dinsdag 21 juni 2016

Leven van 1 inkomen

Na een paar maanden waarin we best veel hebben uitgegeven wordt het nu tijd om de hand weer eens iets meer op de knip te houden. Daarom gaan Sander en ik de komende maanden proberen om van 1 salaris rond te komen, namelijk van Sanders salaris. Kinderopvang is het enige dat we hier even buiten laten. We hebben verschillende redenen waarom we dit willen doen:


 • De belangrijkste reden: we willen niet afhankelijk zijn van mijn salaris. Als we lange tijd doorgaan met leven op anderhalf salaris dan zal het echt weer wennen worden mocht mijn salaris ooit wegvallen. Dus het is beter om hier niet teveel een gewoonte van te maken.
 • We willen de hypotheek versneld aflossen
 • Ik wil ook nooit in de positie komen waarin ik het gevoel heb dat ik niet zou kunnen stoppen met werken. Stel dat Tobias mij nodig heeft of dat er opeens heel rare eisen worden gesteld qua rooster, dan moet ik gewoon kunnen stoppen met werken zonder dat het onze levensstijl teveel raakt. 
 • Stel dat mijn contract niet verlengd wordt ooit, dan wil ik toch tenminste dat Tobias wel gewoon op het kinderdagverblijf kan blijven voor 2 ochtenden. Hij heeft het daar zo naar zijn zin, dat wil ik hem niet afpakken. Dus daar wil ik ook gewoon wat geld voor opzij hebben gezet. 
OK, dit klinkt wel heel dramatisch, alsof ik er vanuit ga dat mijn contract niet verlengd wordt. Dat is zeker niet zo, hoor! Maar vandaag werd ik wel even met de neus op de feiten gedrukt. Zoals ik al eerder schreef vind ik het best lastig qua rooster invullen. Nu willen ze min-max contracten gaan instellen. Dus je werkt dan geen 16 uur, maar 16 tot 20 uur, en moet dan per week 28 uur beschikbaarheid opgeven, terwijl je dan ook maar 16 uur kan worden ingedeeld. 

Ik weet eerlijk gezegd nog niet echt wat ik hiervan vind en of het werken voor mij dan nog wel loont en of ik straks niet meer kwijt ben aan kinderopvang dan wat ik verdien. Aan de andere kant zou deze situatie dan maar een jaar duren. Daarna gaat Tobias naar school en zou het alweer heel anders zijn. Het is dus gewoon even afwachten, maar het bracht me wel aan het denken... 

10 opmerkingen:

 1. Het is inderdaad lastig. Om van laag naar hoog te schakelen is makkelijk, maar andersom niet.

  Ik heb nu ook min of meer hetzelfde probleem. Ik spaar niet meer. Alles kan ik wel van de lopende rekening betalen, maar het zou toch fijner zijn om wat extra achter de hand te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is misschien nu nog niet nodig, maar lijkt me altijd slim om op tijd mee te beginnen. Eerder deden jullie het ook zonder jouw salaris, dus nu de overschakeling maken zal vast makkelijker zijn dan wanneer het straks gedwongen zou moeten (en je niet elke maand dus een mooie pot overhoudt).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben alleen dus ook maar 1 inkomen. Maar ik ben in de loop de jaren, lees 8 jaar, steeds een beetje meer gaan verdienen. In mijn geval gaat dus alle extra's naar mijn spaarrekening. Ik ben een tijd bezig geweest met uitvogelen wat ik echt nodig ben per maand voor bepaalde zaken als boodschappen, kleding, benzine, kadootjes noem maar op, alles buiten de vaste lasten om. Ik heb daar nu mijn weg in gevonden en heel af en toe stort ik iets terug van mijn spaar omdat ik dan net ff wat tekort kom (omdat ik toevallig net dat ene kledingstuk of boek wou hebben en niet wou wachten tot mn volgende loon er zou zijn...). Ik blijf zo strak op mijn budget ook met dezelfde reden als jij; als ik mijn baan verlies krijg ik veel minder ( en in mijn geval, wat als mijn ex de alimentatie niet meer naar mij maar naar mijn kinderen overmaakt). Overal op voorbereid zijn is het halve werk...

  Gr. Bouk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Onderschat het werken met een schoolgaand kind ook niet.Er zijn vaak studiedagen, veel vakantie, of andere activiteiten. Eigenlijk vond ik dat lastiger dan toen ze naar het KDV gingen. Maar slim om jezelf er niet te afhankelijk van te maken. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mee eens, het lijkt eenvoudiger als ze vier worden. En dat is t soms ook, maar meestal wordt t lastiger.

   Verwijderen
  2. En op de middelbare school vond ik het ook soms heftig. De verzorgende taak is er dan niet mee. Maar op een andere manier ben je veel meer nodig, al willen ze dat natuurlijk niet toegeven die pubers.

   Verwijderen
 5. Wat wij gaan doen is mijn nettosalaris nemen, min het verschil tussen kinderopvang en toeslag, en dat bedrag gaan we meteen overmaken naar de spaarrekening. Van het extra spaargeld gaan we extra aflossingen doen, en sparen voor ons volgende grote project: keuken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij leven al heel lang van 1 loon (want, allen man heeft een baan)Hij verdient modaal en dat gaat ons erg goed af. We lossen af, leven zuinig, maar fijn en hebben lage maandlasten. Goed om te oefenen. Zo creëer je vrijheid in je hoofd.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat vervelend die onzekere situatie op je werk! Het is altijd slim om te kijken of het lukt om te leven van 1 salaris. Jullie kunnen dat vast wel! Meer geld geeft ook makkelijker uit dat is ook echt zo! hoop dat het mee gaat vallen op je werk met alle veranderingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het een leuke uitdaging! En het biedt inderdaad vrijheid als het goed lukt om van 1 inkomen rond te komen.

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)