donderdag 28 december 2017

Studieschuld: over de helft!

Yesss! Tweede Kerstdag maakte ik €380 over naar Duo, en nu zijn we over de helft met het aflossen van onze studieschuld, die begon op €7065. 

In Juni van dit jaar besloten we dat we klaar waren met de studieschuld en hoopten dat we, door flink onze schouders eronder te zetten, de studieschuld eind 2018 wel helemaal konden aflossen. Als we in dit tempo kunnen doorgaan zouden we zelfs al eerder klaar kunnen zijn!

Helaas zal het toch eind 2018 worden, denk ik, want er moeten in het komend jaar ook wat noodzakelijke dingen in huis worden aangepakt. We hebben last van een lekkage in de muur, dus dit moet volgend jaar zeker worden opgelost. Ook het toilet is al een jaar lang kapot en moet nu echt worden gerepareerd en gerenoveerd. En eerlijk is eerlijk: ik wil ook graag op vakantie! Al proberen we dat wel budgettair verantwoord te houden, gratis zal dit natuurlijk nooit zijn!

Hoe dan ook: bedankt voor jullie steun en bemoedigende woorden in de afgelopen maanden. Misschien dat het niet altijd duidelijk is, maar ik heb hier echt heel veel aan, vooral qua motivatie. Het gaat best snel met aflossen, maar het gaat mij toch nooit snel genoeg, en we kijken nu toch nog tegen een schuld van meer dan €3.000 aan, dus dat is toch nog best een flink bedrag vind ik zelf. 

Hoe snel zouden jullie €3.000 af kunnen lossen? 


12 opmerkingen:

 1. Geweldig Daantje, trots op jullie! Ga zo door! Door de focus die jullie hebben heb je straks weer een schuld minder waar je nooit meer rekening mee hoeft te houden. En dat geeft zoveel ruimte. En wat maakt het uit hoe lang anderen er over zouden doen? We hebben allemaal een andere inkomsten en andere uitgavepatroon en andere prioriteiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Top gedaan!
  Wij zouden 3000 Euro kunnen aflossen door ons best te doen de komende maanden, en door ons vakantiegeld ervoor te gebruiken. Dan zouden we van de belastingdienst teruggaaf (juni) op vakantie gaan ;) Zo ongeveer. haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als we moeite zouden doen met een jaar. Maar dan zou mijn vakantie geld wel rechtstreeks naar de schuld gaan. Dit doen wij het komende jaar voor onze schuld bij (schoon)ouders. We kunnen (willen) niet op vakantie met een kleine baby. Dus op deze manier de schuld weer een gedeelte naar beneden. Heel knap wat jullie al bereikt hebben, ga zo door!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lekker gevoel toch, als het minder wordt. Alleen dat motiveert al: licht aan het einde vd tunnel.

  Wij zouden 3000,- binnen een maand kunnen aflossen, maar wij hebben gewoon een heel andere financiële situatie.

  Wij hebben volgend jaar, als we ons nieuwe huis krijgen, de motivatie om na verbouwing en cashen overwaarde van dit huis, de hypotheekhoogte te laten zakken naar 90% van de waarde vd woning. We gaan dan 0,5% minder rente betalen, waardoor onze maandelijkse bruto last 300,- daalt.

  Aangezien tegen die tijd onze nog ongeboren telg naar het kinderdagverblijf gaat en wij daar gezien de hoogte van ons inkomen, natuurlijk wel een stukje meer voor moeten betalen dan de gemiddelde NL'er - heft het één het ander dan weer een (piep)klein beetje op.

  Anyhow: gewoon fijn om zo je jaar af te sluiten toch! Keep it up.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. als t zou moeten vandaag nog.. maar omdat we maar 0,12% rente hebben op de studieschuld lossen we langzaam af. 100 per maand. besloten om dit zo te laten (is alsnog versneld omdat t minimum 60 oid is)

  onze prioriteit ligt voor nu spaarpotjes op orde hebben en wat meer genieten van t inkomen. wij zijn in 2021 oid van onze studieschuld af. eventueel eerder als de spaarpotjes helemaal naar onze zin zijn. wel fijn vooruitzicht om daarna 100 euro extra per maand over te hebben om te sparen oid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou bij ons ook zo zijn, eigenlijk. Ik zou ook spaargeld kunnen gebruiken en dan vandaag nog klaar zijn. Maar ik vind het ook wel een prettig idee om wel een flinke buffer achter de hand te houden.

   Verwijderen
  2. idd. en t feit dat we er nu heel weinig aan verdienen.. te bizar voor woorden dat t zo is eigenlijk.. we krijgen ivm automatisch incasso 77 cent korting en de rente is ongeveer 60 cent per maand.. ;) dus we betalen minder dan dat er elke maand van de schuld af gaat ;) en elke maand een cent minder rente dus een cent meer winst ;) maar ach 100 per maand, t komt er vanzelf (al zou ik m t liefst direct nog aflossen.. mn man wil niet :p wil er aan de ene kant gewoon van af zijn. centenwerk met t huidige rentepercentage.. (bij duo maar ook bij de bank zelf) )

   en wel een veilig idee idd gewoon genoeg buffer :)

   Verwijderen
 6. Goed bezig! Mooie eindstand voor 2017. Herkenbaar ook, dat je het getal wel naar beneden kunt kijken. Ik heb dat ook altijd, zodra ik voor een bepaald doel spaar, dan kan het mij niet snel genoeg gaan.

  Een vergelijkbaar bedrag zouden wij in 3-6 maanden af kunnen lossen. Met 3 maand zou al het geld naar de schuld gaan en niet richting de spaarrekening. Met 6 maanden zou het 50-50 zijn: schuld aflossen & spaarrekening aanvullen.

  Voor nu zet ik het geld voor mijn studieschuld apart op de spaarrekening. Heb daar een apart potje voor aangemaakt, als ik wil kan ik het dan straks in 1 klap aflossen. Voor nu hou ik het geld graag nog even in eigen beheer. Het levert op de spaarrekening nog steeds meer op, dan dat het aan rente bij DUO kost...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hadden helaas pech: onze rente op de studieschuld is 0,8 en op de spaarrekening 0,1 :(

   Verwijderen
 7. Een wc die al een jaar kapot is zou voor mij zeker ook prioriteit zijn.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gelukkig hebben we er 2, dus hij wordt op dagelijkse basis niet echt gemist. Maar het is wel vervelend dat gasten nu elke keer naar boven moeten als ze naar het toilet willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat fijn dat jullie al op de helft zijn, gefeliciteerd!! En als je eind 2018 in gedachten houdt, dan kan het - als ik je goed begrijp - alleen maar meevallen :-)

  Als het moet, zouden we die €3000 meteen kunnen aflossen. Als het moet van wat we sparen, dan zal het 2-3 maanden duren, even afhankelijk van of we dan ook voor andere dingen sparen. En of er nog wat via Marktplaats te verkopen is natuurlijk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)