zondag 6 november 2016

Rentemiddeling: minder besparing dan verwacht

Vorige week kregen we de brief van de Rabobank binnen over onze rentemiddeling. Ik had het zelf uitgerekend en kwam toen op een mooie besparing uit, maar dit bleek flink tegen te vallen helaas. Ik had me niet voldoende verdiept in de materie en dacht (stom, achteraf!) dat het echt gewoon het gemiddelde was van de huidige rente en de nieuwe rente. Maar had daarbij geen rekening gehouden dat de looptijden roet in het eten zouden gooien.

Rentemiddeling is bij onze bank eigenlijk alleen interessant als je bijna aan het einde van de looptijd zit en dan de rente weer voor een langere tijd vastlegt. Maar eigenlijk kun je dan net zo goed wachten en direct voor een lagere rente kiezen zodra dat kan.

Het zou ons nu 0,15% gaan schelen. Dit is 258 euro op jaarbasis. Maar dat is dan wel bruto, dus netto bespaart het ons een stuk minder. Daarnaast betekent dit ook dat we dan mogelijk een boete moeten betalen als we binnen die looptijd willen verhuizen. Dat is het me eigenlijk niet waard.

Als we nog 7000 euro extra aflossen hebben we die besparing van 258 euro op jaarbasis ook bereikt. Dus laten we ons daar dan maar op richten! :)

5 opmerkingen:

 1. Oh dat valt tegen zeg! Vreemd dat het maar zo weinig scheelt. Hebben jullie nu een lage rente dan?
  Wij hebben na 3 jaar gerentemiddeld maar kwamen op een renteverschil uit van 0,75%.
  7000€ extra aflossen is wel een flinke hap helaas. Maar succes gewenst!
  Weet je al wat meer over je werk, of je kan blijven?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat vervelend zeg! Het klinkt zo leuk he, rentemiddeling. Ik ken toch niet zo heel veel mensen die er profijt van hebben, zo met die boete en de looptijden en zo.
  Het zou wel heel goed zijn als je die € 7000 aflossing bereikt zeg! Dat is echt heel veel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het ook laten uitzoeken door mijn hypotheek verstrekker. 8000 euro boete... dat was dus helemaal niet de moeite waard. Ik ga maar gewoon verder met elke januari 10% extra aflossen (6300 euro) en ben hopelijk over 5 jaar hypotheek vrij. Huidige rente is 4.45% en is 20 jaar vast.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat was inderdaad wat naief. Je breekt een contract open waarbij de bank berekent als rente binnen te krijgen, dat ze dan een boete bereken is logisch. Cadeautjes bestaan helaas niet in de bankenwereld, en andere werelden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Uitgezocht is het al door Kassa of Consumentenbond en het blijkt dat het vaak voordeel voor de banken op te leveren.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)