zondag 25 september 2016

Envelopjes voor in mijn portemonnee

Afgelopen vrijdagavond had ik even een fröbelbui. Geïnspireerd door alle toffe dingen die mijn bonus-schoonmoeder maakt besloot ik om ook eens een poging te wagen om ook wat in elkaar te zetten. En zo ook direct even mijn gedachtes te verzetten van het nieuws dat we die ochtend hadden gekregen.

Ik had een paar weken geleden karton gekocht bij de Action en besloot om nu eindelijk eens envelopjes te maken voor in mijn portemonee, om daarmee voor verschillende budgetten geld te kunnen scheiden. Ik maakte er tot nu toe twee, maar het is de bedoeling dat het er uiteindelijk een stuk of 5 gaan worden; ook nog eentje voor kleding, zakgeld en eentje voor Tobias.


Zo zijn de eerste twee geworden. Ik heb het gister alvast uitgeprobeerd met wat kleingeld erin en het lijkt in elk geval stevig vast te blijven zitten. Hier vind je trouwens een tutorial waarin je kunt lezen hoe je zelf van die envelopjes kunt maken. Het is overigens niet echt lastig, maargoed, ik ben niet zo goed in zulke dingen, dus ik ben altijd blij met een uitleg ;)

Ik kan bijna niet wachten tot morgen de nieuwe financiele maand gaat beginnen en dat we de envelopjes ook daadwerkelijk gaan gebruiken!

17 opmerkingen:

 1. Ik ben benieuwd hoe het gebruik van fysieke envelopjes met geld jullie gaat bevallen. Ik ben dan als bloglezer natuurlijk wel benieuwd naar welke budgetten je gaat gebruiken per envelopje?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je bedoelt qua bedragen?? :) Dat verschilt eigenlijk per maand

   Verwijderen
 2. Het lijkt mij ongelooflijk onpraktisch. Als je je uitgaven in Excel of in een budgetprogramma bijhoudt, is het toch helemaal niet nodig om te gaan tobben met losse zakjes contant geld?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe het bijhouden van uitgaven ook in excel en niet in verschillende envelopjes. Ik houd ervan om een handzame, kleine portemonnee in mijn broekzak te hebben. Ik denk niet dat Daantje dat doet.

   Verwijderen
  2. Wie heeft het over bijhouden in envelopjes? ;) Ik hou mijn uitgaves gewoon bij in excel, hoor. Het gaat denk ik juist minder tijd kosten, omdat ik nu dan eens per week geld opneem en dus ook maar eens per week Afas hoef te openen.

   Verwijderen
  3. Waarom dan nog de envelopjes? Je ziet in Excel dat je aan uitstapjes al €45 hebt uitgegeven deze maand. Je budget is €75. Je kunt dus nog maximaal €30 uitgeven. Of zoiets. Als er dan ook in een envelopje €30 zit, voegt dat aan het inzicht toch niets toe? Eén pinpas in plaats van vijf envelopjes vind ik veel makkelijker.
   Ik werk zelf volledig budgetloos. Ik koop wat ik nodig vind of wat me blij maakt.

   Verwijderen
  4. Juist omdat ik niet constant op internet wil kijken hoeveel budget ik nog heb.

   Verwijderen
 3. Ik werk ook met envelopjes, voor mij werkt het prima :)

  Ik heb overigens de envelopjes niet altijd in mijn portemonnee zitten. Ik weet altijd van te voren of ik geld ga uitgeven en stop dan het desbetreffende envelopje in mijn portemonnee, de rest ligt gewoon thuis.

  Groetjes Sas

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De meeste systemen lijken mij erg omslachtig, maar als het werkt voor degene die ermee werkt is het toch prima?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zie niet echt het nut in van het werken budgetten voor de verschillende uitgaven. Ik betaal zo goed als alle uitgaven met mijn bankkaart en werk niet met voorafbepaalde budgetten. Heb ik iets nodig of zie ik iets wat in superaanbieding staat, dan koop ik dat.
  Mijn nicht werkt ook met omslagjes en als haar huishoudbudget 'op' is, koopt ze niets extra's meer. Vaak laat ze dan mooie aanbiedingen liggen omdat ze haar budget niet wil overschrijden. Maand erop koopt ze het product dan in 'normale' prijs....In elk geval levert het haar op die manier zeker geen besparing op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mis ik iets of moet ze dat dan ook gewoon zelf weten. Waarom zouden anderen daar überhaupt iets van moeten vinden?

   Groetjes Lily

   Verwijderen
 6. Pieuw wat een ingewikkelde manier is dit...mijn budgetten staan op papier. Ik pin alles en zie in 1 oogopslag hoeveel ik deze maand nog over heb. De budgetten zijn richtlijnen. Ik maak gewoon gebruik van aanbiedingen als dat zo uitkomt. Als het over een langere termijn maar klopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb verschillende vakken in de beurs. Is wat onhandig want je moet onthouden wat voor welk budget is. Die envelopjes zijn mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het lijkt mij ook aardig omslachtig. Het kan misschien het gevoel van beheersbaarheid en overzicht geven (wat goed is, als het voor jou werkt natuurlijk). Ik hou in Excel bij welke vaste lasten ik heb en wat ik aan boodschappen en benzine wil uitgeven. Daarnaast kan ik andere uitgaven begroten zodat ik precies weet welk bedrag overblijft voor 'over de balk smijten'.

  Ik werk overigens sowieso niet met contant geld. Daar geloof ik niet in. Als je gewoon discipline hebt, dan kan het prima middels pin.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie envelopjes hoor! Ik denk dat het makkelijker wordt om je aan je budgetten te houden als je werk maakt van de vorm, dus dat moet goedkomen :)
  Zelf heb ik ook werk gemaakt van mijn excel (=numbers want mac), met leuke grafiekjes en diagrammen enzo... maakt het echt fijner om de maand 'te halen' als je dan allerlei gekleurde lijntjes ziet klimmen, blokjes ziet stapelen... Contant geld werkt voor mij niet, aangezien ik echt bijna alles via internet koop, zelfs de boodschappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat weten sommige mensen het toch weer beter.....
  Volgens mij ken jij jezelf het beste en als je weet dat je een fysieke grens nodig hebt met geld uitgeven dan is contant geld handig.
  Als dit voor jou blijkt te werken, prima toch? Ik vind ze leuk, de envelopjes!
  Ga je nu per week pinnen? En hoe verdeel je dat per maand want een maand heeft nooit 4 mooie afgeronde weken. Dat lijkt mij dan wel weer een rekensommetje van te voren.
  Ik hoop dat het voor jou werkt. En als de envelopjes niet zo lang meegaan, maak je toch gewoon weer gezellige nieuwe!
  Lieve groet, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe ik het praktisch ga doen ben ik nog even over aan het nadenken. Ik heb voor komende woensdag boodschappen bij AH besteld, die moet ik wel gewoon pinnen. Ik denk dat ik het restantbedrag dan verdeel over de rest van de maand, inderdaad elke week een bedrag pinnen, maar hoeft niet persé hetzelfde bedrag te zijn elke week. Stel dat ik geld heb overgehouden van die week daarvoor, dan hoef ik minder op te nemen :)

   Verwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)