woensdag 2 augustus 2017

Basisschool kiezen - deel zoveel

Over exact 3 maanden wordt Tobias 4 en dan mag hij naar de basisschool. We waren er al helemaal uit naar welke school hij zou gaan, maar nu ben ik toch alweer anderhalve maand aan het twijfelen.

Anderhalve maand geleden kregen we namelijk een 'feestelijke' email: Hoera, * naam basisschool * gaat verhuizen! Ze hebben van gebouw geruild met een andere basisschool. Voor ons betekent dit dat we een paar minuten langer onderweg zijn om Tobias naar school te brengen. Dat vind ik nog niet zo erg. Maar waar het oude gebouw een hele knusse en gezellige uitstraling had waar wij ons direct thuis voelden, heeft het nieuwe gebouw dat absoluut niet.

Daar bovenop kregen we ook nog eens een tweede email, vlak voor de schoolvakantie begon: de directeur en 3 leerkrachten hebben een nieuwe stap in hun carrière genomen, dus komen na de vakantie niet meer terug.

Kortom: ander gebouw, een nieuwe directeur, een hoop andere leerkrachten... Dit brengt me wel heel erg aan het twijfelen of de school waar we voor hebben gekozen straks nog wel echt die school is.  In hoeverre weten ze de sfeer en identiteit te behouden die ze in het vorige gebouw hadden?

Helaas kunnen we natuurlijk pas na de vakantie nogmaals bij het nieuwe gebouw gaan kijken. Volgens zeggen wordt er nog een hoop verbouwd en aangepast voor de school erin trekt, maar desondanks wordt ik er tóch behoorlijk nerveus van.

heeft iemand hier ervaring mee, dat er zoveel leerkrachten in één keer weg gingen? Of dat een school van gebouw ging wisselen? En wat deed dit met de sfeer van de school? Veranderde dat of viel het wel mee? Alle ervaringen zijn welkom!

12 opmerkingen:

 1. kijk ook eens op de school ernaast. Je weet wel welke. Zelfde soort gebouw alleen andere geloof. groetjes Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik weet welke je bedoelt. :) Mochten we besluiten dat de huidige school inderdaad niet meer voldoet, dan gaan we daar ook eens kijken, maar dan heb ik eerst nog een andere school op het lijstje staan waar veel vriendjes van de PSZ heen gaan

   Verwijderen
 2. Zoals het plezier in je werk gaat of staat met de collega's die je hebt is het in de basisschool niet anders. De "klik" met meester of juf moet goed zijn! De directeur kan alleen zorgen voor een goed beleid en motivatie bij zijn medewerkers. Jammer is wel dat veel scholen met deeltijd medewerkers werken, waardoor kinderen vaak geen vaste juf of meester meer hebben.
  Maar het probleem om een nieuwe school te kiezen kan zich hierdoor ook elk jaar voordoen. Toevallig dat het zich nu voordoet voordat Tobias werkelijk naar school gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Daantje, Wij hebben ervaring met een school waar ineens heel veel leerkrachten en een schoolleider burnout hadden. De school was stuurloos. Er was geen plan, niet één lijn in schoolbeleid. Veel werd ook nadat, ook nadat de schoolleider weer beter was en aan het werk was, ad hoc even "geregeld" ipv dat er een plan of visie was. Nu zitten de kinderen op een andere school die beter aansluit bij de kinderen, een visie heeft en een plan. En deze school lag niet in onze woonwijk maar alles beter dan een school die maar wat aan rommelde. Laat je niet leiden door de afstand naar school. Als er meerdere leerkrachten ineens weg gaan zegt dat wel iets.
  Succes met de beslissing, groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, het wordt een heel andere school. Wat nog steeds een raadsel voor mij is? wat maakt een school tot een goede school, leuke, warme, uitdagende school. De test is eigenlijk op het moment dat je kind tegen een probleem aanloopt en hoe het vervolgens wordt opgepakt door schoolleidng. In geval van mijn kind onvoldoende en ook hoorde ik klachten van andere ouders. School kreeg slechte beoordeling waar het eerst goed was. een van de rede was zeer snelle groei van aantal leerlingen door groei van nieuwbouwwijk en niet genoeg middelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vraag me vooral af waarom die leerkrachten en directeur ineens massaal van baan veranderen.
  Veel sterkte met jullie zoektocht naar een fijne school.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vind je het ook niet vreemd dat het nieuwe gebouw nu zo plotseling komt? Dat wisten ze ze zeer waarschijnlijk ook al toen je daar was.
  Van stiefkinderen hoorde ik ook al zo'n onvrede over de zo bewust gekozen school voor de 9 en 6 jarige. De 9 jarige heeft moeite met lezen en daar kunnen ze dan met hun systeem weinig soepel mee omgaan.
  Helaas kom je er pas achter als ze er een tijdje opzitten.
  Ik zou toch bij je keuze blijven en je kan altijd veranderen. Wie weet valt het erg mee en komen er nieuwe enthousiaste nieuwe leerkrachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat zijn de pluspunten van de huidige school en zijn die pluspunten echt weg als de school in een ander gebouw zit en een paar nieuwe leerkrachten krijgt? De huidige directeur en leerkrachten ken je eigenlijk ook nog niet echt dus het blijft altijd een gok, op elke school. De onderwijsvisie zal neem ik aan niet drastisch veranderen met nieuwe leerkrachten. Die worden neem ik aan toch juist vanwege hun passende onderwijsvisie gekozen door een school.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Onze ervaring is dat het verloop in het basisonderwijs erg hoog is, volgens mij doordat veel contracten gewoon niet snel verlengt worden. Waar we inmiddels ook achter zijn is dat het vooral met D eigen juf of meester moet klikken en dat dat het ene jaar beter is dan het andere... je komt er vanzelf achter ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Onze ervaring met scholen is ook dat er op voorlichtingsavonden van alles werd beloofd. Geweldig, maar later bleek alles veranderd te worden.
  Ook nieuwe directeur en er werden klassen gecombineerd terwijl daar eerst absoluut geen sprake van zou zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij zijn 3 scholen afgeweest en onze tien 3 jarige meegenomen. De ene school was al snel afgeschreven al ligt hij hier in de straat. De tweede school voelde ook niet goed aan en de derde school zeiden wij alle 3 ja dit wordt hem. En inmiddels in groep 5 sta ik daar nog steeds achter. De school is groot maar fijn. Bso in de school war voor mij ook een vereiste was. Wel groot en klein gescheiden van elkaar.

  Ik zou zeggen ga gewoon nog een keer kijken. Je woont in een grote plaats dus genoeg keuze zou ik zeggen. Volg je gevoel en laat het niet afhangen van een geloof. Samantha

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind open communicatie heel belangrlijk. Waarom is er nu iets verteld over de verhuisplannen bij aanmelding....?

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)