt wegdoen. Je moet natuurlijk niet ziek worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou hem openmaken en ruiken. Je neus weet het antwoord. Ik zou hem zelf weg gooien, maar ik gooi al héél snel dingen weg (1 dag over kan nog, daarna is het -> exit). Ik stel me altijd de vraag: is dit het waard om eventueel ziek van te worden? Het antwoord is dan vrijwel altijd nee dus -> exit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, vlees en vleeswaren zijn nu net van die dingen waar je het bederf niet van hoeft te zien of te ruiken, zeker niet als het vacuum verpakt is.
  De omgeving is niet droog en het product wordt niet gesteriliseerd, maar gepasteuriseerd. Er zouden dus nog kiemen in kunnen zitten die onder anaerobe omstandigheden net niet lekker groeien en dan toxinen vormen die je niet kunt zien of ruiken, maar waar je wel behoorlijk ziek van kunt worden. Zelfde redenatie voor vis.
  Was hij ingevroren geweest was het risico veel kleiner geweest en had ik 'm wel rustig laten ontdooien en gegeten.
  Maar achterin de koelkast, die vaak net iets warmer staat dan goed is en dan de meeste mensen denken over hun eigen koelkast, zou ik 'm nu weggooien. Een dag of een weekje niet, bij een maand zou ik het ook al weggooien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als het een houdbaar tot datum is dan garandeert de fabrikant dat het produkt nog net zo smaakt/te gebruiken is tot genoemde datum. Daarna kan de smaak of textuur verandert zijn. B.v. dat de worst nu veel zouter smaakt dan eerst. Of een saus niet meer mooi gebonden is.Het hoeft dus niet bedorven te zijn. Kijken en ruiken dus. Francine

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In dit geval ben ik het met Tonny eens, bij een niet-gesteriliseerde worst vind ik het risico ook te groot dat je er ziek van wordt. Er zijn inderdaad soorten bederf die je niet perse ruikt. Mijn advies zou zijn: weggooien. Net als Joycey zegt, is een worst het niet waard om ziek van te worden!

  Groetjes, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij vlees zou ik geen risico nemen, zei de vegetariër :-)
  Zo te zien heb je al adviezen van kenners gehad.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die worst had zich dan wel heel goed verstopt in je koelkast !
  Weggooien zou ik zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dit zegt het voedingscentrum er over:

  http://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/dewaarheidoptafel/houdbaarheid/als-vlees-nog-goed-ruikt-kun-je-het-nog-eten.aspx

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...