zondag 10 januari 2016

Doel: lekkage in de slaapkamer oplossen

Een van onze doelen voor dit jaar is om een 'lekkage' in de slaapkamer op te lossen. Althans, wij dachten dat we een lekkage hadden, omdat een klussende buurman dit tegen ons had gezegd toen we hem vertelden over een vochtprobleem. De slaapkamer was namelijk erg vochtig en het leek steeds erger te worden. Zo erg dat onze dekens zelfs klammig aanvoelden als we ons bed in stapten. Bah!

Daarom belde Sander met een vochtbestrijdingsspecialist die telefonisch wat tips heeft gegeven hoe we het probleem konden gaan aanpakken. Een van zijn belangrijkste tips was om de afzuig-ventilatie in de badkamer beter te gebruiken. Deze ventilatie zit tegen onze slaapkamer en maakt een hoop lawaai. Daarom zetten we hem ´s nachts vaak uit en vergaten hem dan ´s morgens regelmatig terug aan te zetten. Een puntje van aandacht, dus!

Sinds een week zijn we nu dus heel streng met de ventilatie aanzetten ´s morgens. Zodra ik onder de douche ga zet ik hem aan en laat hem dan de rest van de dag draaien. En wow, dit lijkt echt te helpen! De lucht in de slaapkamer voelt een stuk minder vochtig en ook onze dekens voelen niet klam meer. 

Toch zien we nog wel een donkere plek op de muur, hier lijkt toch wat water in de spouwmuur te zitten. Dus we gaan hier nog wel achteraan, uiteraard,  maar het is wel fijn dat het grootste vochtprobleem al opgelost lijkt te zijn!

12 opmerkingen:

 1. Raam open zetten in jullie slaapkamer?
  Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat de afzuiging helpt, je zou eventueel een timer erop kunnen zetten zodat het snachts uitstaat en verder automatisch aan gaat.
  Er zijn speciale meetinstrumenten om vocht in de muur te meten.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed idee... hebben we ook overwogen. De afzuiging is alleen aangesloten met een 5-polige stekker (perilex), waar geen kant-en-klare tijdschakelaars voor te krijgen zijn. De tips die ik tot nu toe heb gevonden komen allemaal neer op draadjes strippen en zelf aanrommelen met de stroomtoevoer. Niet mijn expertise-gebied, noch mijn hobby, vrees ik.

   Verwijderen
 3. De badkamer is toch nog bijna nieuw?
  Dan zou de aannemer die hem geplaatst heeft dit op moeten lossen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet de muur tussen de slaapkamer en de badkamer die vochtig is, dus denk niet dat de oorzaak van die vochtplek door de badkamer komt. Maar dat de lucht zo vochtig was, dat dan wel. Blijkbaar waren het 2 losstaande problemen en eentje is in elk geval alvast getackeld :)

   Verwijderen
  2. aha, ik dacht even dat het bij je badkamermuur was

   Verwijderen
 4. Wij slapen ook naast de badkamer, en hebben om die reden ook een vochtvreter onder/naast het bed gezet, zodat die een groot deel van het vocht dat er 's nachts ontstaat door slapen/zweten/ademen wegneemt. Dat scheelt een berg met condens op de ramen 's ochtends :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben hetzelfde probleem na plaatsing van een raam in een zijgevel van ons huis. Weet iemand misschien wat je zou kunnen doen tegen water in de spouwmuur?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt alsof de aansluiting bij het nieuwe raam niet Goed zit. Heb je het laten doen? Dan zou ik diegene even terug laten komen.

   Verwijderen
 6. Fijn dat het zo eenvoudig op te lossen is. Misschien kun je de afzuiging geluidsarm maken door een ander type te kiezen? Dit hoeft niet altijd heel duur te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Helpt goed luchten niet? Gewoon overdag alle ramen boven op kiep of kierstand.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij slapen met het raam op kierstand. Alleen met extreme kou of een harde (storm)wind op het raam gaat het dicht.
  Onze badkamer zit ook tegen onze kamer aan, maar geen last van vocht.
  Slaat dat vocht door de muur heen of komt het via de deur? Wij hebben ook vaak het badkamerraam open staan. Dat gaat pas aan het eind van de middag dicht om het warm te maken voor als de kinderen 's avonds in de douche gaan.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)