maandag 23 oktober 2017

Zakgeld / leergeld

Gister zijn we met ons gezinnetje naar Legoworld geweest. Toevallig had Tobias gister ook zijn beloningskalender vol, dus kreeg hij een cadeautje. Hij wees direct een dure treinset aan. Maar dit vonden we toch echt te duur, dus na even verder zoeken hebben we nu een mooie set met basisblokken voor hem gekocht, waar hij ook heel erg blij mee is.

Onderweg naar huis kwam het onderwerp op zakgeld. Als Tobias echt zo graag zo'n dure trein wil hebben, dan zie ik dit als een goede gelegenheid om hem te leren sparen. Als hij de helft van het bedrag bij elkaar kan sparen dan wil ik volgend jaar best de andere helft bijleggen om die trein voor hem te kopen.

Vanaf zijn 4e verjaardag gaan wij dus starten met zakgeld. Volgens het Nibud krijgen kinderen van Tobias' leeftijd gemiddeld 50 cent per week. Ik vind dat persoonlijk een vrij laag bedrag en zat zelf meer te denken aan €1. Eerst dacht ik zelfs nog meer, maar als je al met een vrij hoog bedrag begint dan is het natuurlijk zo dat je bij zakgeldverhogingen op een gegeven moment gewoon de sjaak bent. ;)

Vanaf welke leeftijd zijn jullie begonnen met zakgeld? En hoeveel?

25 opmerkingen:

 1. Het lijkt mij erg vroeg. Ook vind ik € 0,50 helemaal niet gek als het puur om een leerproces gaat en niet om vermogensopbouw. Het wordt altijd gelijk weer zo serieus.

  Hebben alle kinderen niet last van grootheidswaanzin als het op cadeaus aankomt? Is dat nou juist niet het leuke aan en voor kinderen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. vanaf 6 jaar toen ze muntjes kon onderscheiden, de cijfers erop kon lezen/begrijpen (dat 5 cent geen 5 euro is..)
  gestart met 1 euro per week. jongste is 5 dus krijgt nog niets (maar zn spaarpot zit flink vol van wat verjaardagsgeld, geld van opa en oma met verjaardagen of voor de auto wassen :p)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn dochter, die inmiddels 6 is, kreeg en krijgt 50 cent per week.
  Sparen voor zo'n groot kado vind ik persoonlijk nog wat te hoog gegrepen (maar ik vind álles boven 30 euro per definitie te duur voor kinderen... een fiets koop je via MP al voor dat bedrag en gekker moet het niet worden, vind ik....).

  Met het bedrag van 50 cent kan ze zo eens in de maand of 6 weken iets van knutselspullen kopen. Ze kan er ook voor kiezen om wat vaker echte pongeltjes te kopen. Ze hoeft van mij niet te sparen.

  In de vakantie krijgt ze van mij 50 cent per dag. Dat is precies genoeg voor een goedkoop ijsje. Als ze een schepnet wil, dan moet ze daar dus een paar dagen voor sparen (ik leg een eventueel verschil bij). Mijn ervaring in de afgelopen twee jaar, is dat zo'n dag-vakantiebudget goed werkt (als ze om 9 uur 's morgens een ijsje wil kopen moet ze dat zelf weten maar dan krijgt ze verder niets meer die dag). Weekgeld blijft voor kleuters lastig, is mijn ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij zoon vanaf een jaar of zes, ook een euro. Hij vond het leuk om het in zijn spaarpot te doen maar verder ook niets. Later wilde hij wel eens iets kopen maar meestal vergat hij de keer daarna dan geld uit zijn spaarpot te halen. Ik moest er ook steeds aan denken dat ik zakgeld gaf. Tussen zoon en dochter zit ruim 5 jaar dus toen dochter een jaar of vier was, zat ik er al lekker in en kreeg dochter ook wat. Vijftig cent en dat ging in de spaarpot en bleef erin. Dochter vroeg er ook zelf om. Ze wilde er niets van kopen. Toen ze een jaar of tien was veranderde dat en kocht ze het liefst alles wat ze zag. Inmiddels is ze daar wel weer wat overeen. Zoon krijgt inmiddels EUR 15 pw (is 18) en dochter EUR 10 pw (is 12).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben twee jongens. De jongste is 2 jaar en de oudste net een paar dagen 7 jaar. Beide krijgen nog niet structureel zakgeld. Wel hebben ze een spaarpot waar we regelmatig wat indoen en een spaarrekening. Als ze iets willen hebben (en dan met name de oudste) dan bedenken we een plan. Klusjes, zelf iets bijleggen uit zijn spaarpot. Nog even wachten tot mama en papa het geld hebben of op zijn verlangslijstje zetten. Tot nu toe werkt dit heel goed. Wil binnenkort wel gaan beginnen met zakgeld, moet nog wel bedenken hoe en wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het belangrijk dat kinderen leren met geld omgaan.
  Dochter krijgt sinds er zesde zakgeld.
  0,50 cent per week.
  Zoon is net vier maar krijgt het ook vanaf zijn zesde.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij zijn bij oudste gestart toen ze vijf was. Dan kunnen ze goed tellen en misschien al muntjes herkennen. Ben benieuwd of het werkt bij zo'n jong manneke.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tobias kan al vrij goed tellen (tot 20). En we beginnen gewoon met elke week een 1 euro muntstuk, dus dat komt goed. Munten herkennen komt dan later wel :)

   Verwijderen
  2. Ja, inderdaad. Als het zijn interesse heeft kan het snel gaan.
   Laat je nog eens weten hoe het bevalt/verloopt?

   Verwijderen
 8. 4 jaar vind ik wel erg jong hoor. Kan hij de verschillende muntjes onderscheiden? Onze zoontjes zijn net 8 en bijna 7. Ze krijgen 1 euro per week. Nu sparen ze, in de zomer wilden ze vooral graag iets kopen. Geld wordt zo'n betje dagelijks geteld en gesorteerd. En vervolgens graag gewisseld (muntjes voor een briefje, kleine muntjes voor een groter muntje etc). In de vakantie kregen ze €25. Daarvan moesten ze een keertje trakteren en mochten ze een souvenir kopen. De jongste kocht een legodoosje, de oudste wilde het liever sparen. En beiden getrakteerd (de een op ijsjes, de ander op een glaasje cola). Heel lief hoe ze er mee omgaan. Ze krijgen zakgeld toen de oudste 6 werd. De jongste toen een beetje voor spek en bonen, maar inmiddels is het echt wel leergeld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk kan hij nog geen munten herkennen, dat is juist een onderdeel van het leren omgaan met geld, lijkt me. :)

   Verwijderen
  2. Nu ja, ons leek het wel handig dat ze de muntjes konden onderscheiden en een beetje konden rekenen voordat we zakgeld gaven, maar het hangt er natuurlijk een beetje vanaf wat je doel is met zakgeld geven. Lijkt me dat er geen goed of fout is, enkel persoonlijke voorkeuren.

   Verwijderen
  3. Het is zeker heel persoonlijk. :)

   Verwijderen
 9. Mijn oudste is drie, ik denk dat ik vanaf een jaar of 6/7 met zakgeld ga beginnen. 4 jaar lijkt me wat te vroeg. En een euro vind ik persoonlijk ook best veel.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik begon met 6. Mijn redenen daarvoor kun je hier lezen (als je wilt)
  https://life4mama.blogspot.nl/2016/03/zakgeld-voor-je-kind.html?m=1

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vanaf 12 jaar als ze naar de middelbare school gaan en daar komt vanaf hun dertiende kleedgeld bij.
  Ik vind zakgeld een beetje raar voor jonge kinderen. Zomaar geld krijgen en er niets voor hoeven doen vind ik niet leren omgaan met geld. Geld krijg je niet vanzelf in het leven. Voor mijn gevoel werkt het ook consumeren in de hand. Hier heb je elke week geld en daar mag je iets van kopen, al dan niet opgespaard. Mijn voorkeur gaat er naar uit om de kinderen iets met hun verjaardag, zomervakantie en kerst te geven (we doen niet aan de Sint). Dit kan een cadeau zijn of geld voor de oudere kinderen omdat ze iets duurs willen. Verder doen de kinderen klusjes en krijgen hier een afgesproken bedrag voor. Van dit geld kopen ze een ijsje in het zwembad, verbrassen het op de kermis, gaan naar de bioscoop etc. . Hier zijn we ook pas met ongeveer 7 jaar mee begonnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sander en ik hebben het daar ook over gehad, om Tobias klusjes te laten doen voor (extra) geld. Maar hebben er juist voor gekozen om dit niet te doen. Ik ben van mening dat je daarmee kinderen de boodschap geeft dat ze overal voor betaalt/beloond moeten worden. Terwijl het mij vrij normaal lijkt dat iedereen in huis zijn steentje bijdraagt aan het huishouden (op eigen niveau)

   Verwijderen
  2. Helena wat is nou 050 cent? het is toch dat ze daar iets van kunnen kopen dat ze zelf willen en wat jij of de papa niet willen misschien, ze voelen zich al heel wat als ze zelf mogen beslissen.
   En waarom je niet aan sinterklaas doet vindt ik heel vreemd iedereen krijgt wat en jou kind niet? leuk voor je kind

   Verwijderen
  3. In Zweden doet niemand aan Sinterklaas.
   Wat betreft klusjes, niet alles wordt betaald. Dan zou ik snel niet veel meer over hebben.Sommige dingen horen er inderdaad bij. Het gaat om dingen zoals hout hakken, auto wassen, een greppel graven, snoeien, oudste zoon past wel eens een avondje op etc.
   Ik koop ook wel eens dingen voor mijn kinderen waar ik niet om sta te springen. Als ik iets niet oké vind mogen ze het ook niet van hun eigen geld kopen. Zeker niet als ze zo jong zijn.
   Over zelf beslissen. ....soms is kiezen tussen kaas, worst en hagelslag voor op je brood al heel wat.
   Ik weet dat mijn denkwijze over zakgeld enigszins afwijkt. Ik probeer niemand te overtuigen. Daantje vroeg, hoe doen jullie dat?
   Dit is onze manier.

   Verwijderen
 12. Ik vind 4 jaar ook erg jong en een euro te veel. Iets anders, wat mij opvalt als ik jouw blog lees, jullie gaan overal met Tobias naar toe, pretpark, dierentuin etc. Hij is pas 4 jaar en het lijkt of hij alles voor zijn vijfde verjaardag gedaan en gezien moet hebben. Er komt nog zo veel tijd voor alles. Dit is absoluut niet negatief bedoeld want ik zie het niet alleen bij jou maar bij een heleboel gezinnetjes. Het lijkt of er geen tijd meer komt. Wat betreft zakgeld, mijn kleinzoons van 12 en 15 jaar, weten er wel weg mee, en zo zal het bij Tobias ook gaan als hij ouder wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt. veel mensen doen dat. Ik heb het idee dat wij uit heel verschillende oogpunten naar dingen kijken en elkaar daardoor niet altijd begrijpen. Maar ik waardeer je mening, bedankt daarvoor.

   Verwijderen
  2. nou als je kind vijftien is, is het lang niet meer zo leuk om overal met een dwarse puber heen te gaan . En dan willen ze ook vaak niet meer mee naar ``zoiets stoms``Gewoon doen als ze zo jong zijn is juist leuk.Ik heb een jongen en een meisje nou bedenk maar eens wat wat ze alletwee leuk vinden als ze zo rond de 12 jaar zijn.

   Verwijderen
 13. Volgens mij is het vrij gebruikelijk om, als het financieel haalbaar is, met een kind naar de dierentuin etc te gaan.
  Ik zou zelf een 4 jarige geen euro per week geven. Ik zou later beginnen en met een lager bedrag beginnen. Zeker als hij er nog niet veel besef van heeft.
  Wat ik zelf nog weet is dat op school de hoogte/ frequentie bvan het zakgeld op ten duur best belangrijk was bij de kinderen onderling. Desalniettemin ben ik benieuwd hoe het gaat! Volgens mij maken jullie altijd vrij bewuste keuzes. Dus als je er tzt nog achter staat, vooral doen

  BeantwoordenVerwijderen
 14. onze kinderen krijgen beide al jaren 2 euro per week, 1 euro om te spenderen (hoe zij willen)en 50 cent om te sparen en 50 cent voor een goed doel.
  Ze doen het goed, zoals we gehoopt hadden, ze begonnen met flink uitgeven aan onzin, en nu sparen ze zelf met uitgeef geld voor grote dingen, gekekn wordt er in de speelgoed winkels, gekochtin tweedehands winkel en op marktplaats (hun initiatief nadat ze gezien hadden hoe wij het deden en met wat advies van ons, wat ze met dat advies doen is aan hun) ze hebben inmiddels alles wat hun hartje begeert (groten deels zelf gekocht, met zakgeld en klusjes geld) zijn gul met geld, en vragen nu om een bankrekening, welke we gaan regelen.
  4 jaar is een mooie leeftijd om te beginnen! (wij gaan trouwens pas verhogen als ze naar de middelbare school gaan)
  Ook het geld voor t goede doel wordt goed besteed, ze kiezen zelf een goed doel.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. hier kunnen ze ook klusjes doen voor extra geld. zijn de klusjes die wij normaal doen en ik juist niet van ze eis omdat ze al fulltime naar school gaan (en dochter daar al bekaf van is.. al 2 of 3x bloed laten prikken.. maar komt niets uit ) vind het jusit wel fijn dat ze leren dat als ze extra dingen doen ze daar wat mee kunnen verdienen. kamer opruimen is iets wat gewoon moet en de tafel afruimen is ook gewoon helpen. maar andere klusjes mogen ze best mee verdienen. mn huishoudelijke hulp betaal ik ook voor haar werk.. ;) (dat weten de kinderen ook :p die zijn ook niet dom :p) en ik krijg ook geld voor mn werk. niet voor huishouden idd. lastig idd. maar idd wat een ander ook zegt er is geen goed of fout, als je maar doet wat bij jezelf past!!! bij je budget en wat je ermee wil zeggen

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)