dinsdag 21 november 2017

Het gezellig hebben thuis. Of: waarom ik eigenlijk Deens ben ;)

De afgelopen dagen las ik het boek Hygge - de Deense kunst van het leven. Dit boek gaat over de manieren waarop Denen het thuis gezellig maken. Hygge is een woord dat lastig te vertalen is, maar een woord dat erbij in de buurt komt is gezelligheid - alleen maken de Denen het vooral thuis gezellig, terwijl Nederlanders daarnaast ook meer gezelligheid zoeken buiten de deur.Hoe dan ook: ik besefte me dat ik eigenlijk Deens had moeten zijn. ;) Het was namelijk net alsof ik over mezelf las. Heel typisch: ik las dit boek in mijn eigen hoekje op de bank, gewikkeld in een lekker warm dekentje, met een kop hete thee...En het boek benoemde dus precies dit soort dingen als 'hygge'. En daarnaast ook dingen als warme chocolademelk, kaneelbroodjes, opschrijfboekjes... Moet ik nog even doorgaan? ;)

Het boek vind ik verder niet echt een aanrader, daarvoor mist het diepgang. Maar stiekem vind ik het toch wel heel leuk dat hetgene waar ik van nature al heel veel van kan genieten nu opeens 'hip' is. Opeens is het volgens de samenleving helemaal niet saai meer om huismus te zijn... Wij zijn gewoon aan het hyggen ;)5 opmerkingen:

 1. Leuk onderwerp, gisteren hebben we gezellig rummikub gedaan, geleend via peerby onder genot van muziek van vroeger. Even geen tv, laptop of mobiel. En met de donkere dagen vind ik het ook gezellig thuis met kaarsjes en gewoon thuisblijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb het zelf ook goed onder de knie.... haha. Heb wel bij de bieb de zweedse variant gereserveerd. Ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het thuis gezellig maken, ik ben er altijd voor, maar het lijkt erop dat mensen dat tegenwoordig oubollig vinden. Maar alles komt ooit weer terug, dus ook die knusse gezelligheid. Nogmaals ik ben vóór! Groet el

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik ben ook een echte huismus hoor :) heerlijk

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)