dinsdag 25 juli 2017

Hoeveel wij hebben bespaard met de No Spend Maand

Vanavond is onze No Spend Maand afgelopen. We zijn 26 Juni al begonnen, omdat dat de dag is dat onze financiële maand begint. Morgen is het weer de 26e, dus vanavond heb ik de balans opgemaakt.

Extra inkomsten

We hebben deze maand extra aandacht besteed aan extra inkomsten. We zijn druk aan de slag geweest met Euroclix, Roamler en natuurlijk via Marktplaats. In totaal hebben we hier €430 mee verdient. Deze zijn direct naar de studieschuld overgemaakt.

Verminderde uitgaves

Ook aan de uitgavenkant hebben we ons best gedaan om minder uit te geven:
 • 25% minder uitgegeven aan de boodschappen
 • 42% minder uitgegeven aan uitstapjes
 • Sander heeft 67% minder zakgeld uitgegeven
 • 57% minder uitgegeven aan kleding
 • 40% minder uitgegeven aan openbaar vervoer (eigenlijk hadden we hier niets aan uitgegeven, maar als de auto het begeeft terwijl je in verweggistan bent moet je toch terug zien te komen op een of andere manier!)
 • 87% minder uitgegeven aan spulletjes voor Tobias
 • 80% minder aan cadeautjes
 • 99% minder aan flexgeld
Hebben we hierdoor veel geld overgehouden? Ja en nee.... De vakantie-uitgaves die we met de creditcard hadden gedaan werden deze maand ook afgeschreven. Dit was €800. Normaal gesproken zouden we dit van de spaarrekening hebben gehaald, maar doordat we veel minder hebben uitgegeven dan normaal gesproken hebben we dat geld op de spaarrekening gelaten. 

Daarnaast staat er nu nog €300 op de betaalrekening en we hebben nog €110 in een spaarpotje zitten. In totaal dus €410.

Als ik dus alles bij elkaar optel:
 • €430 aan extra inkomsten (dit is elke keer direct overgemaakt naar de studieschuld!)
 • €800 wat we niet van de spaarrekening hoefden te halen
 • €410 op de lopende rekening
In totaal dus €1.640 óf €840. Ligt eraan hoe je kijkt. 

(Sander denkt dat die €800 niet meetelt en daar ben ik zelf ook niet helemaal zeker van. Mocht iemand hier een logisch verhaal over hebben: let me know!)

28 opmerkingen:

 1. Een mooi resultaat, maar geef je dan anders echt EUR 1200 per maand meer uit?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blijkbaar. Ik kan het zelf eerlijk gezegd ook niet echt geloven.

   Verwijderen
 2. Dat biedt dan zeker hoop voor de toekomst!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, die 800€ is toch ook ergens vandaan gekomen? Telt wél volgens mij :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Knap hoor!en nu ook structureel of wordt het weer zoals het was?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgens mij telt die 800 euro wel en niet mee, dat komt omdat je dat geld al eerder hebt uitgegeven (namelijk op vakantie). Eerder heb je daar (op de spaarrekening) al voor gespaard.
  Het betekent dus dat je niet normaal 1240euro extra uitgeeft, maar wel een heleboel extra bespaard (alle percentager hierboven) en extra geld hebt (door spulletjes te verkopen) en ook al je vakantiegeld extra hebt "gespaard".

  GOED GEDAAN Daantje!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Er zit in ieder geval nog wat vet op de botten voor als het winter is ;-)

  Die €800,= hou je extra over op je spaarrekening dus dat telt gewoon mee.

  Misschien zouden wij het ook eens moeten doen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als je veel van deze dingen als gewoonte gaat aannemen ga je structureel veel geld overhouden, hoe fijn zou dat zijn? Mss toch eens proberen met budgetten te werken die je steeds een beetje krapper zet? Zo heb ik het al jaren geleden gedaan en het wordt steeds gemakkelijker, is mijn ervaring. Ook een budgetje voor 'fun' om het vol te kunnen houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik blijf erbij, ik vind het schrikbarend als je normaal blijkbaar zoveel euro's over de balk gooit. Tuurlijk zijn daar vaak hele zinnige uitgaven bij, maar zeker ook minder zinnige.
  Als mijn gezin een dergelijke besparing in één maand zou doen zou ik structureel met de hark door de financiën gaan, want dar zou een serieus vroegpensioen opleveren als je het bij elkaar spaart, ongeacht welke rente.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoezo over de balk gooien? Wij reserveren maand een dergelijk bedrag voor een verbouwing. Is niks over de balk gooien aan. En bovendien wat een zuur commentaar... ga lekker trots wezen op jezelf zou ik zeggen...

   Verwijderen
  2. Deze reactie vind ik iets te kort door de bocht. 1 maand geeft geen representatief beeld voor de komende 30 jaar. Als je dit 1 maand doet, maak je waarschijnlijk al je voorraden op. Verder kun je niet jarenlang geen/amper kleding kopen, geen uitstapjes maken en krijg je ook te maken met onderhoud. Het leven tot je pensioen moet ook een beetje leuk blijven. Ze zouden heus wel structureel iets kunnen besparen, maar echt niet maandelijks zo'n enorm bedrag.

   Verwijderen
  3. @Anoniem.
   Vind het helemaal geen zure reactie, dat is jouw interpretatie. En trots ben ik inderdaad, op mijn gezin. Maar dat heeft verdomd weinig met dit onderwerp te maken.

   Knap dat het weer allemaal anoniem moet. Moedig.

   @Ilse, klopt één maand is niet representatief. Maar waar ze nu 1200€ hebben bespaard kan dat ook bijvoorbeeld zeshonderd zijn. Dat zet toch zoden aan de dijk.
   Daantje schrijft veel over financiële onderwerpen dus neem aan dat deze besparing structureel zou kunnen worden ter aflossing van studieschuld en wie weet wat nog meer.

   Verwijderen
  4. Ik zal ook even reageren dan maar. Toen ik je reactie las merkte ik dat het me best kwetste toen ik las / interpeteerde dat ik geld over de balk zou smijten volgens jou. Maar toen dacht ik: he, we hebben al eerder 'gebotst' en toen kwam het doordat geschreven woorden soms anders kunnen worden geïnterpeteerd dan hoe de schrijver het bedoelt heeft. Dus ik ging er al vanuit dat het niet lelijk bedoelt was, maar zo kwam het bij mij idd in eerste instantie ook wel binnen. Misschien is dit toch ergens een stukje verschil in taalgebruik in verschillende regio's, ik weet het niet. Echter probeer ik sinds kort om dan maar niet direct terug in de aanval te gaan als ik het idee heb dat ik word aangevallen en er een nachtje over te slapen ;) Dat werkt prima.

   Of het een structurele besparing word weet ik nog niet, maar ik doe sowieso in September ook weer mee aan de No Spend Maand :)

   Verwijderen
 9. Ik denk niet dat je ruim 1.000 euro hebt bespaard. Je moet ook kijken naar het beginsaldo van je betaalrekening en wat er al in het spaarpotje zat. En dan je eindsaldo en je vaste lasten ervan afhalen dan heb je een globaler beeld denk ik. Aangezien jullie volgens mij niks contant betalen. En anders die contante opname meetellen als uitgave. Die extra inkomsten had je anders ook kunnen hebben als je daar tijd aan had besteed, wel mooi natuurlijk want je studieschuld weer stuk lager. En net wat Kopka zegt als je dit elke maand zou uitgeven wat je nu denkt bespaart te hebben zou ik maar eens de budgetten strak aan trekken. Wij geven nooit zoveel geld aan variabele kosten uit per maand structureel, dat verdien ik niet eens per maand met mijn baan. Zouden wij nooit kunnen sparen op deze manier. Maar misschien zie en lees ik het helemaal verkeerd, alleen mijn gevoel zegt dat het niet kan kloppen uitgaande van mijn eigen situatie natuurlijk.
  Groetjes Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk moet ze naar het saldo van haar betaalrekening kijken maar het saldo van haar spaarrekening telt ook! Daarop staat 800 extra, die ze begroot had uit te geven aan haar vakantie een maand eerder.

   Uiteindelijk maakt het niet uit of je het van de ene rekening betaalt of van de andere rekening natuurlijk. Ze heeft 800 euro over omdat ze een begrootte rekening van de betaalrekening heeft kunnen betalen onverwacht, ipv haar spaarsaldo daarvoor aan te spreken.

   Verwijderen
 10. Vind het een heel mooi resultaat. Die 800 euro zou ik bij het bespaarde geld mee tellen, want dat geld had je anders van de spaarrekening moeten halen en heb je nu gewoon kunnen overhouden door strak te letten op je uitgaven en geen onnodige spullen te kopen. Ik zelf zou de marktplaats verkopen er niet bijtellen, want je zult voortaan niet iedere maand spullen hebben om te verkopen. Maar vind het resultaat verbluffend bij jullie, als jullie zo doorgaan kun je straks, na een jaar op deze manier besparen, een auto contant betalen. Ga zo door, je krijgt zo meer ruimte in huis, tijd en geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Om dit soort discussies te voorkomen betalen wij de credit card altijd direct als we terug komen van vakantie (en dat halen we dus van de spaarrekening, waar het vakantiegeld naartoe is gegaan - dus het is een legitieme, geplande uitgave).

  Bovendien kan Jaco er echt extreem erg niet tegen om een maand na de vakantie nog geconfronteerd te worden met kosten daarvan.

  Ik denk dat je die 800 van de credit card OOK bespaard hebt. Die staat nu namelijk nog op je spaarrekening! Allocatie is een andere discussie maar als je deze maand geen 1600 bespaard zou hebben, dan zou je die credit cardrekening niet hebben kunnen betalen (van je betaalrekening). Dus... je hebt gewoon 1600 bespaard (vraag het straks maar aan de fiscalist!!).

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zou zeggen die 800 euro telt mee. Anders waren ze van je spaarrekening gegaan.

  Wat alleen natuurlijk niet helemaal waar is is dat je elke maand dit over kan houden. Kleding en schoenen heb je voor tobias toch een keer nodig. Je doet dan in ene een uitgave. En dat geldt ook voor de overige bespaarpunten.

  Maargoed ik ben waarschijnlijk ook geen echte consuminderaar en dat wil ik ook niet worden. Ik word er blij van als ik mijn kinderen in mooie kleren kan steken en ze een keuze in de kast hebben. En ook op uitjes bespaar ik niet. Soms kan het een simpel ijsje zijn en soms een bezoek aan een pretpark en alles wat er tussenin ligt.

  Ik denk maar zo herinnering dragen jij en je familie met zich mee en vertegenwoordigt voor mij veel meer waarde dan een dikke vette spaarrekening. Geld moet je hebben maar het steeds meer willen hebben vind ik niet belangrijk. Samantha

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Was de vakantie in de No spend maand? Dan telt het nu mee, als het al ervoor was zou ik het niet meetellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ja, op zijn tijd leuke dingen ondernemen, is ontspannend voor het hele gezin, maar genoeg geld overhouden om die leuke dingen te kunnen doen plus geld overhouden om te sparen, vind ik persoonlijk nog leuker. Uitstapjes, vakanties ed. kun je zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wilt. Wij hebben de leukste herinneringen aan onze vakanties bij boeren in Duitsland en Oostenrijk die appartementjes in of bij hun boerderijen verhuurden. Meestal zelf koken, lekker met de eigen auto overal naar toe, oa veel zwemmen in meertjes ed. Waar wij zaten werden oa lampion optochten naar een berghut en workshops bij een bakker georganiseerd voor kinderen en volwassenen. Niet duur en leuk, geniet nog altijd na als ik de foto,s van deze vakanties bekijk. Je kunt met mooi weer naar een goedkope buitenspeeltuin gaan, een speurtocht in het bos organiseren, op een mooi plekje gaan picknicken waarvoor je eerst samen een taart en broodjes bakt. Kost alleen wat tijd en moeite.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Die 800 euro heb je bespaard, anders had je die rekening van je spaarsaldo moeten betalen. Maar je zou ook die percentages van alle categorieën in geld kunnen uitdrukken dan weet je ook meer.

  Ik ben benieuwd of dit je motiveert om op langere termijn ook op diverse posten te besparen. Of vind je dat je (bijvoorbeeld) te weinig leuke dingen hebt kunnen doen deze maand?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Volgens de officiële regels van de no-spend-manad telt het mee. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoe dan ook je heb bespaard en een mooi bedrag ook. Ik weet niet of je op deze manier door wil gaan, door te letten op je uitgaves. Ook bij mij is de no-spend maand goed verlopen. Immers ik heb een aantal zaken die normaal van de spaarrekening afgingen van de lopende rekening kunnen betalen. De komende maand wordt ook nog een no-spend omdat we die maand ook veel kosten hebben aan de woning en je raad al, ik wil zo weinig mogelijk opnemen van de spaarrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtig resultaat! Ik had me wel aangemeld maar heb niet ontzettend actief meegedaan. Toch ook een goede maand achter de rug. Durf niet te zeggen waar de besparing in zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Goed bezig! blijft altijd lastig. Soms zet ik me er weer toe om echt goed op het budget te letten en dan gaat het een hele tijd goed. En het volgende moment lukt het gewoon niet om het binnen de perken te houden. Onze vaste lasten zijn ook best wel fors. We hebben een koop appartement met de daarbij komende VVE kosten. Gas/water/licht, verzekeringen. Ik denk dat er voor ons ook nog wel echt wat te behalen valt qua besparen. Misschien toch maar weer eens onder de loep nemen.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...