dinsdag 20 februari 2018

Leren lezen / schrijven

Tobias zit nu bijna 4 maanden op school. Vorige week kreeg hij zijn rapport. Ter ere daarvan kreeg hij van oma en opa een magnetische letterdoos van Rompompom. En hij is er direct helemaal aan verknocht! Wat opzich ook wel te verwachten was, want oma en opa hebben thuis ook een soort lettermagneten en daar vermaakt ie zich ook heel goed mee als we daar op visite zijn. 

Met de letterdoos kunnen kinderen die net op school zitten oefenen met het maken van eenvoudige woordjes zoals "deur", "vuur" en "kip". Maar Tobias had een iets ambitieuzer plan: hij wilde Olympische spelen proberen te schrijven. Ik liet hem maar een beetje aankeutelen en toen ik kwam kijken had ie het toch wel aardig voor elkaar:Ik vind dit toch wel een héél leuke fase, dat leren lezen en woordjes maken. En voor we het weten kan hij ons straks gaan voorlezen, in plaats van dat wij hem voorlezen ;) Ik ben benieuwd of hij net zo'n boekenwurm wordt als dat ik de laatste tijd weer ben. Als kind vond ik het in elk geval altijd heerlijk om te lezen. 

11 opmerkingen:

 1. Een heerlijke tijd inderdaad. Ik ben altijd een beetje jaloers op kinderen die het nog helemaal mogen ontdekken.
  En knap 'geschreven' van Tobias.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow die is er vlot bij! Het is zeker een leuke fase. Onze oudste is net 5 en wil nu ook leren lezen. Maar het gaat nog niet zó snel :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij Toby is het af en toe om gek van te worden, hij hakt momenteel alles in letters. Dus als we vragen wat ie op brood wil dan zegt ie geen hagelslag, maar H A G E L S L A G :P

   Leuk he dat ze er dan opeens zo mee bezig gaan :)

   Verwijderen
 3. oh, ik geniet er ook zó van, die boekenwurmpjes in de maak. Superknap van Tobias, slim mannetje heb je daar! Hier in huis is boeken ook alles. De kleuter leert inderdaad zelf een beetje lezen en schrijven en kan steeds beter voorgelezen worden. De kleine kapitein en sjakie en de chocoladefabriek zijn nu zeer favoriet. De peuter loopt de hele dag met zijn neus in de boeken en kan keihard lachen om boeken als 'een boek' of 'het boek zonder tekeningen'. De allerkleinste begint nu net aan 'echt' voorlezen, dus prentenboeken de gruffalo, bobbi en raad eens hoeveel ik van je hou worden de hele dag te pas en te onpas onder mijn neus gedrukt. En zien lezen doet lezen, dat blijkt iedere keer als de kinderen zich met een eigen boekje tussen ons lezende papa en mama op de bank nestelen <3

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Knap hoor. Ik had ook zo'n leergierige vierjarige destijds. Altijd bezig met letters.

  De 'eenvoudige woordjes' die je noemt zijn overigens groep 3 woorden. In de kleuterklas leren de meeste kinderen nog letters.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Super leuk is dat. Ze worden in eens zo veel groter en wijzer als ze eenmaal op school zitten... Wel lekker snel ook, letters leren in groep 1!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, vond ik ook. Maar hij zit in een combiklas groep 1/2 samen. Dus de oudere kinderen zijn er ook al veel mee bezig en hij pikt daar blijkbaar erg veel van op :)

   Verwijderen
 6. Hoe gaat het eigenlijk met het zakgeld? Is ie ook zo vlot met rekenen?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk dat je ernaar vraagt. We hadden het een paar maanden geleden geïntroduceerd, maar toen leek ie het nog niet echt te begrijpen, dus blijkbaar was het toch te hoog gegrepen.

  Nu hij op school zit is hij ook veel bezig met rekenen, wij moeten constant sommetjes voor hem maken... Dus zijn we 4 weken geleden weer opnieuw begonnen met zakgeld. Hij vindt het nu wel wat interessanter, ook omdat hij de cijfers herkent, maar met 10, 20 en 50 cent kan hij nog niets. Euro's en 2 euro's kan hij wel onderscheiden en ook optellen (met wat begeleiding :) )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig dat ze op zijn school al zo vroeg beginnen met leren. Zonne is daar gewoon in groep drie mee begonnen. In haar 1e twee jaar op de basisschool mocht ze gewoon kleuteren. Ik vond dat wel prima eigenlijk.

   Is het een speciale school waar Tobias naar school gaat dat ze dat allemaal al zo vroeg aanbieden? Of vinden jullie het zelf gewoon leuk om hem dingen te leren?

   Verwijderen
  2. O wacht, ik zie nu dat ik het een beetje ongelukkig verwoord. Op school doen ze vooral spelenderwijs werken, maar Tobias vindt het zelf enorm interessant om sommetjes te verzinnen. Dus van school moeten we helemaal niets, hoor! ;) Maar van Tobias des te meer, die zou het liefst willen dat we de hele dag sommetjes voor hem maken ;)

   Verwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)