dinsdag 13 juni 2017

(Bijna) naar school

Soms schrik ik er opeens van: Tobias gaat straks naar school! Eerst is het een heel abstract idee.... Je weet dat het ooit gaat gebeuren, maar het voelt nog zó ver weg. Maar naarmate de tijd doorgaat komt het natuurlijk steeds dichterbij en wordt het ook steeds 'echter'.

Ik sta er niet dagelijks bij stil, maar vandaag kwam het besef opeens weer heel sterk binnen toen we afscheid namen van een juf van de peuterspeelzaal die straks met zwangerschapsverlof gaat; over iets meer dan 4 maanden breng ik Tobias niet meer naar de vertrouwde peuterspeelzaal, maar gaat hij naar school om te gaan wennen!
Het is ook zo dubbel: aan de ene kant kijk ik er enorm naar uit, maar aan de andere kant kijk ik er ook tegenop....

Ik kijk ernaar uit, want:

 • Ik hoef me dan niet meer zo te haasten om op tijd terug te zijn voor de peuterspeelzaal en kan wat vaker in mijn eentje boodschappen doen (2,5 uur is soms net iets te kort om alles te doen wat ik wil doen!)
 • Elke dag dezelfde schooltijden = meer regelmaat en daar gedij ik goed op
 • Tobias is er gewoon erg aan toe om nóg meer te gaan leren, dus ik denk dat hij het super gaat vinden
 • Geen peuterspeelzaalkosten meer! (1 maand peuterspeelzaal kost voor ons al meer dan een heel jaar school!)

Aan de andere kant kijk ik er ook tegenop, want:
 • Ik denk dat ik Tobias (soms) enorm ga missen en dat het erg stil zal zijn in huis * snik *
 • Ik vind het erg spannend hoe andere kinderen Tobias gaan beïnvloeden. Nu is hij één van de grootste kindjes bij de peuterspeelzaal. Straks op school is hij weer de kleinste.
 • Het zorgt er wel voor dat je een hoop flexibiliteit kwijtraakt,omdat je altijd rekening moet houden met schooltijden. Peuterspeelzaal overslaan is niet echt een probleem, maar bij de basisschool is dit natuurlijk anders.

Hoe dan ook: ik vind het best wel spannend. Ik denk vooral dat ik Tobias enorm ga missen. Soms word ik echt horendol van hem met de hoeveelheid vragen die hij stelt, maar ik denk dat er de eerste weken best wel even wat tranen zullen vloeien, eerlijk gezegd..... Hoe ging dat bij jullie?!  

16 opmerkingen:

 1. Oh vreselijk, mijn dochter heb ik weken met een brok in mijn keel naar school gebracht. Maar zij vond t meteen leuk.
  Over een klein half jaar gaat B ook en heb ik S nog een jaartje thuis. Over anderhalf jaar heb ik dus ook een leeg huis overdag....dubbel hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vond het een drama bij mijn eerste. Dikke tranen van hem bij zijn eerste wendag, en van mij op de fiets naar huis :-)
  Maar gelukkig was het al heel snel over. En nu... mag ik hem niet eens meer naar de klas brengen. Ok, hij is 8, maar toch he. haha

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vond het in het begin ook spannend. Maar als je merkt dat je kind het leuk vindt, wordt het voor jou ook anders. En dan geniet je weer dubbel als ze thuis komen met verhalen of kunstwerkjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De juf vroeg na twee weken of ik mijn dochter smiddags thuis wilde houden...ze was te moe van alle indrukken en lag smiddags in het poppenbed te slapen.Pas na de grote vakantie, vier maanden later, ging ze ook smiddags naar school. Voor mij was dit een "zachte overgang" naar een leeg huis
  :)

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik hield s.de eerste maanden in de middag thuis. Hij trok t gewoon nog niet. Die ruimte krijg je wel als ouder. En ik merkte t vanzelf toen hij er meer klaar voor was. Ging vooral om middagslaapje.
  Ik had er zelf niet zo'n moeite mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik hield mijn eerste zeker 2x in de week een middag thuis. Niet alleen omdat zij soms moe was, maar gewoon omdat het mij beter uit kwam. Bij 4 jarigen geen probleem als je het gewoon doorgeeft.
  Sommige ouders houden bijv elke woensdag thuis, een break middenin de week ;)
  Ik vond het heerlijk, meer tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vond het een verademing toen onze oudste in februari naar school ging maar ik heb nog een peuter en baby thuis.
  Hij leek het goed aan te kunnen maar inmiddels weer veel problemen met zindelijkheid dus houd ik hem één dag in de week thuis.
  Met continue rooster is het wel jammer dat je niet meer zo makkelijk halve dagen kunt doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Na de grote vakantie gaat de jongste ook naar school. Hij is er zoooooo aan toe. Ik ook want een mama dag dat zoekt hij niet meer. Hij wil naar school , naar vriendjes , naar de oppas. Als t maar niet thuis met mama is. Dus ik denk dat hij t super leuk gaat vinden. Maarja dan heb ik straks een leeg huis. Lijkt mij erg vreemd na 6.5 continu iemand thuis te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zal wel een kil wijf zijn :) maar ik had er geen moeite mee. Ze was eraan toe en vond het heel leuk. In het begin hier en daar een halve dag ivm vermoeidheid, maar al snel hele dagen.

  Hier overigens geen continu-rooster, dus als je aan 2,5 uur al niet genoeg hebt aan boodschappen (wat doe je dan???), dan is incl reistijd op school ook lastig. Ochtend is 3,5u en middag 2u bij ons.

  Ik snap dat lege-nest-gevoel nooit zo. Een nieuwe fase, erg leuk juist@

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sommige winkels gaan pas later open, en je moet ook nog terugrijden. Dus ik ben heus niet 2,5 uur bezig met boodschappen hoor ;)

   Verwijderen
 10. Bij sommigen mensen gaat het nooit over. Ik heb zo gehuild toen mijn oudste de eerste keer naar school ging. De buurvrouw/mijn vriendin trok me mee voor een bak koffie. Inmiddels heb ik 2 bijna 3 kleinzonen. Ik ben ook gastouder en vang dan ook mijn kleinkinderen op. Toen de oudste te ver weg naar de basisschool ging heb ik daar zó tegenaan gegokt. Want nu zou ik hem veel minder zien. (In de praktijk valt dat reuze mee nog wel een paar keer per week gelukkig).
  Frieda.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dochterlief was er onwijs aan toe. Ging zich vervelen, ik had m'n handen meer dan vol. Dus nu ze wekelijks een morgen mag en daar ontzettend van geniet, geniet ik ook. Ik ben misschien te nuchter ervoor, maar ik heb echt geen traan gelaten. Ik vond het leuk voor haar en zijzelf ging meteen haar stoeltje uitzoeken, luisterde naar juf en het was alsof ze al weken deel uitmaakte van het klasje. Van de 11 nieuwe kinderen was ze de enige 'oudste', de rest had allemaal al een oudere broer of zus op school, dus voor haar was het 'nieuw', maar ze gaat erg graag naar school. Ze roept maandag al 'bewaar je wel een appel en komkommer voor m'n bakje?' terwijl we pas vrijdag weer naar school gaan ;)... Goed teken dus :). Enerzijds is het stiller, maar juist af en toe even rust vind ik best lekker. Dat miste ik weleens, continu babbelde ze (erg gezellig, echt waar, maar geconcentreerd aan iets werken of m'n cursus maken lukte niet als ze erbij was :))... Ik ben benieuwd hoe ik straks de 4 dagen ga ervaren als ze ivm continurooster 3 hele dagen en een halve dag van huis is. Ik ga het beleven ;)...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb zelf als kind heel veel moeite gehad met naar de kleuter school gaan. Ik huilde bij het wegbrengen en moest spugen van de spanning. Was ook een akelige juf. Pas toen ik oudste kleuter was na 2 jaar (late leerling) ging het goed. In de jaren 70 was dat vast normaal want er gebeurde niets.
  Wat anders was dat bij mijn kinderen. Zoon en dochter met zoveel plezier naar school en hadden lieve juffen. Zoon heeft nooit gehuild en dochter twee keer. Meteen de hele week. Ik was zo blij en opgelucht
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Haha... ik moet hier echt een beetje om glimlachen. Hij gaat gewoon naar school hoor. Na een paar uurtjes komt hij weer thuis, boordevol verhalen. Leuk toch? Wees maar blij dat hij een gewoon gezond kind is en gewoon gezellig naar school kan gaan. Blijf het positief zien!! Het is GOED voor hem!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het is ook niet niks! Je gaat een heel andere fase in. Ze 'groeien' vaak heel erg als ze eenmaal op school zitten.

  Het biedt ook wel vrijheid ; )

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)