zaterdag 5 september 2015

Brr, best fris!

Toen we vanmorgen beneden kwamen was het best fris! OK, ik liep ook alleen in een nachthemd rond, dus echt goed warm aangekleed was ik niet, maar dat was de afgelopen tijd ook niet echt nodig. Maar vandaag was ik even in de verleiding om de verwarming vast aan te zetten. Maar eigenlijk is het nog helemaal niet zó koud, alleen is de overgang opeens zo snel!

Toch is het elk jaar weer een uitdaging om de verwarming zo laat mogelijk te gaan gebruiken. Op dit moment staat hij namelijk uitgeschakeld en verbruiken we dus helemaal geen warmte; zodra we hem aanzetten blijft het warme water onder de grond doorstromen en betalen we ook als de verwarming uitstaat. Dat vind ik zonde! (Bij stadsverwarming werkt dit anders dan met een centrale verwarming!)

Wat doen we dan wél om het warm te houden?

 • Iets warmer aankleden
 • Lekker onder een dekentje kruipen
 • Lekker in beweging blijven :) 

15 opmerkingen:

 1. Hier was het gisteren echt koud en ik was niet fit dus de verwarming is een paar uur aangegaan. Ik moet er alleen weer aan denken om de verwarming weer uit te zetten want ik vergeet dat gewoon en dat is niet echt kostenbesparend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zet de ventilatieroosters 's avonds open en 's morgens vroeg weer dicht. Het zijn nogal grote roosters en dan waait het soms gewoon in huis. In de zomer prima, maar nu te koud. Ik heb de verwarming nog niet aan gezet. Hopelijk komt het zonnetje er vanmiddag nog bij en dan verwarmt die de woonkamer nog wel.
  Ik kleed me dikker aan, warm drinken en heb er een dekentje bij op de bank. 's Avonds neem ik alweer kruiken mee naar bed. Vannacht kon ik niet slapen van de kou. Heb het raampje dicht gedaan, gebreide deken op het bed erbij en heb een vestje aangetrokken. Ben een koukleum.
  Dure manier van verwarmen als je stadsverwarming hebt. Hier hoeven we alleen het verbruik te betalen. Toen we naar een ander huis op zoek waren, wilde ik ook liever geen huis met stadsverwarming omdat het zoveel duurder is en je niet op gas kunt koken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op gas koken heb ik dus nog nooit gedaan, dus ik wilde juist graag elektrisch koken :P

   Stadsverwarming is inderdaad flink duurder en je kunt niet overstappen dus dat is wel balen altijd :(

   Verwijderen
 3. Hoe doe j dat Daan? Wij hebben ook stadsverwarming..
  Heb je dan nog wel warm water? Groetjes Miek!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij ons kun je de hoofdkraan van de stadsverwarming dichtdraaien. Maar ik begreep dat dit niet overal mogelijk is omdat sommige mensen dan inderdaad ook geen warm water hebben. Bij ons zijn dat twee gesloten systemen die niet met elkaar verbonden zijn...

   Verwijderen
 4. kachel aan !!! Het is hier nog 23 graden in huis gaat vast over een maand of 3 aan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier nog geen verwarming, hoor. Ik wacht meestal tot het een aantal dagen onder de 12 graden is geweest, dat is het moment dat het voor ons te kil word. Nu nog lekker de deur open in de ochtend en de ventilatieroosters overal open. Nog geen tussendeuren dicht, al hadden we dat gisteravond bijna gedaan. Ik vind het huis zo lekker extra groot als de gang erbij betrokken is. Het zal nog wel een poos duren voor hier de knop aan gezet word.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het verschil is inderdaad erg groot! Ik ga weer op sokken lopen (in de zomer loop ik bijna de hele tijd op blote voeten), en als het echt kouder wordt gaan mijn zelf gebreide sokken en later mijn pantoffels aan ;-) Verder trek ik als ik thuis ben nog wel eens zo'n lange legging of een joggingbroek aan, die zitten al snel warmer dan een spijkerbroek (en 's winters draag ik zoiets ook nog eens in bed, dat scheelt bij het opstaan al), en omdat het bij mij sneller op mijn rug/schouders/nek slaat dan ergens anders heb ik afgelopen lente een heerlijke omslagdoek gebreid. Die kan ik heel makkelijk omslaan.

  Wij hebben het geluk van een gaskachel waar de cv aan gekoppeld is, die als hij eenmaal is nagekeken weer aanmag van mij. Met even een paar seconden aan geeft die al een behaaglijkheid in de woonkamer, waar een cv niet tegenop kan. Als je qua temperatuur op wilt stoken naar wat veel mensen hebben is een gaskachel duurder, maar zoals wij het doen (de warmte belangrijker vinden dan de temperatuur zeg maar) valt het erg mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier was het gisterochtend om 10 uur 17 graden in huis en het tochtte dus de verwarming is aangegaan. Vanochtend zelfde verhaal. 17 graden is mij toch iets te koud! We wonen vrijstaand, huis is slecht (niet) geisoleerd. We hebben wel plannen om te gaan verbouwen en dan kunnen we het hopelijk ook langer zonder verwarming doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn huis blijft gelukkig lang warm, nu nog 21 graden, maar ik voel het verschil ook goed met de zonnedagen. Dan warmt het zomaar op tot 25 door grote ramen aan de voorkant. Dus nu ook weet sokken aan en een vestje. Maar ik ben me ervan bewust dat ik geluk heb met een huis wat lang warm blijft. Ik ga pas stoken als het gaat vriezen. Het is ook een boven en tussenwoning dus dat scheelt ook fiks.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben vandaag de t shirts voor shirts met een lange mouw gewisseld ook hebben we allemaal sokken aan. De verwarming aan? Nee voorlopig nog niet. Afgelopen winter Hadden wij door de verbouwing geen cv, we verwarmde de woonkamer met van die elektra kacheltjes ( stroomvreters) het werd hier niet warmer dan 16 graden maar de ergste kou was er wel uit, boven op de slaapkamers stonden de ijsbloemen op het raam. Manlief heeft gelukkig nu de radiatoren bijna over al geplaatst. Onze slaapkamer moet nog en die hebben we al in huis. Echter zullen we het deze winter nog wel zonder radiator in de badkamer en op zolder moeten doen. Ach stapje voor stapje.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik merk het ook en ik heb gisteren ook even op het punt gestaan om de verwarming aan te zetten. Niet gedaan hoor, maar koud was het wel. En ik heb het nu ook koud; dus ik ga zo maar even een vestje aan trekken. Ik draag meestal shirts met korte mouwen en dan wil ik uiteindelijk wel water bij de wijn doen en een vest aantrekken wanneer ik stil zit. Ons huis tocht en ik draag liever geen winterkleding om verschillende redenen (stugge stof, ik zie er nog dikker uit, lelijk, opgesloten, etc.) Maarre, even tussen ons, zodra ik het écht koud krijg en ik merk dat mijn kind of kat het ook koud heeft, draai ik de knop om en gaat hij gewoon aan. We gaan hier niet als halve eskimo's in de woonkamer zitten bibberen totdat het minimaal half oktober is. Ik wilde dat ik genoeg geld had om te overwinteren in (zuid) Amerika ofzo ;-) Ik hou van tropisch warm. This sucks!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. hier nog heerlijk 21 graden binnen ,en kamerraam open !

  BeantwoordenVerwijderen
 12. dochter zit hier nog in haar onderbroek te spelen met duplo, die wil snachts nog geen nachthemd of pyama aan.. zoontje speelt in zn pyama. t was 21,5 graden toen ik beneden kwam vanmnorgen.. een warm huis die lang zn warmte vasthoudt.. (in de zomer een groot nadeel en ook beneden geen ramen die open kunnen, alleen de deuren maar dat doe je snachts niet..) had t gister wel enorm koud trouwens.. maar had ondertemp en was enorm moe.. dus niet zo gek.. met een vest, sokken en deken op de bank gelegen.. man was ook moe dus hij lag boven op bed.. nu weer over gelukkig.. heel maf..

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij hadden voorheen stadsverwarming in combinatie met vloerverwarming. Dat was voordelig, we betaalden veel minder dan buren zonder vloerverwarming.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)