dinsdag 3 november 2015

Wachten op kinderopvangtoeslag

Mocht je ooit willen gaan werken, vraag dan goed vroeg van tevoren de kinderopvang toeslag aan! Wij vroegen het eind september aan en het is nu nog maar de vraag of we het deze maand zullen ontvangen. We hebben inmiddels al ruim €600 voorgeschoten en daar komt nog eens €300 bij als het deze maand niet geregeld is. Het kan maximaal 13 weken duren!

Gelukkig hebben wij een vangnet: aan de ene kant opa en oma die willen oppassen, zodat we niet voor de hele dag opvang hoeven te regelen. En als tweede vangnet onze buffer waardoor het voorschieten ook geen groot probleem is. Maar ik vraag me wel af hoe een bijstandsmoeder zonder sociaal vangnet dit soort dingen zou moeten regelen als ze weer aan het werk zou willen!

Ach gelukkig ontvang ik over 3 dagen mijn salaris!!

23 opmerkingen:

 1. Eh... een bijstandsmoeder zit thuis dus die hoeft dat toch niet te regelen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ze weer aan de slag wil.... Heb het even aangepast aangezien het blijkbaar niet duidelijk was dat ik dat bedoelde.

   Verwijderen
 2. Dat lijkt mij een heel leuk moment als je je eerste salaris krijgt. Geniet ervan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gefeliciteerd met je eerste salaris:) dat zal voor zeer veel plezier zorgen. Weet je ineens waar je het voordoet!

  Ik ging van 24 naar 40uur en dan kan je ineens een leuke buffer opbouwen. Nu het niet meer nodig is hebben wij samen besloten dan ik weer 24uur ga werken het zal weer even schikken zijn:))

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vroeger was er geen kinderopvangtoeslag. Die luxe hebben we nooit gehad en we hebben het allemaal zelf geregeld.
  Tegenwoordig zijn er zoveel toeslagen, die hadden we niet en toch kwamen we gewoon rond.
  Het klinkt niet leuk wat ik schrijf maar ik ben van mening dat iedereen zelf voor de kinderen moet zorgen. Dus of thuis blijven of zelf betalen voor opvang.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vroeger waren er ook geen regelingen voor oude mensen... Ik neem aan dat jij daar dan straks ook geen gebruik van gaat maken? ;)

   Verwijderen
  2. wat kostte opvang vroeger? in verhouding met je eigen uurloon?? en tegenwoordig moet je wel beide werken wil je uberhaupt je vaste lasten kunnen betalen.. mn man verdient nog enigsinds goed.. (45.000 per jaar ? ik ben er erg blij mee) dus mijn loon is extra.. maar ben wel heel blij dat ik zelf gastouder ben en geen opvangkosten heb, naast psz voor mn zoontje (112 euro per maand voor 2 ochtenden ?? 6,50 per uur!!! ik als gastouder krijg maar 5 p/u.... en heb vaak maar 1 of 2 kids tegelijkertijd.... ) ik snap je ergens wel hoor.. kids kies je voor om te proberen te krijgen (je neemt ze niet.. maar je kiest er wel voor om geen anticonceptie te nemen.. "ongelukjes" uitgezonder.. ) maar dat wil niet zeggen dat als de mogelijkheid tot KOT er is, je er maar geen gebruik van zou moeten maken.. dan snij je jezelf flink in de vingers.. zelfs wij krijgen nog 72 euro per maand aan KOT, tegenover de rekening van 112 euro per maand.. 40 euro per maand netto dus voor de psz...

   Verwijderen
  3. goh, ik dacht dat vroeger altijd alles beter was...

   Verwijderen
  4. De salarissen en kosten van vroeger zijn niet te vergelijken met die van nu. Waar de generatie van mijn moeder thuisbleef en de man werkte, moeten nu beide partners aan de slag om de hogere lasten te dragen. De loonkosten zijn niet evenredig gestegen. Daarnaast zijn de kosten voor kinderopvang erg hoog, dus als je een niet al te hoog inkomen hebt - en dus recht op toeslag - dan heb je dat ook nodig om te compenseren.

   Ik ben het met je eens dat je zelf kiest voor kind(eren) en dan ook zelf de lasten moet dragen. Maar als de overheid graag wil dat we én moeder zijn en werknemer (ivm vergrijzing) dan zal het wel ergens vandaan moeten komen.
   S.

   Verwijderen
  5. Welke regelingen voor oude mensen bedoel je?
   Wij krijgen AOW waar we zelf ons hele werkende leven premie voor hebben betaald.

   Verwijderen
  6. Jouw AOW wordt betaald van de premie die de mensen de komende jaren weten op te hoesten. Tegen de tijd dat wij aan de beurt zijn mogen we (hopelijk) pas met ons 70e stoppen met werken, als dat tegen die tijd uberhaupt nog mogelijk is... Om maar niet te spreken over Tobias. Dus laten we het nou maar niet hebben over oneerlijk en dingen zelf moeten betalen. Ik denk dat heel veel mensen niet eens meer aan kinderen zouden kunnen beginnen zonder al die subsidies... En dan zouden heel veel mensen die AOW ook wel op hun buik kunnen schrijven.

   Verwijderen
  7. Het woord oneerlijk heb ik niet gebruikt. Als je zo redeneert over de AOW dan hebben wij die voor onze vaders en moeders betaald dus we hebben betaald. Je hoeft je niet persoonlijk aangesproken te voelen over de toeslagen want iedereen doet het. Ik heb alleen mijn persoonlijke mening gegeven.

   Verwijderen
  8. Nou, heel erg bedankt, ik zal direct de belastingdienst bellen en het afzeggen.... :s Ik kan echt niks met dit soort opmerkingen. Ik heb zelf ook jarenlang bijgedragen aan andermans kot, dus dan mag ik er nu zelf ook gebruik van maken. Verder ga ik deze discussie echt niet aan. Zonde van ons beide tijd

   Verwijderen
  9. Nou, heel erg bedankt, ik zal direct de belastingdienst bellen en het afzeggen.... :s Ik kan echt niks met dit soort opmerkingen. Ik heb zelf ook jarenlang bijgedragen aan andermans kot, dus dan mag ik er nu zelf ook gebruik van maken. Verder ga ik deze discussie echt niet aan. Zonde van ons beide tijd

   Verwijderen
 5. je kunt op de toeslagen site kijken of de beschikking al klaar staat. Vaak staat er al een datum bij en ze betalen het rond de 21e uit voor de volgende maand.
  Je kunt pas toeslag aan vragen op het moment dat je alle gegevens hebt, dus je kunt het niet altijd ruim van te voren aanvragen . Wij hebben in april vorig jaar aangevraagd en juli dat jaar kregen we het voor het eerst. Wel met terugwerkende kracht gelukkig. Dus ben bang dat je nog even moet wachten.
  En wat spannend je eerste salaris, gaat meteen naar de opvang:-(

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. lees net op de gastoudergroep de andere kant.. een gastouder die idd niet uitbetaald krijgt omdat ouders eerst op de KOT willen/moeten wahcten.. tja... onze rekeningen lopen ook door idd.. nu is dat voor mij met buffer idd geen probleem.. maar aan de andere kant gaan mensen ook niet voor een baas werken als die pas na 3 mnd uit gaat betalen..... idd op tijd aanvragen en buffer hebben.. moeilijk :(

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Welkom in de wereld van de kinderopvangtoeslag😉. Ik houd standaard een hoger inkomen aan, en toch, op de een of andere manier moeten we altijd terugbetalen 😁😁

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. neem je ook de uren af zoals opgegeven of minder uren ? dit kan ook voor een verschil zorgen en dus voor terugbetalen... ?

   Verwijderen
 8. Een buffer is heel belangrijk bij de kinderopvangtoeslag! Ook al doe je nog zo je best om de wijzigingen goed door te geven, mijn ervaring is dat er regelmatig wat mis gaat en dan is het o zo fijn om een buffer te hebben! En let ook op bij de eindafrekening: tot nu toe is het bij mij vanaf 2011 nooit goed gegaan en heb ik dus altijd bezwaar moeten indienen....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vergeet niet op tijd je verzamelinkomen ook aan te passen, mocht dat van toepassing zijn. Dat gaat dan weer niet automatisch. En dan mag je, zoals wij zo'n 4 jaar later alsnog bijbetalen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. maar doe het ook niet té vroeg, zoals ik als brave burger maar gedaan had. nu hebben ze wel al alles wat we dit jaar al ontvangen hadden (hra/zorg/kindertoeslag) teruggevorderd... maar mijn eerste loon moet nog binnenkomen :s
   Zit ik zonder kinderopvangperikelen nog steeds m'n buffer uit te knijpen deze maand :p

   Verwijderen
 10. Hier gaat zoon ook naar de opvang. Hij gaat naar school, dus het gaat om maximaal 15 uur per week.wij hebben flexopvang, dus wisselend aantal uren. Ik weet dat we recht hebben op de kinderopvangtoeslag. Maar toch maken we er geen gebruik van. Mijn ervaring is dat je alles nog zo goed kunt doorgeven maar uiteindelijk toch wat terug moet betalen, omdat het bij het maandelijks aanpassen van de uren niet goed gaat en steeds lang niet wachten op de nieuwe beschikking. Wij dragen de kosten dan liever zelf ( gelukkig zijn wij in die positie, we verdienen met zijn 2e anderhalf keer modaal) en daar redden we het prima mee)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom vraag je het niet aan, goed hoog inschatten en apart zetten op de spaarrekening. Je hebt er "recht" op dus snap dit niet. Ik zet ook een deel op de spaarrekening omdat wij ook wel eens wat moeten terug betalen omdat manlief zelfstandige is. Maar jij snijdt je zelf nu in de vingers. Dat is toch ook zonde.

   Groetjes
   Janneke

   Verwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...