zaterdag 23 april 2016

Slimme meter: app van de leverancier of energieverbruiksmanager?

We hebben inmiddels alweer 5 maanden een slimme meter. In de praktijk merk je er echt totaal niks van. Dat ding hangt nog steeds op dezelfde plek in de meterkast en doet zijn ding, maar verder is het niet echt boeiend.

Nu hebben we inmiddels via Greenchoice een leuke app die per dag de meterstanden bijhoudt en dat is dan wel weer interessant. Ik kan nu elke keer zien hoeveel stroom ik per dag gebruik zonder dat ik dagelijks de meterstanden hoef bij te houden. Ik kan dan bijvoorbeeld precies zien op welke dagen ik heb gewerkt en welke niet. Het stroomverbruik is op werkdagen namelijk toch aanzienlijk lager dan op dagen dat ik thuis ben.

Afgelopen woensdag was ik bijvoorbeeld thuis en gebruikte 10 kwh, terwijl ik de dag daarvoor werkte en maar 5 kwh verbruikte. Nu moet ik er wel bij zeggen dat we op woensdag ook lasagne aten. De oven verbruikt natuurlijk best veel stroom. Daarnaast zet je wat vaker het licht aan, de deur van de koelkast gaat vaker open, enz enz.

Om echt profijt te hebben van besparen via de slimme meter heb je volgens zeggen een Energieverbruiksmanager nodig. Zo'n apparaat koppel je aan je slimme meter en vervolgens kun je realtime zien hoeveel je op dat moment verbruikt. En ziet dus direct als je een lamp aan hebt laten staan. Toch moet je wel heel veel energie besparen om de kosten van zo'n energieverbruiksmanager eruit te halen. De Plugwise energiemeter kost bijvoorbeeld €99; om dit te besparen op de energiekosten moet je toch zo'n 470 kwh besparen. Ik ben benieuwd of dit ook daadwerkelijk gaat lukken met zo'n apparaatje. Ik denk dat je er wel meer profijt van zult hebben als je zo'n verbruiksmanager ook kunt gebruiken voor het gasverbruik, maar aangezien wij hier stadsverwarming hebben schiet dat niet zo op...

Iemand toevallig ervaring met zo'n energieverbruiksmanager? Ik ben wel benieuwd of het inderdaad werkt....

8 opmerkingen:

 1. Ik gebruik jaarlijks z'n 1000/1100 kWh dus ik weet echt wel zeker dat ik hem er in een jaar zeker niet uit kan halen. Gebruik halveren lijkt mij onmogelijk. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb dat niet, maar gebruik wel enelogic. Dat laat het verbruik zien per uur. Daar heb ik in het verleden ook al heel wat conclusies uit kunnen trekken. O.a. Dat de TV ook heel wat verbruikt als je hem maar lang genoeg aan hebt staan. Ik heb er in het begin van mijn blog wel een post over geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb nog een oude meter en noteer de meterstanden. Per week zo'n 10 a 12 KwH. Daar valt weinig meer aan te verminderen welke methode ik er ook op los laat.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij houden voorlopig lekker onze oude meter met het oog op evt zonnepanelen. Die plugwise en meer van dat soort apparaten kun je ook prima op marktplaats scoren ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een Raspberry PI met kabeltje kan je ook op je slimme meter en zonnepanelen aansluiten. Is goedkoper dan een Plugwise en je kan hem voor andere dingen gebruiken als je hem niet meer nodig hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk dat je hierover een blogje schrijft. Wij hebben ook een slimme meter èn Greenchoice en kreeg ook het berichtje van die app. Tot nu toe nog niet gedownload, maar ga dit nu toch echt doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. moet je voor zoiets niet allemaal meters ind e stopcontacten doen waar apparaten in zitten ? of hoe meten ze welk apparaat hoeveel stroom verbruikt ? lijkt me een hoop gedoe terwijl je ook gewoon kan opletten lijkt me ?

  ben benieuwd naar ons verbruik hier in t nieuwe huis.. wou de meterstanden invullen bij e.on, maar hij geeft aan dat de meterstanden niet kloppen :p ze zijn te laag denk ik.. maar de reden van het niet kloppen staat er niet bij haha. eerst natuurlijk 9 weken geklust en nu pas wonen we er, en de vorige bewoners gebruikten minstens het dubbele doordat ze schildpadden hadden (warmtelampen etc) (hun maandbedrag stond op 254 euro.... )

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Er zijn meer apparaten (ook goedkopere) die per apparaat meten wat je verbruikt. Sommige zijn zelfs te leen. Daarmee kun je nauwkeurig kijken wat n apparaat verbruikt en ev. je verbruik aanpassen.
  Maar ook zonder zo'n apparaat kun je je gedrag wel aanpassen. Denk zelf na of je daar t apparaat voor nodig hebt, of dat je het me de cijfertjes van je slimme meter al kunt doen. (ikke wel schat ik)

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)