zondag 6 december 2015

Hypotheek 2015 cijfers

Gisteravond heb ik nog even snel een extra aflossing van €300 overgemaakt naar de bank. Dit zal onze laatste (extra) aflossing van dit jaar zijn, dus ik heb de cijfers van 2015 voor jullie!


 • In 2015 hebben we in totaal €5650 afgelost van de hypotheek. 
 • Dit is 2,9% van de totale hypotheek. 
 • Een gedeelte hiervan is natuurlijk de verplichte aflossing die hoort bij de annuïtaire hypotheek. Maar we hebben toch ook €2.150 extra afgelost! 
 • Ons doel voor 2015 was minstens €1.200 extra aflossen, dus dit hebben we lang en breed gehaald dit jaar! 
 • Sinds het begin van de looptijd van de hypotheek hebben we trouwens €5.350 extra afgelost. 


Natuurlijk staan deze bedragen in het niet vergeleken met wat sommige andere mensen aflossen, maar ik vind het toch wel het bewijs dat ook alle kleine beetjes helpen. Elke keer als ik schreef over de kleine bedragen die we overmaakten naar de bank dacht ik: pffh, dit zet toch totaal geen zoden aan de dijk? Maar in totaal vind ik het toch wel weer een mooi bedrag dat we elke keer bij elkaar hebben geschraapt!

In 2016 hoop ik dat het nog sneller zal gaan met het extra aflossen. We zetten elke keer het verschil tussen de huidige hypotheeksom en €1.000 opzij. Dit bedrag wordt natuurlijk steeds hoger, omdat we steeds minder maandelijkse lasten hebben dankzij het aflossen. De sneeuwbal begint nu ook al aardig op gang te komen, dus! Daarnaast kunnen we nu ook harder sparen doordat ik ben gaan werken. Ik denk dat 2016 dus wel eens een topjaar zou kunnen worden wat hypotheekaflossingen betreft!

Hoe ging het bij jullie in 2015? En wat zijn jullie aflosplannen voor 2016??

6 opmerkingen:

 1. Netjes hoor en iedere euro die je nu aflost hoef je later niet meer af te lossen. Mensen kijken teveel naar wat het pet maand scheelt soms en vergeten daarbij dat ook de leningssom lager wordt. Ik ben al een paar jaar klaar met aflossen en mijn huis is vrij, ik kan je zeggen dat dat heerlijk is. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Niks afgelost in 2015 vanwege verbouwingen. Misschien doen we nog een kleine aflossing eind dec, maar dat ligt aan de rekeningen die nog komen en de hoeveelheid netto 13e maand.
  Krijg jij ook een 13e maand (naar verhouding natuurlijk) of een bonus aan het eind van het jaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. bij mij was 2015 beter dan verwacht , ik had gehoopt dit jaar 2000 euro af te lossen het zijn er 3965 geworden , en ik twijfel nog om 1235 af te lossen, , dan eindig ik het jaar onder de 70.000 en zou ik 10.000 euro extra afgelost hebben , maar ik twijfel nog ... het is en blijft veel geld

  maar jullie zijn ook goed bezig en zoals ineke zegt , elke euro die je nu aflost hoef je ook nooit meer te betalen ..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben net de laatste extra aflossing (€ 1230) van dit jaar overgemaakt in het kader van de zgn onderwaterregeling (het verschil tussen hypotheekschuld en de WOZ-waarde).
  Daarnasst maximaal (10%) extra afgelost, wat neer komtbop €10.550. Net als de afgelopen twee jaar, zullen wij ook 2016 maximaal extra aflossen. Inmiddels staat de teller sinds december 2012 op € 50.000 extra afgelost. Broto maanbedrag is € 250 lager dan toen wij begonnen. Gr anoniem

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed bezig! Ik ben het helemaal eens met wat Ineke zegt; er wordt vaak alleen gekeken naar wat het maandelijks scheelt, maar dat is natuurlijk niet de enige factor. Zeker niet voor mensen die nog (een deel) aflossingsvrij hebben.

  Ik wil dit jaar nog ongeveer €1000 aflossen en heb dan in totaal, inclusief annuïteiten, ongeveer €7800 afgelost. Minder dan mijn oorspronkelijke plan. Voor 2016 wil ik onder de €340.000 uitkomen, wat betekent dat er met extra aflossingen en annuïteiten ongeveer €10.000 afgelost moet worden. Of het huis verkopen natuurlijk, dan schiet de hypotheek in één keer naar nul :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. voor het eerst aflossen!!! alleen nog een taxatie en 1 klein bankbewijs regelen (dat man idd geen studentenkrediet meer heeft van 999 euro :S gebruikt hij al jaren niet meer, maar stond nog wel geregistreerd bij bkr als een bestaand krediet waar hij gebruik van kan maken.. ) en dan is misschien zelfs nog voor het einde van het jaar de hypotheek al rond! 15-2 de sleutels! het eerste jaar zal er 0,0 extra worden afgelost naast de verplichte aflossingen (compleet annuitaire hypotheek) maar ik hoop dat als het klussen voorbij is (ooit :p) we zeker extra gaan aflossen!!!!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)