vrijdag 24 juni 2016

Top 5 grootste uitgaves in Juni

Jeetje, deze maand is echt voorbijgevlogen! Voor mijn gevoel schreef ik vorige week nog de blog met de top 5 grootste uitgaves in Mei, maar toch is er inmiddels alweer een maand verstreken! De tijd vliegt!!

Ook deze maand weer een overzicht op basis van onze inkomsten. Dit is opgebouwd uit:

 • Sanders salaris (met vakantiegeld!)
 • Mijn salaris (ook inclusief vakantiegeld)
 • Kinderopvangtoeslag
 • Hypotheekrente-aftrek
 • Een gedeelte geld dat we gereserveerd hadden voor de zonnepanelen


1. Zonnepanelen - 47,3%

Deze maand betaalden we het tweede gedeelte van de zonnepanelen. Een flink bedrag, maar dankzij ons vakantiegeld en de belastingteruggave van vorige maand hoefden we maar minimaal van onze eigen spaarrekening te lenen uiteindelijk.

Omdat dit hoge bedrag de rest vertekend heb ik bij de 4 andere hoogste kostenposten net als vorige ma and twee percentages gezet: eentje als we de zonnepanelen meerekenen, en eentje zonder de zonnepanelen.

2. Hypotheek - 10,7% of 20,2%

Nu de zonnepanelen zijn betaald gaan we weer wat meer aandacht besteden aan de hypotheek, zodat die hopelijk ooit niet meer in de top 5 staat ;)

3. Uitstapjes - 7,8% of 14,8%

We hebben deze maand erg veel geld uitgegeven aan uitstapjes. Wat dus betekent dat we ook echt een heel leuke maand hebben gehad vol met lekker eten, gezelligheid enzovoort. Maargoed, gezelligheid hoeft niet zoveel te kosten, dus deze kostenpost wil ik volgende maand gewoon niet meer in de top 5 zien. Beloofd!

4. Kleding - 5,8% of 11%

Kleding voor een feest van het werk, kleding voor de trouwerij van mijn zusje.... Even een hoop extra kosten, maar gelukkig wel eenmalig! (Hoewel dit wel het tweede jurkje is dat ik voor de trouwerij koop, maar dat is een ander verhaal.)

5. Opvang - 5,6% of  10,7%

Netto is het natuurlijk minder, maar bij ons gaat het geld op 1 grote hoop en dus reken ik overal voor met de bruto bedragen. Volgende maand....

 • Gaan we minder uitgeven aan  uitstapjes
 • Gaan we weer sparen voor een aflossing op de hypotheek
 • Ga ik weer een boodschappen-experiment doen! (Superveel zin in!)2 opmerkingen:

 1. Succes! En fijn dat je dan (zoals ik het interpreteer) de zonnepanelen nu helemaal betaald hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik begrijp je wens om meer te sparen, maar ik zou wel altijd heel goed nadenken over de beslissing om evt. ooit te stoppen met werken. In het Reformatorisch Dagblad stond deze week nog een interessante artikel over het verschil in belasting druk van een eenverdiener tov een gezin met tweeverdieners. Een gezin met slechts een eenverdiener kan tot 5X meer belasting moeten betalen bij hetzelfde gezinsinkomen als tweeverdieners. Reken van te voren alles goed door want je bent dan niet alleen je extra inkomen kwijt maar krijg je ook nog te maken met een verhoogde belasting druk. De overheid maakt het heel onaantrekkelijk om thuis te blijven en voor je eigen kinderen te zorgen en te leven van 1 gezinsinkomen, ook al is dit soms beter in sommige gezin situaties. Het is eigenlijk raar want als iemand een uitkering krijgt en een verdienende partner heeft, hoeven ze geen extra belasting te betalen en een gezin met 1 inkomen moet dit wel.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)