zondag 27 september 2015

Even alles op een rijtje qua werken / niet werken....

Ik heb gister maar een kwartiertje in mijn boek gelezen! De rest van de tijd hebben we heel veel gepraat en veel lol gehad. En wat had ik veel te vertellen, blijkbaar.... ;) Normaal gesproken ben ik niet zo´n extreme prater, maar nu vond ik het echt superfijn om even mijn hart te kunnen luchten bij mijn vriendin. Vooral over mijn mogelijke nieuwe baan hebben we veel gepraat.

Lis noemde het gister al in een reactie: "dat zag ik niet aankomen". Nou, dat gold voor mij dus ook! Ik had er helemaal niet op gerekend dat ik zou worden gebeld. Ik had 2 maanden geleden gesolliciteerd en was toen afgewezen omdat ik te weinig uren kon maken. Maar er was me wel gevraagd om de vacatures in de gaten te houden, omdat ze na de zomervakantie wél weer mensen voor minder uren zouden gaan aannemen. Dus ik had het wel een beetje in de gaten gehouden, maar inmiddels was er ook weer een en ander verandert. Bijvoorbeeld op het gebied van peuterspeelzaal. Hierdoor was de "noodzaak" om te gaan werken voor mij nog lager geworden. Maargoed.

Op donderdag werd ik dus gebeld door het bedrijf of ik nu dan wél op gesprek wilde komen...  Wat een luxe he? ;) En eigenlijk wil ik dat nog steeds wel. Dus komende woensdag is het gesprek. Maar sinds afgelopen weekend begon ik opeens enorm te twijfelen:

 • Hoeveel zou ik overhouden van mijn salaris als we de opvang-kosten er vanaf halen? 
 • Is het me wel waard om voor dat bedrag te gaan werken?
 • Zou Tobias de opvang wel leuk vinden?
 • Hoe gaan we dat regelen allemaal?
Al die vragen spookten door mijn hoofd, maar zonder dat ik er echt een antwoord op had. Dus ben ik maar eens aan het rekenen geslagen gisteravond en kwam erachter dat ik maar heel weinig belasting zou gaan betalen over mijn loon, omdat ik maar 16 uur zou gaan werken en daarom dus niet extreem ver boven de belastingvrije voet uitkom. En dat het dan toch echt wel zou lonen om te werken. Da´s wel fijn om te weten in elk geval!

Hoe dan ook: we gaan er gewoon voor en ik zie wel hoe het gaat lopen. :) 

18 opmerkingen:

 1. 'k Kan me voorstellen dat er heel wat vragen door je hoofd spoken omtrent de voor- en de nadelen van al dan niet buitenshuis gaan werken. Ik heb bij de geboorte van ons eerste kindje mijn ontslag op het werk ingediend om fulltime huismoeder te worden en ben, na al die jaren, nog steeds. Kinderen zijn al jaren het huis uit, de kleinkinderen zijn hier altijd welkom bij opvangproblemen of bij ziekte en mijn man is doodgelukkig dat, als hij thuiskomt van het werk, alle huis-, keuken-, tuin en kluswerk gedaan is en zijn vrije tijd is dan ook "onze' vrije tijd die we samen doorbrengen.
  Ikzelf zou het er moeilijk mee gehad hebben om de zorg en een deel van de opvoeding van onze kinderen aan een ander.....
  Ik hoop dat Tobias de kinderopvang waar hij naar toe zal moeten gaan leuk zal vinden want voor dat ventje zal't ook een serieuze aanpassing worden om niet meer continu de liefde, aandacht en nabijheid van bij zich te hebben.
  Aangezien je 'maar' 16 u zou werken, zit de mogelijkheid er niet in om de opvang tijdens jouw werkuren te verdelen over de grootouders zodat de overgang voor Tobias makkelijker verloopt ? 1 dag van 8 u bij de ene opa en oma en de andere 8 u bij de andere opa en oma. Uit ervaring weet ik dat opa's en oma's het heel leuk vinden om af en toe op de kleintjes te passen . De kleintjes vinden het super om naar de grootouders te gaan.
  Hier is 't in elk geval toch zo want de twee oudste vragen elke keer wanneer ze nog eens mogen logeren. De kleinste kan het nog niet vragen maar geeft toch ook al heel goed te kennen 's avonds niet naar huis mee te willen met papa en mama.liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Liesbeth,

   Helaas zit dat er niet echt in, aangezien mijn schoonouders op 2 uur reizen wonen. Maar we gaan sowieso natuurlijk proberen om hem zo min mogelijk naar de opvang te doen. Sowieso zou Sander per 2 weken 1 hele dag thuis zijn, dus dan blijven er 3 dagen over. Aangezien Tobias toch al naar de PSZ zou gaan verandert er dus niet extreem veel ten opzichte van dat plan :) Behalve dan dat het 1 hele dag wordt ipv 2 halve, waarschijnlijk :)

   Verwijderen
  2. Een psz is niet hetzelfde als een kdv, een psz is een 2,5 uur per x, max 2x in de week. Althans bij ons en in mijn omgeving. Een kdv kunnen ze de hele dag heen gaan, maar meestal zitten ze daar niet te wachten op kindjes die maar een halve dag komen is onze ervaring. Ik zou het dan nog maar eens goed gaan uitzoeken, want ik heb het idee uit je verhalen dat je ze door elkaar haalt of het verschil niet weet. En nee, dit is geen aanval want hoor het wel meer om me heen.
   Succes in elk geval met je gesprek en de keuze die je/jullie gaan maken.

   groetjes
   Janneke

   Verwijderen
  3. Ik snap niet zo goed waarom je Tobias maar 1 dag per week naar de opvang zou doen ipv 2. 1 dag in de week is heel kort voor een kind om gewend te raken aan de groep, om je als kind ergens thuis te voelen en 2 dagen lijkt me ook goed voor de ritme en rust voor een kind. Mijn dochter wil ook vaak niet mee als we haar van het kinderdagverblijf halen, dat is niet alleen bij opa en oma zo. En nu ze naar school gaat gaat ze ook een aantal dagen in de vakanties, niet omdat ik dan geen vrij zou kunnen nemen, maar omdat ze het zelf veel te leuk vindt en ze dan heerlijk kan spelen met allemaal kinderen ipv alleen bij mama thuis te zijn. Ieder kind verschilt, maar mijn kind vindt het fantastisch op het kinderdagverblijf/bso en dat gun ik haar!

   Verwijderen


  4. PSZ is dat de kleuterschool ?liesbet

   Verwijderen
  5. We moeten het allemaal nog een beetje bekijken hoe het gaat lopen qua uren. Mijn voorkeur zou uitgaan naar halve dagen kinderopvang, maar dat ligt eraan hoe mijn rooster eruit zou gaan zien....

   @Liesbet: PSZ is peuterspeelzaal....

   Verwijderen
 2. Heb je bij de extra inkomsten ook gekeken naar de eventuele toeslagen die je ontvangt? Ik kan me voorstellen dat die minder worden doordat jij ook wat gaat verdienen, ook al is dat niet zoveel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toeslagen krijgen we sowieso al niet, want: koopwoning en net boven de grens voor zorgtoeslag...

   Verwijderen
 3. Joh, als jij wil werken, lekker gaan werken. Doe waar jij je goed bij voelt. Ik zou eerst het gesprek eens afwachten voordat je alle voors en tegens tegen elkaar afzet. Ik hoop gewoon dat ze je graag willen hebbben, dat al geeft een goed gevoel. Je zal in het begin best wel even het gevoel hebben van "hoe zal ik dit allemaal klaarspelen" maar ook dat lost zichzelf wel op........zei een overtuigde thuisblijfmoeder......haha. Nee, echt, ik ga voor je duimen deze week!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk nieuws!! Onze smurf gaat ook 'maar ' 1 dag.. En gaat prima!!! miek

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Denk dat het goed is voor je kind om met andere kinderen te zijn. En een kind kan prima wennen aan meerdere opvoeders. Viel mij erg mee toen ik weer aan het werk ging! K.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Volg je hart, kdv/psz zo heel veel verschil maakt het allemaal niet meer. Zoek een lieve juf, een fijne plek, en dan voelt tobias zich vast wel thuis.
  En ik ben héél benieuwd waar je nou gaat werken? :D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ben benieuwd! Ik zou mooi het gesprek afwachten en kijken wat je gevoel er dan bij is. Of het je dan een goed idee lijkt of misschien niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lekker doen wat goed voor je voelt! Ik had een beetje kromme tenen toen ik de reactie van de fulltime moeder las. Iedere moeder heeft alleen maar haar eigen ervaringen en waar het volgens mij op neer komt is dat iedere situatie voordelen en nadelen kent. Dus wat dat betreft hoef je helemaal niet te horen dat ik zo'n leuke opvang heb (met wél liefdevolle juffen en héél veel vriendjes en vriendinnetjes) en een thuisblijfmoeder vindt dat zij het beter doet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat iedereen de beste keuze maakt voor zijn of haar situatie. En voor ons was dat de afgelopen 2 jaar dat ik thuis was. Maar nu Tobias wat ouder begint te worden merk ik dan weer dat hij andere behoeftes krijgt en dat het voor mezelf nu ook makkelijker wordt om hem los te laten.

   Ik denk dat hij het geweldig gaat vinden op het kinderdagverblijf. Lekker spelen met leeftijdsgenootjes, de hele dag "geëntertaind" worden... Knutselen.... (Ben ik niet zo´n ster in ;) ) Dus ja. Het komt vast allemaal goed :)

   Verwijderen
 9. als gastouder kan ik je ook aanraden om 2 dagen opvang te nemen ipv 1. halve dagen zou ik eerder bij een gastouder proberen af te nemen dan bij een kdv, maar ik zou een voorkeur heben voor hele dagen ivm t ritme van de dag en de activiteiten.. (ik heb een schoolgaande dochter, dus alleen smorgens wat langer de tijd voor activiteiten, smiddags is slapen, dochter uit school halen, koekje/drinken/koken/eten... is zo voorbij!! ) maar t aller aller belangrijkste! volg je gevoel, probeer wat jij denkt dat goed is en t veranderen kan soms ook nog! je merkt snel genoeg of iets wel of niet werkt (en ja je moet ook even doorzetten misschien ;) er zelf aan wennen en tobias ook)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oei, ik verbaas me heel erg over je kortetermijndenken mbt of het inkomen lonend is...

  Ten eerste: je moet imo niet denken over 'wat blijft er over van mijn loon', Tobias moet ook naar de opvang omdat Sander ook werkt he, het gaat niet om jouw loon alleen. Zie het als een gezamenlijk iets.

  Maar vooral: op de lange termijn is gaan werken natuurlijk lonend! Je investeert in jezelf, je verbetert je kennis, je carrièrekansen, je loon zal alleen maar hoger worden. Je bouwt pensioen op, ww-rechten, etc. En je zorgt voor zelfstandigheid. Hoe kun je jezelf afvragen of dat het je wel waard is?

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...