maandag 1 mei 2017

Starten met zwemles / waterwennen

Vanaf deze week begint Tobias met zijn 'zwemlessen'. Officieel heet het nog geen zwemles, maar waterwennen. Maar zwemles klinkt gewoon leuker, dus zo noemen we het eigenlijk alvast.

Ik vind het echt enorm spannend. Het idee dat Tobias straks in het water ligt terwijl ik achter glas toe mag kijken, maar niet kan ingrijpen vind ik heel eng. Natuurlijk heeft zo'n zwemleraar vast heel veel ervaring met kleine kinderen begeleiden, maar nog niet met mijn kind.

Maargoed. Ondanks mijn eigen angst vind ik het wel heel belangrijk dat Tobias leert zwemmen. Vooral ook omdat hij tot nu toe totaal geen water-angst kent. Toen hij net 3 was dacht hij al dat hij heel goed kon zwemmen. Hij zou als hij de kans kreeg zó het diepe water (of een wildwaterbaan!) inspringen. Hij ziet totaal geen gevaar wat dat betreft. En dat is opzich fijn, want eigenlijk hoeft hij dan niet echt te wennen. Maar aan de andere kant is het natuurlijk ook ontzettend gevaarlijk als een kind denkt dat ie al heel veel kan, terwijl dit nog niet het geval is.

Bij waterwennen wordt geoefend met drijven op de rug en buik, voortbewegen in het water en zelf de kant op klimmen. Allemaal dingen waarvan ik denk dat het heel erg handig zal zijn als Tobias dit alvast kan. Al zal ik denk ik pas echt gerust zijn als Tobias zijn zwemdiploma's heeft.

Bij ons zwembad zijn er trouwens twee manieren om te betalen: je kunt kiezen voor een lager bedrag per maand of een hoger bedrag. Als je voor het lagere bedrag kiest betaal je maandelijks, totdat je kindje zijn diploma heeft. Als je voor het hogere bedrag kiest hoef je maar 18 maanden te betalen. Als je kindje daarna nog geen ABC-diploma heeft mag hij gratis doorzwemmen tot hij wél alledrie de diploma's heeft.

Ik twijfel zelf nog waar ik voor zal kiezen. Ze zeggen dat kinderen van 4 jaar soms nog niet de kracht en motoriek hebben om het zwemmen snel op te pakken. Dus in dat geval zou het wel handiger zijn om voor het hogere bedrag te kiezen. Aan de andere kant vind ik A en B ook wel voldoende, denk ik. Het belangrijkste vind ik dat hij kan overleven in het water.... Het verhaal van een buurvrouw van ons wiens kindje is verdronken op 4jarige leeftijd heeft wat dat betreft veel indruk gemaakt en zorgt ervoor dat ik graag wil dat Tobias zo snel mogelijk in elk geval leert om zich te redden in het water. De juiste techniek maakt me een stuk minder uit.

Wat zijn jullie ervaringen en waar zou jij voor kiezen?

27 opmerkingen:

 1. Lastig in te schatten. Ik geloof dat ik nog even zou wachten met zwemles en zelf gaan zwemmen met de kleine. Zodra hij iets ouder is, kan hij ook sneller het diploma halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja eens met FO in 10 jaar! Wacht gewoon nog even tot Tobias motorisch en fysiek wat sterker is. Mijn kinderen hebben hun A,B,C al lang gehaald, maar ik herinner me al die uren in het zwembad nog goed. En ook hoe de oudes van al die kinderen die al met vijf of zelfs vier jaar waren begonnen er de balen van hadden dat hun kind na 2,5 jaar nog dat A-diploma niet hadden. Als je toch nu al wilt beginnen, zou ik voor het hogere bedrag kiezen, met diplomagarantie na 18 maanden!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou kiezen voor het hogere bedrag, want Tobias is nog erg jong en ik denk dat je daardoor kans hebt dat het wel een tijdje gaat duren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Is heel verschillend per kind. Onze oudste was 5 en heel bang toen hij begon. Duurde 11 maanden voordat hij zn A diploma had. Nr 2 was net twee weken 4 en had na 6 maanden zn A. Nr 3, type iedere dag zondag, was 4,5 en had na 3,5 maanden zn A. Wel een tijd geleden. Maar watervrij zijn is al heel belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook ik zou kiezen voor 13 maanden hoog.bij mijn eerste vroeg gestart met zwemles maar na een jaar gestopt doordat het totaal niet opschoot. Later na 2 jaar weer gestart, toen ging het wel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn ervaring met mijn (pleeg)kinderen: starten met vier jaar, dan duurt het 2,5 jaar om goed te leren zwemmen, A en B dus. Starten met 6 jaar, dan duurt het 6 maanden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou ook kiezen voor het hogere bedrag, mijn zoons mogen woensdag voor het eerst naar zwemles en ik vind het ook zo spannend! Wij hebben gekozen voor het pakket a diploma. Wij hebben de keuze uit dat pakket of per les betalen. Als er een a en b optie was, had ik daar voor gekozen. Het gaat tegenwoordig wel anders dan ons abc, a staat nu voor aanleren, b voor beheersen en c controleren. Dus ook duiken word met a nu aangeleerd en niet meer alleen voor het b diploma.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik mag zwemles geven als ik wil. Kinderen onder de vijf leren zelden goed zwemmen. Liever had ik een kind van zeven dat waterangst had dan een kind van viereneenhalf met watervrijtraining. Die van viereneenhalf moest je dingen afleren, anders aanleren, in de gaten houden of ze niet stiekem over de rand in een dieper bad gingen. En de meeste kinderen van vier of net vijf hebben nog niet de kracht, het uithoudingsvermogen of de spiercoordinatie om echt te zwemmen.
  Kinderen die met hun gezin regelmatig in het zwembad speelden waren de uitzondering op dat gebied.

  Als het mijn kind was gingen we af en toe samen spelen in het zwembad. En dan als hij zes werd op zwemles. Met een beetje mazzel heb je dan van augustus tot en met april zwemles en heb je in december a en april b.
  Ik hoor nog de ouders tijdens mijn stage mopperen, kind 1 eerst watervrij dan a en b van hun 4 e tot hun 7 e twee keer in de week naar het zwembad, heeft het eindelijk b kun je met nummer twee naar watervrij.

  Algemeen zou ik zeggen pas als je kind naar groep twee gaat naar zwemles.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik denk ook niet dat hij zo snel zijn diploma's zal halen. Ik heb trouwens wel het idee dat het huidige ABC meer lijkt op het vroegere AB. Wij zijn aan het oriënteren waar we onze vierjarige gaan aanmelden maar gaan dus wel voor ABC.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij ons mogen kinderen om die reden bij sommige verenigingen pas met 6 jaar op zwemles.

   Verwijderen
 10. Het verschilt per kind. Zoon was 6 bij start en ruim 8 toen hij A en B had. Hij was ook pas zes toen hij los kon fietsen. Dochter hebben we gisteren op de fiets gezet en fietst weg. Zij wordt bijna 5. Zij gaat ook pas op zwemles als ze zes is. Hopelijk heeft zij het sneller dan zoon, want dat wachten in het zwembad is niet altijd leuk. Ik heb wel heel veel boeken gelezen als ik dochter niet mee had dat is wel een voordeel. En waarom pas met zes omdat ze dan de kracht hebben en het vermogen om goed te luisteren naar de instructeur. Zijn minder moe van school want al gewend daaraan. En ze onthouden het beter, wij zwemmen bijna nooit dus voor ons was het een bewuste keus, liever wat ouder en betere slag aanleren. Er zijn ook zwemscholen die pas lesgeven vanaf zes jaar. Maar als je nu wel wilt beginnen zou ik voor het hogere bedrag gaan. Want anderhalf jaar is zo om en heeft hij ze alle drie. Hier moeten ze A en B, C mag. Maar zoon wilde niet meer maar had zekers gemogen ondanks dat hij er zolang over heeft gedaan. Ook al verklaarden ze me voor gek om nog langer in het zwembad om te hangen.

  Groetjes Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb gewacht tot de jongste 6 was en daarna op een snel cursus gedaan. Hij moest wel een soort intake doen en nu gaat hij elke week op zondag 2 uur zwemmen met een pauze van 15 min.

  Binnen 5 maanden is hij dan klaar met A en gaat dan door voor B. Het kost 750 euro en alle kosten zijn daar bij inbegrepen.

  Succes iig. Ieder kind is anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben twee keer met 5 jaar begonnen. De volgende keer begin ik met 4 jaar. Ik ben me er bewust van dat het langer zal duren. Maar het is een kind dat geen gevaar kent en water graag opzoekt. Dus ik ben blij met alles wat hij meekrijgt. En volgens de regels hier mag hij pas in het diepe bad als hij zijn A heeft. En dat is iedere keer met gezinszwemmen drama omdat hij met de oudsten mee wil. En ik zie het niet alleen als les, maar ook een lekker sportmoment. Of ik nu daar zit of op een sportveld.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ga voor het hogere bedrag en ga voor C. Met A alleen hebben ze echt nog geen kracht. Daarbij is Tobias pas 4 jaar. Bij ons mogen ze pas beginnen met 5 jaar. Laat hem maar eerst eens een hele tijd watergewenning doen zodat hij wat sterker wordt.
  Ook ik heb helaas een vriendin gehad die haar dochtertje is verloren door verdrinking. Ook zij was erg vrij in het water en is, toen papa de ingang bewaakte van het zwembad, op een andere wijze in het zwembad gekomen en helaas verdronken. Een diep diep spoor heeft dit achtergelaten voor heel erg veel mensen.
  Dat hogere bedrag haal je er echt wel uit en daarbij geld maakt niet uit. Veiligheid boven alles.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier gestart toen ze 4.5 was. Inmiddels zijn we 1.5 jaar verder en ze heeft nog steeds bandjes nodig dus a is nog niet in beeld. Denk dat we zoontje (nu bijna 4) pas laten starten als hij 5.5 is. Kosten hier zijn 35 euro per maand voor 1x per week 30 minuten. Ik zou dat pakket van 18 maanden nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik snap heel goed dat je geschrokken bent van dat kindje van je buurvrouw. Maar Tobias is pas 3,5 toch? Dan zou ik zeker voor dat pakket van 18 maanden gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik wacht met de jongens tot ze zes zijn. Mijn dochter is met vijf gestart en heeft a en b na twee jaar behaald. In het eerste jaar had ze simpelweg moeite om de instructies te vertalen naar lichamelijke actie. Ze heeft een hoge intelligentie, maar motorisch gaat ze ietsje langzamer.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik zou kiezen voor het hoger maandbedrag. Mijn dochter is met vijf gestart en doet heel goed haar best. Mocht binnen 4 maanden zonder bandjes, maar diploma A is nog ver weg omdat ze gewoon weg de conditie niet heeft/de slag niet te pakken krijgt om zoveel baantjes te zwemmen. Ze was al watervrij en dus dacht ik dat het wel snel zou gaan, maar ondanks regelmatig zwemmen is baantjes zwemmen toch erg vermoeiend voor haar. Wij hebben ook voor een pakket gekozen, omdat wij dachten dat als ze lang over zwemles wij: a. al baalden van het zo vaak naar het zwembad gaan, b. dochter mogelijk gepusht zou kunnen worden omdat het zoveel extra geld zou kosten. Nu is er veel meer rust, of ze nu wel of niet snel gaat of wel of niet naar les kan dit kost ons geen extra geld, we weten waar we aan toe zijn, hebben het pakket al betaald en kunnen ons concentreren op goed leren zwemmen en het leuk vinden/houden!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wij zijn met onze jongens pas met 6 jaar begonnen. Daarvoor hadden ze de kracht er niet voor en te aak een oorontsteking. Ze haalde netjes binnen een jaar hun A en B. Ik zou in jullie geval ook voor de 18 maandne gaan. Vaak zie je dat een kind pas met 5 jaar echt de kracht heeft om te kunnen zwemmen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Onze zoon was 4 toen hij met zwemles begon en heeft er 2 jaar over gedaan. Wij gingen er ook vanuit dat hij er vanwege zijn jonge leeftijd wellicht langer over zou doen, maar wij zagen het ook meer als een soort sportclubje om mee te beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. MIjn kinderen waren langzame zwemmers dus ik zou voor de duurdere versie gaan. Maar als Tobias dan vervolgens heel snel leert, ben je duurder uit. Het is dus een lastige afweging inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wij hadden bedacht dat de kinderen pas met 6 op zwemles zouden gaan - juist omdat ze dan sterker zouden zijn en beter in staat tot het opnemen van instructie. Maar de oudste was net 5, en watervrij en wilde heel graag op les. Dus maar gedaan, maar wel in de wetenschap dat het dan niet zo vlot zou gaan. En dat klopte: ruim anderhalf jaar over zijn A gedaan, deels met privéleven (hij is motorisch ook wat zwak), en een klein half jaar later zijn b. Voor c is een andere ademhalingstechniek vereist bij de crawl schijnbaar, en dat was voor hem geen haalbare kaart, dus is hij na B gestopt. De jongste was nog geen 4 toen hij, aangespoord door enthousiasme van grote broer, ook op les wilde. Vooruit dan maar. Hij leert motorisch wat sneller, maar was natuurlijk pas 4, dus hij heeft ook na anderhalf jaar zijn A gehaald en mag komende week zijn B halen - dan zijn we ruim meer dan anderhalf jaar verder. Hij wil door voor C, en ik denk dat dat nog wel een half jaar kan duren. Mijn advies: als hij heel graag wil leren zwemmen en je hebt er geen bezwaar tegen dat het wat langer duurt, ga dan gerust op zwemles. Maar het is onwaarschijnlijk dat het op zijn leeftijd heel vlot gaat, dus dan zou ik zeker voor de hogere maandelijkse kosten kiezen. Overigens zie ik ook wel dat bij hele jongere kinderen het aanleren heel langzaam gaat, dus als hij er zelf nog niet zo naar taalt kun je ook overwegen om pas later op zwemles te gaan. Als hij ouder is, beter in staat is de instructies op te volgen, en ook sterker is. Overigens: waar je lest maakt nogal uit! Bij ons hadden ze 45 minuten les, en dat ging prima. Een andere zwemschool bood 90 minuten met diplomagarantie aan: klinkt aanlokkelijk maar had bij ons niet gewerkt. Elk kind is natuurlijk anders, maar bij ons werkte de iets kortere lessen het beste (hoewel ik 30 minuten wel weer te kort vind voor een echte les. Liggen ze er net in, is het weer klaar. Voor babyzwemmen of peuterzwemmen is dat dan wel weer meer dan genoeg natuurlijk. Na een half uur zijn die kleintjes hartstikke moe)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Dochter zwemles met 5,5 jaar 3x per week zwemles en 1x per week samen met haar oefenen resultaat in 4,5 maand A diploma. Zoon begon met 4,5 jaar en was hiervoor echt te jong. Dus zijn we gestopt en een jaar later verder gegaan. Beiden A diploma gehaald in buitenbad. Voor nog geen tweehonderd euro inclusief familie abonnement waren wij klaar. Hoe vaker per week zwemles hoe beter de conditie wordt!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Eigenlijk absurd. Ik bedenk mij net dat wij al 600 euro hebben betaald boor zwemles en ze nog steeds niet haar a heeft en nog met 1 bandje zwemt.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Het verschilt natuurlijk per kind, maar onze mening is dat als je kind 4 is en aan school begint dat het zo'n impact heeft en dat hij dan ook nog moet zwemlessen dat het allemaal een beetje veel is. Ook de motoriek en de kracht in het kleine lijfje spelen natuurlijk ook mee. Onze zoon was 6 jaar, had geen watervrees en zat gewoon goed in zijn vel, ook op school. Binnen het jaar had hij zijn A en B diploma.
  Maar je moet natuurlijk je eigen keuzes maken hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Onze dochter van bijna 3 is net begonnen met zwemles omdat ik graag wil dat ze zichzelf kan redden als ze in het water terecht komt. Ik hoop dat ze inderdaad haar diploma's heeft voordat ze naar school gaat en dat ze er haar hele leven plezier van zal hebben. Welke optie ik zou kiezen hangt van het verschil in het bedrag af. Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Erg goed dat je zo'n waterrat op zwemles doet. Naar mijn mening kunnen ze het niet vroeg genoeg leren

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...